Kinuskileipomo Piperrys

Kategoria: Joulu,  Konvehdit ja makeiset Nähty 27431 kertaa
 
11.12.2015
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIRommi-rusinafudge


Törmäsin jo jokin aika sitten tähän Kärleks mums -blogin fudgereseptiin ja sormet ovat syyhynneet, että pääsen fudgea keittämään!
Mietiskelin, onko suklaa olennainen osa ohjetta ja päätin, että kokeilemalla asia selviää. Bongasin reilu kuukausi sitten Lidlistä paketillisen erilaisia aromeita pikkutuubeissa ja aromipakkauksen rommiaromi inspiroi rommirusinafudgeen. Laitoin vain yhden tuubillisen rommiaromia, toisenkin olisi voinut mielestäni laittaa.
Fudgen onnistumisen kannalta olennainen osa on prosessia on lämpömittari. Fudge tulee keittää 120-125°C. Jos keität liian vähän, fudgesta tulee liian löysää. Jos keität liian kauan, fudgesta tulee halkeilevaa ja hajoavaa. Oma mittarini on ihan perinteinen ja maksoi n. 10 euroa.
Jos massa rakeistuu vispauksen aikana, olet todennäköisesti keittänyt sitä liikaa. Voit yrittää vielä pelastaa massan laittamalla sen heti takaisin kattilaan ja varovasti lämmittämällä sekä lisäämällä 1-2 lorausta kermaa joukkoon sekoitella massan tasaiseksi. Tämän jälkeen laita massa heti jähmettymään.

Loppuun vielä varoituksen sana: Nämä ovat liian hyviä!

Alkuperäisen reseptin vaihekuvineen löydät täältä.

N. 50 kpl fudgeja (riippuu, minkä kokoisiksi leikkaat)

2,5 dl kuohukermaa
680 g Siro hienoa sokeria
100 g voita
1 dl kondensoitua maitoa
2 rkl glukoosisiirappia
1 tuubi rommiaromia (Ohje: 1 tuubi 0,5 – 1 litraan nestettä)
80 g rusinoita (hienonnettuna n. 2 dl)

Hienonna rusinat.
Mittaa kaikki ainekset aromia ja rusinoita lukuunottamatta paksupohjaiseen kattilaan. Jos sinulla on teflonkattila, käytä sitä. Kattilan olisi hyvä olla vähintään 2,5 litrainen, koska massa kuplii voimakkaasti.
Keitä seosta miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia, että sokeri sulaa.
Oma levyni säätöasteikko on 0-9, alkuun keittelin lämmöllä 5.
Tämän jälkeen nosta lämpöä niin, että seos alkaa kiehua.
Itse laitoin levyn seiskalle ja kun se alkoi kuplimaan, vähensin lämpöä takaisin vitoselle.
Keitä seosta n. 15 minuuttia.
15 minuutin jälkeen oman seokseni lämpötila oli jymähtänyt n. 108°C, joten nostin lämmön ensin seiskaan ja n. 5 minuutin päästä kasiin. Kun nostat lämpöä, sekoita seosta koko ajan, ettei se pala pohjaan. Tuossa 15 minuutin 5-lämmöllä keitellessä ei minun tarvinnut käydä kun muutaman kerran seosta sekoittelemassa.
Kun seos on 120-125°C, kaada se eri kulhoon. Vispaa seosta sähkövatkaimella 2 minuutin ajan.
Oma vatkaimeni on teholtaan 450W ja säätö 0-5, vatkasin teholla 3.
2 minuutin jälkeen lisää aromi ja rusinat ja jatka vispaamista n. 10 minuutin ajan, kunnes seos on todella paksua.
Itse vatkasin n. 8 minuuttia.
Levitä  seos n. 20 x 25 cm vuokaan. Anna jähmettyä useampi tunti.
Itse annoin seoksen jähmettyä n. 3 tuntia huoneenlämmössä ja tunnin jääkaapissa.
Leikkaa terävällä veitsellä annospaloiksi.
Säilytä fudget jääkaapissa.