Kinuskileipomo Piperrys

Kategoria: Joulu,  Konvehdit ja makeiset,  Piparkakkutyöt Nähty 52030 kertaa
 
17.11.2015
 
10 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIPiparitaikinakonvehdit


Kuinka monen mielestä itse piparkakkutaikina on parempaa kuin paistetut piparkakut?
Itse voisin syödä taikinaa suoraan kulhosta lusikkakaupalla – ja joskus niin teenkin 😀
Siksipä tämä Antipastaa-blogin ohje osui ja upposi! Alkuperäinen resepti on gluteeniton, mutta omani tein Paraisten piparitaikinan ohjeella.
Konvehteja varten ei tarvitse kuin osan piparitaikinasta, mutta lopusta voi leipoa ihan perinteisiä pipareita tai laittaa taikinan pakastimeen odottelemaan leivontahetkeä. Jos taikinaa nyt sattuu yli jäämään 😉 Tästä taikinasta ei kannata alkaa piparkakkutalotalkoisiin, koska piparit ovat siihen hommaan liian pehmeitä.
Huom! Taikina sisältää raakaa kananmunaa! Jos asia mietityttää, suosittelen käyttämään taikinaa, jossa ei ole käytetty kananmunia. Eviran sivujen mukaan kotimaisia kananmunia voi syödä raakana ja löysäksi keitettynä. Myös kakkutaikinaa, majoneesia yms., johon on sekoitettu raakaa kananmunaa, voi maistella.

Alkuperäisen reseptin löydät täältä.

Paraisten piparkakkutaikina (Marttojen sivuilta)
1,5 dl siirappia
200 g (2,3 dl) sokeria
250 g voita
1 pss (18 g) piparkakkumaustetta
2 munaa
3 tl soodaa
500 g vehnäjauhoja

Kuorrutus:
Tummaa suklaata

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja kaikki mausteet. Lisää jäähtyneeseen seokseen munat yksitellen, sitten sooda-vehnäjauhoseos.
Anna taikinan kovettua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään. Nopeammin taikinan saa käsiteltäväksi laittamalla sen pariksi tunniksi pakastimeen.

Pyörittele taikinasta palloja.

Raasta suklaa ja lämmitä sitä mikrossa täydellä teholla 20 sekuntia. Sekoita suklaaraastetta. Tämän jälkeen lämmitä suklaata mikrossa täydellä teholla neljässä 10 sekunnin pätkässä. Tämän jälkeen lämmitä suklaata 5 sekunnin pätkissä välillä aina sekoittaen, kunnes suklaa on juoksevaa. Itselläni tuo 5 sekunnin lämmittely ei oikein tuntunut johtavan mihinkään, joten nostin ajan takaisin 10 sekuntiin ja siitä huolimatta konvehdeista tuli ihanan rapsahtavia pelkästään huoneen lämmössä. Tämä mikrokikka korvaa temperoinnin ja on lainattu Kakkumonsterilta. Lisätietoa ja havainnollinen video löytyy täältä.

Pyörittele taikinapalloset sulassa suklaassa. Suklaan menekki riippuu siitä, kuin suuria pallot ovat ja kuinka ohuelti suklaan saa pallosen pintaan. Itse sain kuorrutettua 10 pallosta 80 grammalla suklaata. Ole tarkkana, että suklaata tulee tasaisesti pallon pinnalle, taikina pursuaa suklaakuorrutukseen jääneistä rei’istä. Alla tämmöinen kieltä näyttävä kaveri.

001

Anna suklaan kovettua. Nauti!

007

Lopputaikinan paisto-ohje:
Kaaviloi taikina mahdollisimman ohueksi levyksi.Ota taikinalevystä piparkakkumuotilla kakkuja ja paista 200°C 5-8 minuuttia.