18- 20 pientä sämpylää
5 dl vettä
1 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 dl perunaa muussattuna
3 dl ruisjauhoja
4 dl hiivaleipäjauhoja
Mittaa vesi ja maito, lämmitä 42°C (itse lämmitin mikrossa).
Muussaa keitetyt perunat haarukalla hienoksi.
Laita vesi-maitoseokseen hiiva, suola ja perunamuussi, sekoita.
Sekoita joukkoon jauhot.
Vaivaa löysäksi taikinaksi. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna taikinan kohota 1 – 1,5 tuntia.
Kuumenna uuni 250 asteeseen.
Ripottele jauhoja reilusti alustalle ja kumoa taikina varovasti jauhojen päälle. Itse käytin silikonialustaa ja silikonista nuolijaa kumoamisvaiheessa.
Älä vaivaa! Hiivakuplat saavat jäädä taikinaan.
Ripottele jauhoja taikinan päälle. Taputtele sitten taikinaa vähän kädellä, mutta älä painele liikaa.
Leikkaa nopeasti taikina 6-7 suikaleeksi ja suikaleet sitten 2-3 osaan. Ei haittaa, jos palat eivät ole samanmuotoisia, kunhan ne ovat suunnilleen samankokoisia. Nostele palat pellille.
Paista sämpylät heti, n. 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä (jos maltat).
Kylläpä näyttävät hyviltä! Pitääpä kokeilla heti, kun ennätän.