26.4.2017
6 dl täysmaitoa, myös laktoositon käy
200 g sokeria
80 g vehnäjauhoa
5 isoa keltuaista
2 tl voita
1,5 tl vanilja-aromia
1. Kaada maito kattilaan ja sekoita vispilällä sekaan puolet sokerista. Kiehauta maito varovasti.
2. Laita loput sokerista kulhoon, lisää vehnäjauhot ja sekoita kunnolla. Lisää keltuaiset ja vatkaa seos sähkövatkaimella ilmavaksi. Kun maito on kiehahtanut ota kattila pois lämmöltä ja lisää kauhallinen maitoa munaseokseen koko ajan vatkaten. Lisää vielä pari kauhallista kuumaa maitoa. Tämä temperoi keltuaiset seuraavaa vaihetta varten.
3. Kaada keltuaisseos kattilaan koko ajan vispaten. Mitä pidempään seos saa lämpöä sen paksummaksi se muuttuu. Kattilan ja äsken päällä olleen keittolevyn lämpö pitäisi riittää, mutta jos seos ei ala paksuuntua minuutin jälkeen niin voi laittaa keittolevyn takaisin päälle pienelle lämmölle. Muista vispata koko ajan jotta kiisseli pysyy sileänä.
4. Kun kiisseli on tarkoitukseen sopivan paksua ota kattila pois levyltä, lisää voi ja vanilja-aromi ja vatkaa voimakkaasti pari minuuttia kunnes voi on sulanut ja aromi levittynyt tasaisesti ja kiisseli on sileää. Jos haluat suklaakiisseliä lisää voin kanssa 45-60 g sulatettua tummaa suklaata.
5. Siirrä kiisseli kulhoon tai laakeaan vuokaan jäähtymään, laita kiisselin pintaan kiinni tuorekelmua jolloin ei muodostu kuorta. Jäähdytä jääkaapissa sopivaksi. Säilyy vähintään viikon, ellei tule syödyksi paljon aikaisemmin.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos Kinuskiemo! Voi kun voisin lähettää pienen laaduntarkastusannoksen teille arvioitavaksi! 😉
Tuo herkullisen keltainen väri on suurimmaksi osaksi käyttämieni kananmunien ansiota, vaikka kyllä vanilja-aromikin vähän väriä antaa mutta vain hyvin vähän sillä sitähän ei reseptissä lopulta kovin paljoa ole.
Olen jo vuosikaudet ollut vannoutunut munataxi Eggspressin asiakas, joka tuo Vaahteramäen Friida ulkokananmunat melkein kotiovelle. Niiden keltuaiset ovat enemmänkin oransseja, ja makukin ihan toista luokkaa kaupan munien kanssa. Leivonnassa ne toimivat erityisen hyvin sillä jostain syystä ne vaahtoutuvat tuoreinakin paremmin kuin muut. 🙂