Kinuskileipomo Piece Of Helsinki

Kategoria: Makeat piirakat,  Suolaiset piirakat,  Taikinat Nähty 26324 kertaa
 
30.11.2014
 
Ei kommentteja

LUKIJAN RESEPTIPiirakkapohja (perus)


Tämä on ainakin Yhdysvalloissa se kaikkein eniten käytetty piirakkapohja, oli kyseessä sitten omena-, kurpitsa-, mustikka- tai sitruunamarenkipiiras. Taikina on helppo tehdä, ja pienen viilennyksen jälkeen helppo myös käsitellä. Reseptistä tulee yksi pohja, eli tuplaa resepti jos haluat tehdä piirakalle ”kannen”. Piirakkavuoan koko noin 22 cm, mutta tällä ohjeella olen itse tehnyt 26 cm:n vuokaankin pohjan, tosin on sitten ohueksi kaulittu. Se onneksi tällä reseptillä onnistuu.

Tarvittavat ainekset:
50 g Criscoa
125 g vehnäjauhoja
½ rkl sokeria
½ tl suolaa
n. 3 rkl kylmää vettä

Tekovaiheet:
Ensimmäiseksi on tarkoitus saada sekaisin kaikki muut ainekset paitsi vesi. Kulhoon voi siis huoletta nakella rasvan, jauhot ja makuaineet. Vapaavalintaista tekniikkaa ja apuvälineitä avuksi käyttäen periaatteellisesti olisi kuivat aineet saatava yhdistymään rasvaan. Itse tykkään käyttää tarkoitukseen suunniteltua taikinarautaa, mutta uskoisin että sama käy sormin nyppimällä, tai vaikka haarukalla jos on kärsivällisyyttä. Ja muistaa olla painamatta liikaa, ettei haarukalle käy kuin Uri Gellerin lusikoille.

Taikinan alkaessa vaikuttaa hyvin sekoittuneelta, joskin varmasti vielä murenevalta, on aika lisätä jääkylmä vesi. Lisää ensin kaksi ruokalusikallista, ja vaivaa taikina tasaiseksi. Tässä suosittelisin jo siirtymään manuaalimoodiin, eli tekemään sen käsin. Jos taikina vaikuttaa vielä helposti murenevalta, lisää kolmas ruokalusikallinen pienissä erissä, aina hyvin vaivaten välissä. Kun taikina alkaa olla kiinteää, ja irtoaa sekä kulhosta että vielä räpylöistäkin, on aika kääriä taikinapallo muovikelmun sisään ja laittaa jäähylle. Puolesta tunnista tuntiin on sopiva aika, ja sen jälkeen taikina on yleensä parantanut tapansa ja käyttäytyy nätisti kaulittaessa.

Jos tunnet sen tarpeelliseksi (huomaat kyllä hetken päästä jos olit väärässä) jauhota kaulinta-alustasi. Kaulimen jauhottamista suosittelen joka tapauksessa. Kaulitse pallo sopivan kokoiseksi levyksi (vuoan pohja+sivut+vähän varaa) ja nosta kaulimen avulla piirasvuokaan. Varmista että pohja on tasaisesti vuoan pohjaa myöten, myös reunoille noustessaan, ja painele taikina vuoan reunoihin. Leikkaa vuoan reunan yli menevä osuus pois. Jotta pohja ei kupruile paistettaessa, töki siihen haarukalla reikiä muutaman sentin välein, niin pohjaan kuin reunoillekin.

Suosittelen pohjan esipaistamista, tämä käy kätevästi noin 220C:n lämpötilassa, noin 10 minuuttia, tai kunnes pohja on saanut vähän väriä.
Täytä ja paista uudelleen jos täyte sitä vaatii.