Kinuskileipomo Piece Of Helsinki

Kategoria: Klassikot,  Makeat piirakat,  Makuja maailmalta,  Taikinat Nähty 2350 kertaa
 
04.09.2017
 
1 kommentti

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton

LUKIJAN RESEPTISitruunamarenkipiirakka


Tällä reseptillä piirakasta ei tule ylimakeaa, vaan ennemminkin sitruunaisen kirpsakkaa. Jos tykkää makeammasta, kannattaa marenkiin lisätä vähän sokeria, en usko että se reseptiä haittaa.

Piirakkapohja

180 g jauhoa
½ tl suolaa
50 g Criscoa (kasvirasva)
2-5 rkl jääkylmää vettä

Sekoita suola jauhoihin ja sekoita rasva jauhojen joukkoon leikkaamalla tai haarukalla kunnes seos alkaa muodostaa noin herneen kokoisia rakeita.
Lisää vettä korkeintaan ruokalusikallinen kerrallaan samalla haarukalla nostellen kunnes jauho on kauttaaltaan kosteaa ja taikina melkein irtoaa kulhon reunoilta.
Kokoa taikina palloksi, litistä noin parin sentin paksuiseksi levyksi esimerkiksi tuorekelmun välissä ja laita jääkaappiin lepäämään 30-45 minuutiksi kunnes taikina on jämäköitynyt mutta on vielä helposti työstettävää.
Jauhota alusta ja kaulin ja kaulitse taikina sopivan kokoiseksi piirakkavuokaasi, 20-24 cm vuoka + laidan korkeus ja vähän ylimääräistä.
Siirrä taikina piirakkavuokaan ja painele vuoan muotoihin. Älä venytä taikinaa, sillä tämä saa sen kutistumaan paistettaessa. Leikkaa vuoan reunan yli menevä ylimääräinen taikina noin parin sentin päästä vuoan ulkoreunasta ja muotoile piirakkapohjan reuna haluamaasi muotoon.
Pistele piirakkapohjaan reikiä haarukalla ennen paistamista ja käytä paistamisen aikana painoa vuoassa jos mahdollista, esimerkiksi riisiä, herneitä tai paistokuulia leivinpaperin päällä. Paista kuumassa uunissa noin 240C (225C kiertoilma) asteessa 8-10 minuuttia, tai kunnes pohja saa hyvän värin. Anna jäähtyä kokonaan ennen täytteen lisäämistä.

Marenki

100 g sokeria
4 tl Maizenaa
120 ml vettä
3 valkuaista
1/8 tl suolaa
1/4 tl cream of tartar (viinikivi) jos löytyy, ei pakollista

Sekoita sokeri ja Maizena vispilällä kattilassa. Lisää hitaasti vesi sekoittaen koko ajan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen kunnes se alkaa kiehumaan, anna kiehua ja jatka sekoittamista minuutin ajan. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöön ennen käyttöä.
HUOM. Jatka marengin tekemistä vasta kun sokeriliemi on jäähtynyt ja olet tehnyt piirakan täytteen.
Vatkaa valkuaiset, suola ja viinikivi vaahdoksi, lisää sokeriliemi (tai hyytelö) pienissä erissä ja vatkaa kunnes marenki saa kauniin kiillon.

Sitruunakiisseli

3 keltuaista
300 g sokeria
50 g Maizenaa
350 ml vettä
3 rkl voita
2 tl raastettua sitruunan kuorta
120 ml sitruunamehua

Vispaa keltuaiset ilmavaksi vaahdoksi, jätä odottamaan.
Sekoita sokeri ja Maizena kattilassa vispilällä, lisää vesi vähitellen koko ajan seosta vispaten.
Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoitellen ja anna kiehua minuutin ajan sekoittelua jatkaen.
Lisää noin puolet juuri kiehunutta seosta hiljalleen keltuaisvaahtoon koko ajan vispaten.
Kaada sitten keltuaisseos takaisin kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua vähintään kahden minuutin ajan koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli on todella paksua.
Siirrä pois levyltä ja sekoita kiisselin joukkoon voi, sitruunan raastettu kuori ja sitruunamehu.

Laita uuni lämpenemään 175C:een (160C kiertoilmalla).

Jatka nyt marengin tekoa vatkaamalla valkuaiset ja seuraa yllä olevia ohjeita marengin valmiiksi saamiseksi.
Kaada kuuma kiisseli piirakkapohjan päälle ja levitä tasaiseksi.
Lusikoi tai pursota marenki kuuman kiisselin päälle, varmistaen että marenki ottaa kiinni myös piirakkapohjaan. Tämä varmistaa että marenki ei kutistu paistuessaan. Marenkia tulee melko paksu kerros. Tasoittele marengista pahimmat huiput jotta ne eivät saa liikaa väriä uunissa. Sirottele kevyesti kidesokeria marengin päälle.
Paista piirakkaa uunissa noin 12-15 minuuttia tai kunnes marenki on saanut vaalean ruskean värin.
Anna piirakan jäähtyä vedolta suojassa kaksi tuntia ja siirrä piirakka sen jälkeen jääkaappiin tarjoamiseen asti.
Säilytä jääkaapissa esimerkiksi kakkukuvun suojassa.