26.10.2015
24-26 cm piirakkavuoka
Taikina
150 g voita
1 dl fariinisokeria
2,5 – 3 dl jauhoja
1 dl mantelijauhoja
1 muna
Nypi voi ja kuivat aineet sekaisin. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Purista taikina palloksi ja laita se kelmun sisällä jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat muut täytteet.
Puolukkakiisseli
2 dl paseerattua puolukkaa
n. 1 dl sokeria
1 muna
2 keltuaista
Salmiakkikiisseli
1,5 dl kondensoitua maitoa
2 rkl Apteekin salmiakki -mixeriä
0,5 dl vettä
2 keltuaista
(mustaa elintarvikeväriä)
Marenki
4 valkuaista
1 dl sokeria
Lisää paseeratun puolukan sekaan sokeri 0,5 dl osissa. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria lisää.
Molemmat kiisselit valmistetaan samalla tavalla. Kaada kaikki aineet kattilaan. Kuumenna, kunnes seos sakenee. Sekoita seota koko kuumennuksen ajan vispilällä.
Vatkaa valkuaisia, kunnes ne muuttuvat valkoiseksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä valkuaisvaahtoon koko ajan sekoittaen.
Sekoita, kunnes vaahto pysyy astiassa, kun sen kääntää ylösalaisin.
Kaulitse taikina ja asettele se vuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa ylimääräiset taikinat reunoilta pois. Pistele piirakan pohja haarukalla ja laita joko foliosta reunatuet tai pohjan päälle leivinpaperi ja sen päälle herneitä. Esipaista pohjaa 200 °C 15 minuuttia.
Poista esipaistetun pohjan päältä foliot tai herneet. Kaada pohjalle puolukkakiisseli. Lusikoi puolukkakiisselin päälle varovasti salmiakkikiisseli, etteivät kiisselit sekoitu. Pursota tai lusikoi päällimmäiseksi marenki. Paista 175°C n. 10 minuuttia, kunnes marenki saa väriä.
Piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä täysin jäähtyneenä.
[haganol]
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Moi Ms Gates! Tosi kiva kuulla, että tykkäsit ohjeesta, vaikka samalla tulitkin luoneesi ihan oman ohjeen 🙂
Käy ihmeessä lataamassa kuva piirakasta myös tuonne Kinuskigallerian puolelle.