22.8.2015
2 munaa
0,5 rkl vaniljasokeria
1,25 dl fariinisokeria
60 g voita
1 dl vehnäjauhoja
2,5 dl täysmaitoa
ripaus suolaa
Nosta kaikki raaka-aineet hyvissä ajoin esille maitoa ja voita lukuunottamatta, jotta ne olisivat huoneenlämpöisiä.
Ruskista voi kattilassa. Voi on ruskistunut tarpeeksi, kun se on kullanruskeaa ja kattilan pohjalla on havaittavissa pieniä ruskeita hiukkasia.
Kaada voi siivilän läpi ja anna jäähtyä.
Erottele keltaiset ja valkuaiset.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi erillisessä astiassa.
Vatkaa keltuaiset ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää jäähtynyt voi ja vaniljasokeri keltuais-sokeriseokseen hyvin vatkaten.
Lisää jauhot ja lopuksi maito pieneissä erissä huolellisesti vatkaten. Seos on tässä vaiheessa erittäin löysää.
Lisää vatkatut valkuaiset kolmessa erässä huolellisesti sekoittaen.
Paista 150 °C n. 60 minuuttia.
Koristele halutessasi tomusokerilla.
Kuvassa kakun kaverina on paseerattua mutaherukkaa, mutta mustaherukan maku on niin voimakas, että se peitti kakun maun kokonaan alleen.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5606 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2541 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Hei Piperrys! Tein eilen illalla tästä tuon sitruunaisen version ja laitoin jääkaappiin yöksi. Nyt sitä sitten maistelin ja voi jestas että on hyvää. Tästä tuli yksi suosikki leivonnaisistani kerta heitolla! Ainoa mikä vähän mietityttää on se, että kakussani ei kunnolla erotu se alin pohjakerros, mutta sitä en nyt jaksa murehtia, kun tää maistuu niin ihanalle 🙂
Tein tuon sinun ohjeen mukaan muuten, mutta maidon lämmitin kädenlämpöiseksi ennen lisäämistä, kun jostain luin, että silloin taikinassa jo oleva voi ei jähmety. Mutta sen maidon määrän kanssa meni vähän metsään (saattaa olla jopa syy siihen, että pohjakerros ei muodostunut kunnolla), kun jotenkin silmät olivat jollain ihan väärällä rivillä ja olin katsovinani, että maitoa tulee 4,6 dl (oikeasti 4,2 dl). Mokan huomasin, kun kakku oli jo uunissa. No, ens kerralla tarkemmin 🙂 Ja tosiaan ihan kevytmaitoa käytin.
Uhkarohkeasti laitoin tämän 20 cm:n irtopohjavuokaan, vaikka monesta lähteestä huomasin, että taikina saattaa valua reunoista ulos. Laitoin kyllä alle peltiä varmistukseksi, mutta ei valunut ollenkaan. Oli kyllä ihan uusi vuoka, joten raot olivat varmaan vielä tiiviit.
Mutta kiitos vielä ohjeesta ja suosittelen kokeilemaan, jos et vielä ole kerennyt! Tämän kanssa mustaherukka curd tai -hillo sopii varmasti hyvin. Laitan vielä kuvan galleriaan, vaikkei se mikään kovin hyvä otos olekaan.