25.10.2015
1 leipä
3,5 dl piimää
0,5 pss kuivahiivaa
0,5 dl siirappia
4 rkl Apteekin salmiakki -mixeriä
1 rkl anista (kokonainen)
1 tl suolaa
1 dl kaljamaltaita
1 dl ruisleseitä
1,5 dl ruisjauhoja
n. 3 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
2 rkl vettä
1 rkl siirappia
Lämmitä piimä n. 42°C. Lisää hiiva ja muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Kohota taikinaa lämpimässä paikassa vähintään tunti. Sekoita ilmakuplat pois ja kaada voideltuun 1 l vetoiseen vuokaan. Tasoita pinta.
Anna kohota vielä vähintään 30 minuuttia.
Paista 175 °C uunin alatasolla tunnin ajan. Voitele pinta siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia.
Kaada leipä heti paiston jälkeen vuoasta pois ja jäähdytä leipä liinan alla.
Maku tiivistyy ja on parhaimmillaan 2-3 päivän jälkeen. Säilytä leipä viileässä.
[haganol]
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Moi Satu! Täytyy tunnustaa, että tämä oli ensimmäinen ikinä tekemäni saaristolaisleipä ja varmasti tulee tehtyä jatkossakin. Maun todella kannattaa antaa tasaantua, tein tästä nimittäin kolme versiota: yhden miedomman ilman anista, toisen miedomman aniksella ja sitten tämän ”vahvimman”. Alkumakustelujen jälkeen (siis paistopäivänä) meidän perheen suosikiksi valikoitui tuo keskimmäinen, eli miedompi aniksella. Mutta seuraavana päivänä maistellessa maut olivatkin tasaantuneet ja tämä ”vahvin” versio maistui parhaalta.
Mutta jos kokeilet, niin tule ihmeessä kertomaan, mitä tykkäsit 🙂