Kinuskileipomo Piperrys

Kategoria: Piparkakkutyöt Nähty 13527 kertaa
 
25.11.2015
 
Ei kommentteja

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTITardis piparista


It’s bigger on the inside!
Meillä ollaan ”vähän” scifi-faneja, joten tämän joulun piparkakkutaloksi valikoitui Tardis.

Taikinan ohje on äitini luottoresepti, jonka alkuperä on jäänyt historian havinaan.

Halusin, että talo maistuu oikeasti hyvältä, joten päätin kuorruttaa sen suklaakuorrutteella. Kinuskikissalla on aivan ihana suklaakuorrute-ohje, mutta koska oli värjäämässä massaa siniseksi, halusin kaiken kellertävyyden massasta pois. Siksi päädyin suklaapossun massaohjeeseen. En tiedä, teinkö jotain väärin, mutta tomusokeri jäi massaan pieninä pisteinä ja nämä pisteet tietenkin näkyy värjätyssä taikinassa.

Piparitalotaikina

250 g voita
2 dl siirappia
4 dl sokeria
1 pss (18 g) piparkakkumaustetta
2 dl vettä
1 rkl soodaa
900 g vehnäjauhoja

Sulata kattilassa voi ja siirappi. Laita sokeri ja mausteet astiaan, kaada päälle siirappivoi. Sekoita.
Lisää vesi, sekoita. Lisää jauhot ja sooda, sekoita.
Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Paista piparkakut 200°C 10 minuuttia

Tardista varten leikkasin 4 kpl seiniä, kooltaan 18 x 11,5 cm (leikkasin ruutupaperista palat, jotka jäljensin leivinpaperille),
1 kpl kattopala, kooltaan 11,5 x 11,5 cm
1 kpl ”ylemmän” kattopalan, kooltaan 7,5 x 7,5 cm (Tähän voi tehdä valoa varten keskelle pienen reiän jo ennen paistamista)
ja 4 kpl ylemmän kattopalan korotuspaloja kooltaan 7,5 x 1,5 cm.

Lisäksi tein niin ison pyöreän alustan, kun pellille sopi (halkaisija n 28 cm).

Olin onnistunut leikkelemään palat niin vinoon, että jouduin aika paljon vetämään veitsellä reunoja suoriksi paistamisen jälkeen.
Palat on hyvä vetää myös ”jiiriin”. Kuvassa pienempi kattopala jiiriin leikattuna.

WP_001231

Valkosuklaamassa (alkuperäinen resepti kaikkine varoituksineen löytyy täältä)

200 g valkosuklaata
1 dl glukoosisiirappia
2 dl tomusokeria

Sulata suklaa varovasti mikrossa välillä sekoittaen. Sekoita glukoosisiirappi suklaasulan joukkoon. Kun siirappi sekoitettu kunnolla, lisää tomusokeri kunnolla sekoittaen. Mikäli massasta alkaa tässä vaiheessa erottua rasvaa, lisää joukkoon hieman tomusokeria. Tee massasta pallo, ripottele kulhon pohjalle tomusokeria, laita massapallo sen päälle ja kelmu massan päälle löysästi. Tomusokeri estää massan jämähtämisen kulhoon kiinni. Anna valkosuklaamassan olla huoneenlämmössä muutama tunti tai seuraavaan päivään.
Kun massa on suht kovaa, voi sitä alkaa työstämään. Lisää väriainetta jo tässä vaiheessa. Vaivaa massaa tomusokeroidulla alustalla niin kuin vaivaisit pullataikinaa, kunnes massa alkaa pehmetä ja hyvin muovailtavissa.
Itse värjäsin massan siniseksi sinisellä pastavärillä. Jätin n. 70 g massaa valkoiseksi ikkunoita ja aikapyörrettä varten.

Kaulitse massa ohueksi ja leikkaa siitä sopivat palat kaikkiin seinäosiin ja kattoon.
Leikkaa alustalla ikkunanreiät, nosta tämän jälkeen massa piparin päälle. Itse hoidin kiinnityksen kaupan valmiilla piparikoristeella sekä pikeerillä.
Kaulitse valkoista massaa ja tee siitä ikkunat. Maalasin ristikot vedellä laimennetulla pastavärillä.

”Paneelit” sai muotoiltua hyvin massaleikkurilla, jonka mitat olivat sattumalta siihen hommaan aivan ihanteelliset.
WP_001232

Osat kiinnitin yhteen sulalla sokerilla. Kuva on liimauksen jälkeen.
WP_001233

Lopuksi leikkaa joka sivulle ja katon rajaan suikaleet sinistä massaa peittämään saumat. Kiinnitys edelleen pikeerillä.

Police box -kyltit on mustaa marsipaania pikeerikuorrutuksella, samoin oven kyltti, kahva ja avaimenreikä.
Mulla on muuten tän Tardiksen avaimet 😉

Ylempi kattorakennelma on irrallinen, jotta sen alle sai virettyä led-valon. Askartelin kelmusta ”lampun”, kun tuo led ei yllä piparin pintaan asti.

Aikapyörteeseen leikkasin kaikki loput massat 2-3 cm suikaleiksi, jotka sitten kierittelin tiiviiksi rullaksi. Lopuksi kaulitsin rullan levyksi ja tupsuttelin hieman glitteriä pinnalle.
002