Kinuskileipomo Piperrys

Kategoria: Joulu,  Leivät, sämpylät ja rieskat Nähty 40152 kertaa
 
12.11.2015
 
3 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

LUKIJAN RESEPTIJoulupukkileipä


Tattadadaa! Täten julistan Kinuskileipomo Piperryksen joululeivonnan avatuksi!
Idea tästä pukista tuli Kitchen fun with my 3 sons -blogista. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty pullataikinaa (toki ilman kardemummaa) ja värjäykseen elintarvikeväriä.
Itse taas olen viimeaikoina innostunut leivän leipomisesta, joten ajattelin vääntää tämän pukin leiväksi. Värjäämistä pohtiessani mieleeni muistui Kinuskileipomo Kanelikierteen Roosan nauhan sämpylät, joten päätin hoitaa värjäyksen luonnollisesti punajuurella.
Jouluista makua hain appelsiinimehulla, siirapilla, aniksella ja rosmariinilla.

5 dl appelsiinimehua
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl anista
1 tl rosmariinia
0,5 dl siirappia
0,5 dl öljyä
4 dl ruisjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja
1 pieni (n. 60 g) raaka punajuuri

Lämmitä appelsiinimehu 42°C, lisää siihen kuivahiiva, mausteet, siirappi ja öljy. Sekoita.
Lisää ruisjauhot ja vehnäjauhot vaivaten taikinaan. Taikinasta tulee aika napakkaa.

Kuori punajuuri ja raasta se hienoksi. Ota n. 1/4 taikinaa erilliseen kulhoon ja sekoita siihen punajuuri hyvin. Voit tarvittaessa lisätä myös hieman jauhoja, jos taikina näyttää löystyvän.

Anna molempien taikinoiden kohota noin kaksinkertaiseksi.

Ota värjäämättömästä taikinasta puolet ja muotoile siitä parran alus ja pukin naama.

WP_001209

Muotoile toisesta puolikkaasta puolikuun muotoinen. Ota tässä vaiheessa taikinaa hieman talteen viiksiä, silmiä ja lakin tupsua varten.

WP_001210

Leikkaa n. 1 cm välein suikaleita.

WP_001211

Kieritä suikaleet yksitellen.

WP_001212

Aseta valmis parta pukin kasvojen alaosan päälle. Muotoile värjätystä taikinasta pukille lakki, taita lakin kärki. Pyöritä myös nenä.
Muotoile värjäämättömästä taikinasta viikset, tupsu ja silmät. Itse laitoin rusinat vielä silmiin. Voitele halutessasi maidolla tai vesi-siirappiseoksella.

WP_001213

Paista 225°C 15-20 minuuttia