9.9.2015
Kuori:
7 dl vettä
1/2 pss kuivahiivaa
700 g ruisleipäaines-jauhoseosta
300 g ruisjauhoja
Täyte:
n. 1 kg kuorittua ja viipaloitua lanttua
n. 400 g porsaan kylkisiivua
2 tl suolaa
(2 rkl sokeria)
voita
Jos porsaan kylki ei ole suolattu, ripottele kylkisiivujen alle ja päälle suolaa ja anna suolautua vähintään tunnin ajan.
Kuori lantut ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Keitä lanttuviipaleita suolalla maustetulla vedessä n. 10 minuutin ajan, kunnes ne ovat puolikypsiä. Jos lantut ovat kovin kitkeriä, voit lisätä lanttuihin sokeria.
Valuta lanttuviipaleet hyvin.
Lämmitä kuoritaikinan vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja lisää siihen kuivahiiva. Sekoita jauhot taikinaan vähin erin. Taikinan kuuluu jäädä pehmeäksi. Kohota taikinaan vähintään tunnin ajan lämpimässä paikassa. Huom! Peitä taikina hyvin esim. kelmulla, koska taikina kuivuu todella nopeasti.
Kumoa kohonnut taikina pöydälle ja taputtele se soikean muotoiseksi levyksi. Käytä reilusti jauhoja, ruistaikina jää helposti alustaan kiinni. Silikonialusta on tässä hyvä. Kaulitse taikina n. 1/2 sentin paksuiseksi. Älä kaulitse liian ohueksi! Voit kaulita reunoija hieman ohuemmaksi ja jättää keskikohdan (kukon pohjan) hieman paksummaksi. Nosta kaulittu taikina leivinpaperin päälle varovasti käsillä alta tukien.
Aloita kukon täyttäminen. Levitä pohjalle noin puolet kylkisiivuista. Ripottele niiden päälle suolaa. Levitä kylkisiivujen päälle lanttuviipaleet kerroksina. Lisää lanttukerrosten väliin suolaa. Laita päällimmäiseksi loput kylkisiivut ja vuole niiden päälle voita.
Nosta taikinan reunat kukon päälle mahdollisimman tasaisesti. Jos jollain sivulla on liian vähän taikinaa, voit ottaa sitä toiselta sivulta paikaksi. Kostuta taikinan kiinnityskohdat vedellä ja vedä lopuksi koko kukon pinta vedellä kostutetulla veitsellä tasaiseksi. Ole tarkkana, ettei taikinaan jää reikiä tai lanttujen teräviä reunoja törröttämään, koska kukko voi alkaa vuotamaan ja sotkun lisäksi maku kärsii.
Paista kukkoa ensin 250 °C puolisen tuntia. Laske lämpötila 200 °C ja paista noin tunnin ajan. Kääri kukko folioon ja jatka paistamista 125 °C ainakin 2 tuntia.
Ota kukko pois uunista ja kääri se leivinpaperiin ja moninkertaiseen sanomalehteen. Lopuksi kääri kukko vielä pyyhkeeseen. Anna kukon rauhoittua yön yli tai ainakin 6-8 tuntia.
Perinteisesti kukon päältä leikataan ensin pyöreä kuoren pala, jota sitten laajennetaan ja samalla lusikalla kaivetaan täytettä. Kuoren päälle silpastaan voita ja heitetään niine hyvineen ääntä kohti. Olen myös nähnyt, että kukosta leikataan siivuja, kuten leivästä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kokeiles joskus tehdä kuori: 1 piimä,kaurahiutaleita,1hiiva,hiivaleipä-ja vehnäjauhoja😉