Kinuskileipomo Piperrys

Kategoria: Joulu Nähty 5240 kertaa
 
19.12.2016
 
5 kommenttia

LUKIJAN RESEPTISuklaa- ja piparkakkuhuulirasvat


Talvi tuo pakkasten mukana kuivat kelit ja ainakin omat huuleni ovat jatkuvan rasvauksen tarpeessa.
Huulirasvoja voi myös kokkailla omassa keittiössä. Näin joulun aikaan mauiksi valikoituivat suklaa ja piparkakku.

Nämä rasvat ovat koostumukseltaan mukavan leviäviä ja rasiasta saa sormella helposti siveltyä rasvaa huuliin. Jos haluat tönkömpää rasvaa, lisää mehiläisvahan määrää ja vähennä juoksevan öljyn ja/tai kaakaovoin määrää. Myös makuja voi vaihdella omien mieltymysten mukaan. Idea rasvoihin on Strömsön sivuilta http://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/11/14/tee-suklainen-huulirasva-la-stromso, mutta omaan makuuni koostumus oli hieman liian tönkkö ja mehiläisvahan maku pääsi tulemaan läpi.

Tyhjiä huulirasvahylsyjä ja -rasioita sekä mehiläisvahaa ja kaakaovoita löytyy mm. nettikaupoista.

Valitettavasti raaka-aineet ovat sellaisessa muodossa, että mittaukset on pakko tehdä grammoissa. Keittiövaakoja saa n. 10 eurolla ja ainakin oma vaakani on jatkuvasti kovassa käytössä.

Huom! Jos vahojen ja öljyjen lämmittäminen mikrossa mietityttää, voit valmistaa rasvat myös vesihauteessa. Laita kattilaan vettä ja lämmitä kuumaksi (ei kiehuvaksi). Laita raaka-aineet metalliastiaan ja aseta astia kuumaan veteen. Sulata samassa järjestyksessä kuin ohjeessa.

Käytä aina patalappuja tai muita suojahanskoja palovammojen välttämiseksi, teet lämmityksen joko mikrossa tai vesihauteessa. Sulat rasvat ovat kuumia.

Mikrossa käytä aina mikrokupua.

Ohjeessa olevat ajat ovat minun mikrollani hyväksi havaittuja lämmitysaikoja. Aloita lämmittäminen varovasti ja tarkkaile sulamista, sillä mikroissa on eroja.

Suklaahuulirasva
6 kpl 6 ml:n purkki

5 g mehiläisvahaa
15 g seesamiöljyä (voit käyttää myös oliiviöljyä)
10 g kaakaovoita
5 g suklaata (vähintään 70 %)

Pilko mehiläisvaha pieniksi paloiksi lasin pohjalle (Itse käytin pientä Kartio-lasia. Kaikki lasit eivät kestä lämmittämistä).
Kuumenna vahaa mikrossa täydellä teholla kuvun alla 4 minuuttia. Sulassa vahassa saattaa olla muutama sulamaton haituva, mutta ne sulavat, kun pyörittelet lasia varovasti. Lisää sulan mehiläisvahan joukkoon seesamiöljy. Koska öljy on huoneenlämpöistä, osa mehiläisvahasta kiinteytyy lisäyksen yhteydessä. Pyörittele lasia pikaisesti lisäyksen jälkeen ja laita mikroon täydelle teholle kuvun alle 30 sekunniksi. Jos tämän jälkeen haituvia on vielä havaittavissa, ne sulavat lasia pyörittämällä. Tämän jälkeen lisää kaakaovoi. Pyöritä taas lasia vähän ja laita mikroon täydelle teholle kuvun alle 30 sekunniksi. Haituvaiset sulavat taas lasia pyörittelemällä. Lisää lopuksi suklaa, laita mikroon täydelle teholle kuvun alle 30 sekunniksi. Tämän jälkeen sekoita massa lusikalla tasaiseksi ja kaada nopeasti purkkeihin. Anna jäähtyä, ennenkuin laitat kannet paikalleen.

Piparkakkuhuulirasva
6 kpl huulirasvatuubeja

5 g mehiläisvahaa
10 g oliiviöljyä
15 g kaakaovoita
n. 1/4 tl piparkakkumaustetta

Pilko mehiläisvaha pieniksi paloiksi lasin pohjalle (Itse käytin pientä Kartio-lasia. Kaikki lasit eivät kestä lämmittämistä).
Kuumenna vahaa mikrossa täydellä teholla kuvun alla 4 minuuttia. Sulassa vahassa saattaa olla muutama sulamaton haituva, mutta ne sulavat, kun pyörittelet lasia varovasti. Lisää sulan mehiläisvahan joukkoon oliiviöljy. Koska öljy on huoneenlämpöistä, osa mehiläisvahasta kiinteytyy lisäyksen yhteydessä. Pyörittele lasia pikaisesti lisäyksen jälkeen ja laita mikroon täydelle teholle kuvun alle 30 sekunniksi. Jos tämän jälkeen haituvia on vielä havaittavissa, ne sulavat lasia pyörittämällä. Tämän jälkeen lisää kaakaovoi. Pyöritä taas lasia vähän ja laita mikroon täydelle teholle kuvun alle 30 sekunniksi. Haituvaiset sulavat taas lasia pyörittelemällä. Lisää lopuksi piparkakkumauste. Ole nopea, massa alkaa kiinteytyä nopeasti! Lisää maustetta makusi mukaan, haistamalla liuosta voi arvioida, onko maustetta tarpeeksi. Vieno tuoksahdus riittää, sillä maku voimistuu (kuten piparkakkutaikinassakin) noin vuorokauden kuluessa. Maustetta ei kannata laittaa liikaa, koska se saattaa aiheuttaa kirvelevän tunteen huulille. Tämän jälkeen sekoita massa lusikalla tasaiseksi ja kaada nopeasti hylsyihin. Anna jäähtyä, ennenkuin laitat korkit paikalleen.

Jos meni pieleen, nämä rasvat voi sulattaa uudelleen ja tehdä uudet rasvat.
Suklaarasvoja ei voi uudelleenkäsitellä, koska voiteen sisältämä suklaa kärsii kovasta lämpötilasta, jonka massan sulattaminen vaatii.

Välineiden puhdistus:
Puhdista välineet välittömästi. Kaavi astian reunoille mahdollisesti jäänyt massa pois ja laita roskiin. Pyyhi välineet huolellisesti talouspaperilla. Käytä kuumaa vettä, astianpesuainetta ja tiskiharjaa. Vältä rasvan joutumista viemäriin, sillä se tukkii ne. Ja lopuksi vielä vanha farmaseutin vinkki: Rasva lähtee viinalla. Eli jos tiskiaineella ja harjaamisella ei tule puhdasta, alkoholiin kastetulla talouspaperilla saa pyyhkäistyä loputkin rasvat pois. Viimeistele puhdistus laittamalla välineet tiskikoneeseen.