Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
Kinuskileipomo Piperrys

Lanttukukko

9.9.2015

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_001078_600x600.jpg

Kuori:
7 dl vettä
1/2 pss kuivahiivaa
700 g ruisleipäaines-jauhoseosta
300 g ruisjauhoja

Täyte:
n. 1 kg kuorittua ja viipaloitua lanttua
n. 400 g porsaan kylkisiivua
2 tl suolaa
(2 rkl sokeria)
voita

Jos porsaan kylki ei ole suolattu, ripottele kylkisiivujen alle ja päälle suolaa ja anna suolautua vähintään tunnin ajan.
Kuori lantut ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Keitä lanttuviipaleita suolalla maustetulla vedessä n. 10 minuutin ajan, kunnes ne ovat puolikypsiä. Jos lantut ovat kovin kitkeriä, voit lisätä lanttuihin sokeria.
Valuta lanttuviipaleet hyvin.

Lämmitä kuoritaikinan vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja lisää siihen kuivahiiva. Sekoita jauhot taikinaan vähin erin. Taikinan kuuluu jäädä pehmeäksi. Kohota taikinaan vähintään tunnin ajan lämpimässä paikassa. Huom! Peitä taikina hyvin esim. kelmulla, koska taikina kuivuu todella nopeasti.

Kumoa kohonnut taikina pöydälle ja taputtele se soikean muotoiseksi levyksi. Käytä reilusti jauhoja, ruistaikina jää helposti alustaan kiinni. Silikonialusta on tässä hyvä. Kaulitse taikina n. 1/2 sentin paksuiseksi. Älä kaulitse liian ohueksi! Voit kaulita reunoija hieman ohuemmaksi ja jättää keskikohdan (kukon pohjan) hieman paksummaksi. Nosta kaulittu taikina leivinpaperin päälle varovasti käsillä alta tukien.

WP_001065

Aloita kukon täyttäminen. Levitä pohjalle noin puolet kylkisiivuista. Ripottele niiden päälle suolaa. Levitä kylkisiivujen päälle lanttuviipaleet kerroksina. Lisää lanttukerrosten väliin suolaa. Laita päällimmäiseksi loput kylkisiivut ja vuole niiden päälle voita.

WP_001067

Nosta taikinan reunat kukon päälle mahdollisimman tasaisesti. Jos jollain sivulla on liian vähän taikinaa, voit ottaa sitä toiselta sivulta paikaksi. Kostuta taikinan kiinnityskohdat vedellä ja vedä lopuksi koko kukon pinta vedellä kostutetulla veitsellä tasaiseksi. Ole tarkkana, ettei taikinaan jää reikiä tai lanttujen teräviä reunoja törröttämään, koska kukko voi alkaa vuotamaan ja sotkun lisäksi maku kärsii.

WP_001068

Paista kukkoa ensin 250 °C puolisen tuntia. Laske lämpötila 200 °C ja paista noin tunnin ajan. Kääri kukko folioon ja jatka paistamista 125 °C ainakin 2 tuntia.
Ota kukko pois uunista ja kääri se leivinpaperiin ja moninkertaiseen sanomalehteen. Lopuksi kääri kukko vielä pyyhkeeseen. Anna kukon rauhoittua yön yli tai ainakin 6-8 tuntia.

Perinteisesti kukon päältä leikataan ensin pyöreä kuoren pala, jota sitten laajennetaan ja samalla lusikalla kaivetaan täytettä. Kuoren päälle silpastaan voita ja heitetään niine hyvineen ääntä kohti. Olen myös nähnyt, että kukosta leikataan siivuja, kuten leivästä.

Ainesosat

Täysjyvä/ruis

Erityisruokavaliot

LiivatteetonMunatonPähkinätön

Kategoriat

Suolaiset piirakat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20171219_15_42_23_Rich_400x400.jpgPiperrysJoulumenestys
5
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170122_10_43_51_Rich_400x400.jpgPiperrys70 % sokerikakkupohja
5
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170305_19_42_03_Rich_400x400.jpgPiperrysPunajuuriburgeri
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170209_10_26_52_Rich_400x400.jpgPiperrysLaskiaistötteröt
3
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170205_10_33_21_Rich_400x400.jpgPiperrysKahden suklaan ja herukan kakku
1
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/5315_WP_20170125_13_46_15_Rich_400x400.jpgPiperrysSoija-broileripyörykät

Kommentit (6)

Heidi H
17.2.2018 19:46

Kokeiles joskus tehdä kuori: 1 piimä,kaurahiutaleita,1hiiva,hiivaleipä-ja vehnäjauhoja😉

Laura Montonen
14.4.2016 09:06

Taikinan alle voi kaulittaessa levityää reippaasti ruisjauhoja. Ylimääräiset voi kumoamisen jälkeen sipaista pois. Näin taikina ei jää kiinni pöytään kaulittaessa, eikä tartu kulhoon kiinni 🙂

Laura Montonen
14.4.2016 09:05

Kukon teko on helpompaa jos kaulitun taikinan levittää pyöreään kulhoon niin, että reunat jäävät ulkopuolellr. Näin kukko kasataan nutinpäin kulhoon ja reunat käännetään kukon päälle. Kulho kumotaan pellille ja vedellä siloitellaan pinta siistiksi.
Tällätavalla saa tehtyä helposti tadakokoisia kukkoja ja täytteet kestävät helposti paikoillaan eivätkä ne trkovaiheessa leviä 🙂

Kinuskiemo
10.9.2015 14:08

Jopa on komea kukko! Muhkea ja hyvän ruskeaksi paistunut. Havainnolliset vaihekuvat kertovat, että tässä valmistetaan herkkua. Reilut possusiivut ja voiviipaleet piilotetaan pakettiin antamaan lantulle varman makupotkun. Lopuksi kukko paketoidaan kunnon rukiisella kääreellä. Pakko olla hyvää! 🙂

Mukava ja mielenkiintoinen johdattelu ”juureesi”.

Piperrys
Kinuskileipomo Piperrys
10.9.2015 10:12

Nyt täytyy tunnustaa, että puoli kukkoa meni ihan maistellessa…
Tää on niin hyvää 🙂

Keittiökoira
Kinuskileipomo Keittiökoira
9.9.2015 17:03

Nam! Kuulostaa herkulliselta. 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa