19.12.2016
Huom! Jos vahojen ja öljyjen lämmittäminen mikrossa mietityttää, voit valmistaa rasvat myös vesihauteessa. Laita kattilaan vettä ja lämmitä kuumaksi (ei kiehuvaksi). Laita raaka-aineet metalliastiaan ja aseta astia kuumaan veteen. Sulata samassa järjestyksessä kuin ohjeessa.
Käytä aina patalappuja tai muita suojahanskoja palovammojen välttämiseksi, teet lämmityksen joko mikrossa tai vesihauteessa. Sulat rasvat ovat kuumia.
Mikrossa käytä aina mikrokupua.
Ohjeessa olevat ajat ovat minun mikrollani hyväksi havaittuja lämmitysaikoja. Aloita lämmittäminen varovasti ja tarkkaile sulamista, sillä mikroissa on eroja.
Suklaahuulirasva
6 kpl 6 ml:n purkki
5 g mehiläisvahaa
15 g seesamiöljyä (voit käyttää myös oliiviöljyä)
10 g kaakaovoita
5 g suklaata (vähintään 70 %)
Pilko mehiläisvaha pieniksi paloiksi lasin pohjalle (Itse käytin pientä Kartio-lasia. Kaikki lasit eivät kestä lämmittämistä).
Kuumenna vahaa mikrossa täydellä teholla kuvun alla 4 minuuttia. Sulassa vahassa saattaa olla muutama sulamaton haituva, mutta ne sulavat, kun pyörittelet lasia varovasti. Lisää sulan mehiläisvahan joukkoon seesamiöljy. Koska öljy on huoneenlämpöistä, osa mehiläisvahasta kiinteytyy lisäyksen yhteydessä. Pyörittele lasia pikaisesti lisäyksen jälkeen ja laita mikroon täydelle teholle kuvun alle 30 sekunniksi. Jos tämän jälkeen haituvia on vielä havaittavissa, ne sulavat lasia pyörittämällä. Tämän jälkeen lisää kaakaovoi. Pyöritä taas lasia vähän ja laita mikroon täydelle teholle kuvun alle 30 sekunniksi. Haituvaiset sulavat taas lasia pyörittelemällä. Lisää lopuksi suklaa, laita mikroon täydelle teholle kuvun alle 30 sekunniksi. Tämän jälkeen sekoita massa lusikalla tasaiseksi ja kaada nopeasti purkkeihin. Anna jäähtyä, ennenkuin laitat kannet paikalleen.
Piparkakkuhuulirasva
6 kpl huulirasvatuubeja
5 g mehiläisvahaa
10 g oliiviöljyä
15 g kaakaovoita
n. 1/4 tl piparkakkumaustetta
Pilko mehiläisvaha pieniksi paloiksi lasin pohjalle (Itse käytin pientä Kartio-lasia. Kaikki lasit eivät kestä lämmittämistä).
Kuumenna vahaa mikrossa täydellä teholla kuvun alla 4 minuuttia. Sulassa vahassa saattaa olla muutama sulamaton haituva, mutta ne sulavat, kun pyörittelet lasia varovasti. Lisää sulan mehiläisvahan joukkoon oliiviöljy. Koska öljy on huoneenlämpöistä, osa mehiläisvahasta kiinteytyy lisäyksen yhteydessä. Pyörittele lasia pikaisesti lisäyksen jälkeen ja laita mikroon täydelle teholle kuvun alle 30 sekunniksi. Jos tämän jälkeen haituvia on vielä havaittavissa, ne sulavat lasia pyörittämällä. Tämän jälkeen lisää kaakaovoi. Pyöritä taas lasia vähän ja laita mikroon täydelle teholle kuvun alle 30 sekunniksi. Haituvaiset sulavat taas lasia pyörittelemällä. Lisää lopuksi piparkakkumauste. Ole nopea, massa alkaa kiinteytyä nopeasti! Lisää maustetta makusi mukaan, haistamalla liuosta voi arvioida, onko maustetta tarpeeksi. Vieno tuoksahdus riittää, sillä maku voimistuu (kuten piparkakkutaikinassakin) noin vuorokauden kuluessa. Maustetta ei kannata laittaa liikaa, koska se saattaa aiheuttaa kirvelevän tunteen huulille. Tämän jälkeen sekoita massa lusikalla tasaiseksi ja kaada nopeasti hylsyihin. Anna jäähtyä, ennenkuin laitat korkit paikalleen.
Jos meni pieleen, nämä rasvat voi sulattaa uudelleen ja tehdä uudet rasvat.
Suklaarasvoja ei voi uudelleenkäsitellä, koska voiteen sisältämä suklaa kärsii kovasta lämpötilasta, jonka massan sulattaminen vaatii.
Välineiden puhdistus:
Puhdista välineet välittömästi. Kaavi astian reunoille mahdollisesti jäänyt massa pois ja laita roskiin. Pyyhi välineet huolellisesti talouspaperilla. Käytä kuumaa vettä, astianpesuainetta ja tiskiharjaa. Vältä rasvan joutumista viemäriin, sillä se tukkii ne. Ja lopuksi vielä vanha farmaseutin vinkki: Rasva lähtee viinalla. Eli jos tiskiaineella ja harjaamisella ei tule puhdasta, alkoholiin kastetulla talouspaperilla saa pyyhkäistyä loputkin rasvat pois. Viimeistele puhdistus laittamalla välineet tiskikoneeseen.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5632 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitoksia kaikille kauniista sanoista!
Nalamuru: Kuvankäsittelyllä saa ihmeitä aikaan 🙂
Tosiaan rasvojen suhteita vaihtelemalla ja esim. erilaisilla eteerisillä öljyillä saa helposti omille huulille parhaan koostumuksen ja maun. Piparkakkumauste tuo rasvaan hieman sattumia, kaikki eivät niistä pidä.
Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti, kuten ohjeessakin mainitsin, pieleen menneen rasvan voi yleensä sulattaa ja tehdä uusiksi.
Itse olen virkani puolesta vääntänyt rasvan jos toisenkin, joten tämä rasvojen sekoittelu on aika luontaista 🙂