Kinuskileipomo Piece Of Helsinki

Kategoria: Jälkiruoat,  Täytteet Nähty 10228 kertaa
 
26.04.2017
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTITäyteläinen vaniljakiisseli


Tämä italialaistyylinen vaniljakiisseli käy hyvin myös jälkiruoaksi sellaisenaan, vaikka itse käytän sitä vaniljamoussen osana kakkutäytteissä.
Tässä ohjeessa käytetään vehnäjauhoa, mutta siitä saa helposti gluteenittoman version käyttämällä esim maissitärkkelystä. Tarkkaa muuntosuhdetta en osaa sanoa, mutta luulisin että noin puolet jo riittäisi pelkkää tärkkelystä käytettäessä.
Reseptistä tulee noin 8 dl kiisseliä.
Kiisselistä saa tehtyä myös suussa sulavan suklaaversion.

6 dl täysmaitoa, myös laktoositon käy
200 g sokeria
80 g vehnäjauhoa
5 isoa keltuaista
2 tl voita
1,5 tl vanilja-aromia

1. Kaada maito kattilaan ja sekoita vispilällä sekaan puolet sokerista. Kiehauta maito varovasti.

2. Laita loput sokerista kulhoon, lisää vehnäjauhot ja sekoita kunnolla. Lisää keltuaiset ja vatkaa seos sähkövatkaimella ilmavaksi. Kun maito on kiehahtanut ota kattila pois lämmöltä ja lisää kauhallinen maitoa munaseokseen koko ajan vatkaten. Lisää vielä pari kauhallista kuumaa maitoa. Tämä temperoi keltuaiset seuraavaa vaihetta varten.

3. Kaada keltuaisseos kattilaan koko ajan vispaten. Mitä pidempään seos saa lämpöä sen paksummaksi se muuttuu. Kattilan ja äsken päällä olleen keittolevyn lämpö pitäisi riittää, mutta jos seos ei ala paksuuntua minuutin jälkeen niin voi laittaa keittolevyn takaisin päälle pienelle lämmölle. Muista vispata koko ajan jotta kiisseli pysyy sileänä.

4. Kun kiisseli on tarkoitukseen sopivan paksua ota kattila pois levyltä, lisää voi ja vanilja-aromi ja vatkaa voimakkaasti pari minuuttia kunnes voi on sulanut ja aromi levittynyt tasaisesti ja kiisseli on sileää. Jos haluat suklaakiisseliä lisää voin kanssa 45-60 g sulatettua tummaa suklaata.

5. Siirrä kiisseli kulhoon tai laakeaan vuokaan jäähtymään, laita kiisselin pintaan kiinni tuorekelmua jolloin ei muodostu kuorta. Jäähdytä jääkaapissa sopivaksi. Säilyy vähintään viikon, ellei tule syödyksi paljon aikaisemmin.