Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
Kinuskileipomo Piperrys

Kinuskin taikakakku

22.8.2015

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_000995_600x600.jpg

2 munaa
0,5 rkl vaniljasokeria
1,25 dl fariinisokeria
60 g voita
1 dl vehnäjauhoja
2,5 dl täysmaitoa
ripaus suolaa

Nosta kaikki raaka-aineet hyvissä ajoin esille maitoa ja voita lukuunottamatta, jotta ne olisivat huoneenlämpöisiä.
Ruskista voi kattilassa. Voi on ruskistunut tarpeeksi, kun se on kullanruskeaa ja kattilan pohjalla on havaittavissa pieniä ruskeita hiukkasia.
Kaada voi siivilän läpi ja anna jäähtyä.
Erottele keltaiset ja valkuaiset.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi erillisessä astiassa.
Vatkaa keltuaiset ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää jäähtynyt voi ja vaniljasokeri keltuais-sokeriseokseen hyvin vatkaten.
Lisää jauhot ja lopuksi maito pieneissä erissä huolellisesti vatkaten. Seos on tässä vaiheessa erittäin löysää.
Lisää vatkatut valkuaiset kolmessa erässä huolellisesti sekoittaen.
Paista 150 °C n. 60 minuuttia.
Koristele halutessasi tomusokerilla.

Kuvassa kakun kaverina on paseerattua mutaherukkaa, mutta mustaherukan maku on niin voimakas, että se peitti kakun maun kokonaan alleen.

Kategoriat

Leivokset

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20171219_15_42_23_Rich_400x400.jpgPiperrysJoulumenestys
5
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170122_10_43_51_Rich_400x400.jpgPiperrys70 % sokerikakkupohja
5
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170305_19_42_03_Rich_400x400.jpgPiperrysPunajuuriburgeri
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170209_10_26_52_Rich_400x400.jpgPiperrysLaskiaistötteröt
3
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170205_10_33_21_Rich_400x400.jpgPiperrysKahden suklaan ja herukan kakku
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170125_13_46_15_Rich_400x400.jpgPiperrysSoija-broileripyörykät

Kommentit (6)

maris
Kinuskileipomo maris
12.9.2015 20:06

Hei Piperrys! Tein eilen illalla tästä tuon sitruunaisen version ja laitoin jääkaappiin yöksi. Nyt sitä sitten maistelin ja voi jestas että on hyvää. Tästä tuli yksi suosikki leivonnaisistani kerta heitolla! Ainoa mikä vähän mietityttää on se, että kakussani ei kunnolla erotu se alin pohjakerros, mutta sitä en nyt jaksa murehtia, kun tää maistuu niin ihanalle 🙂
Tein tuon sinun ohjeen mukaan muuten, mutta maidon lämmitin kädenlämpöiseksi ennen lisäämistä, kun jostain luin, että silloin taikinassa jo oleva voi ei jähmety. Mutta sen maidon määrän kanssa meni vähän metsään (saattaa olla jopa syy siihen, että pohjakerros ei muodostunut kunnolla), kun jotenkin silmät olivat jollain ihan väärällä rivillä ja olin katsovinani, että maitoa tulee 4,6 dl (oikeasti 4,2 dl). Mokan huomasin, kun kakku oli jo uunissa. No, ens kerralla tarkemmin 🙂 Ja tosiaan ihan kevytmaitoa käytin.
Uhkarohkeasti laitoin tämän 20 cm:n irtopohjavuokaan, vaikka monesta lähteestä huomasin, että taikina saattaa valua reunoista ulos. Laitoin kyllä alle peltiä varmistukseksi, mutta ei valunut ollenkaan. Oli kyllä ihan uusi vuoka, joten raot olivat varmaan vielä tiiviit.
Mutta kiitos vielä ohjeesta ja suosittelen kokeilemaan, jos et vielä ole kerennyt! Tämän kanssa mustaherukka curd tai -hillo sopii varmasti hyvin. Laitan vielä kuvan galleriaan, vaikkei se mikään kovin hyvä otos olekaan.

maris
Kinuskileipomo maris
1.9.2015 22:52

Piperrys: OK. Kiitos taas 🙂

Piperrys
Kinuskileipomo Piperrys
1.9.2015 20:34

No problem, maris 🙂
Tulipa samalla itsellekin käännettyä ja talletettua tuo ohje.

Löysin tuolta blogista tiedon, että ohjeen kehittäjä on käyttänyt sekä 3 % maitoa (eli täysmaitoa) että 2 % maitoa (kevytmaidon rasvapitoisuus on 1,5 %). Eli uskaltaisin veikata, että onnistuu myös kevytmaidolla.

maris
Kinuskileipomo maris
1.9.2015 20:15

No höh. Eilen kirjoitin sulle pitkän kiitosviestin ja painoin lähetä nappia, mutta ei se viesti sitten perille tullutkaan 🙁
Mutta tosiaan, kiitos paljon tuosta sitruunaisen version ohjeesta. Itellä ei englanninkieli kuulu vahvuuksiin, joten en edes yrittänyt ryhtyä käännöspuuhiin. Olis tuloksena ollut vaan katastrofi 🙂
Luuletko, että tässä voisi käyttää ihan kevytmaitoa vai pitäisikö olla täysmaitoa?
Ja toki tulen kertomaan miten onnistui, kunhan joskus saan aikaiseksi kokeilla 🙂

Piperrys
Kinuskileipomo Piperrys
31.8.2015 09:26

Moikka maris! Tosiaan ohjeesta on unohtunut, että tein tämän 16 cm halkaisijaltaan olevaan kakkuvuokaan.

Puolitin ohjeen, mutta tässä vapaasti suomennettuna samasta blogista sitruunakakun ohje. Tämä ohje on n. 20 x 20 cm vuokaan:

4 munaa
1 rkl vaniljauutetta (käytin vaniljasokeria vastaavan määrän)
150 g (n. 1,75 dl) sokeria
125 g sulatettua voita
115 g (n. 1,75 dl) vehnäjauhoja
4,2 dl maitoa
0,6 dl sitruunamehua
Yhden sitruunan kuori

Erottele valkuaiset ja keltuaiset.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Vaahdota keltuaiset ja sokeri erillisessä astiassa.
Lisää sulatettu voi ja vaniljauute tai -sokeri, sekoita.
Lisää jauhot hyvin seokseen. Lisää sitruunan mehu ja kuori seokseen ja lisää maito pikkuhiljaa sekoittaen. Kun seos on tasaista, lisää valkuaisvaahto varovasti sekoittaen kolmessa osassa seokseen. Seoksesta ei tule aivan tasaista, valkuaisvaahtoa jää vähän kellumaan seoksen pinnalle.
Kaada seos voideltuun vuokaan ja paista 150 °C 40-70 minuuttia. Kakku on valmis, kun se on kevyesti ruskistunut ja päällys tuntuu kiinteältä. Itse paistoin tätä omaa versiotani 60 minuuttia, mutta koska uunit ovat erilaisia, kannattaa tarkkailla paistumista.

Ja hei, jos kokeilet sitruunaversiota, tule kertomaan, millainen tuli 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
30.8.2015 23:37

Tätä houkuttelisi kyllä kokeilla! Minkä kokoiseen vuokaan tämän teit? Ja mitenköhän tästä sais tuon sitruunanmakuisen version aikaiseksi?

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa