Kinuskileipomo Piperrys

Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut Nähty 64658 kertaa
 
03.10.2015
 
5 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIBees’n’honey -kakku


Ei ole varmaankaan vaikea arvata tämän kakun inspiraation lähdettä 🙂
Olen suuri lakritsin ystävä ja halusin kokeilla lakritsi-sitruunaversiota seeprakakusta. Eli kakun nimi hieman hämää, mutta eihän seeprakakkukaan maistu seepralle 😉
Lakritsikastikkeen ajattelin ensin laiskana ostaa valmiina. Pettymyksekseni kuitenkin valmiissa lakritsikastikkeessa oli ammoniumkloridia, eli salmiakkia, ja se mielestäni myös siinä maistui. Joten aloin pohtimaan lakritsikastikkeen tekoa. Tein pari yritelmää lakritsijauheesta. Ne lensivät suoraan roskiin, koska maistuivat lakritsin lisäksi myös ”jauholta”, eli suutuntuma oli hyvin jauhoinen. Sitten löysin reetta.net -sivuilta tämän lakritsikastikkeen ohjeen ja homma alkoi pelittää.
Sitruunaisesta osioista tein myös pari versiota ja tästä tuli mielestäni ehdottomasti paras.
Ennen täytteiden kaatelua suosittelen tekemään testin esim. pienellä lautasella. Tämän tekniikan jujuhan on se, että täytteet ovat suurinpiirtein saman paksuisia, muuten homma ei toimi. Eli laita lautaselle valmista sitruunatäytettä ruokalusikallinen. Tämän jälkeen kaada sen päälle ruokalusikallinen lakritsitäytettä. Jos lakritsitäyte ”kimpoaa” sitruunatäytteen pinnasta, lisää sitruunatäytteeseen 0,5 dl vettä ja testaa uudelleen. Toista, kunnes saat seepraraidat aikaiseksi. Itselläni sitruunatäyte löysistyi hieman, kun lisäsin siihen liivatelehdet, vaikka alkuun se näytti aika paksulta.
Näitä täytteitä ei tarvitse jäähdyttää huoneenlämpöön/jääkaappikylmäksi, mutta jäähdyttää toki kannattaa palovammojen välttämiseksi. Itselläni molemmat täytteet höyrysivät vielä hieman niitä vuokaan kaadellessani.
Keksipohjasta vielä sen verran, että löysin lähikaupasta Gillen Sitruunaunelma-keksejä. Nämä keksit eivät rasvalisää tarvinneet. Laitoin sulkeisiin siis rasvan, koska joidenkin muiden sitruunakeksien kanssa sitä saattaa tarvita.

Ohje mitoitettu 16 cm vuokaan

Pohja:
125 g sitruunakeksejä
(25 g voita)

Vuoraa irtoreunavuoan pohja leivinpaperilla ja sipaise reunoille öljyä. Murskaa keksit hienoksi, lisää rasva tarvittaessa ja sekoita tasaiseksi. Taputtele seos lusikan avulla irtoreunavuoan pohjalle.

Lakritsitäyte:
80 g lakritsia (itse käytin Pandan paksu Pepe XXL-patukan)
2,5 dl vettä
2 liivatelehteä

Pilko lakritsi n. 1 cm:n paloiksi, laita veden kanssa kattilaan. Kiehauta, kunnes lakritsi hiukan pehmenee. Aja seuvasekoittimella tasaiseksi. Lisää kylmässä vedessä liotetut liivatelehdet kuumaan seokseen ja sekoita. Jätä jäähtymään.

Sitruunatäyte:
5 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 dl vettä
1 muna
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori (n. 0,5 dl)
4 liivatelehteä
Keltaista elintarvikeväriä

Sekoita perunajauho veteen. Laita kaikki aineet kattilaan ja sekoita vispilällä koko ajan samalla kuumentaen. Täyte on valmis, kun se sakenee. Lisää kylmässä vedessä liotetut liivatelehdet kuumaan seokseen ja sekoita. Lisää elintarvikeväriä tarvittava määrä.

(Tässä välissä tee lautastesti ja lisää tarvittaessa vettä sitruunatäytteeseen)

Kaada täytteet vuorotellen keksipohjan päälle niin, että saat rengaskuvion syntymään.
Hyydytä jääkaapissa vähintään 6 tuntia.

Hunajakenno:
Kuplamuovia
Valkosuklaata
Keltaista elintarvikeväriä

Sulata suklaa, lisää elintarvikeväri. Levitä sula suklaa pestyn ja öljytyn kuplamuovin päälle. Anna kovettua. Asettele muodostuneita palasia kakun reunoille.

WP_001136