Kinuskileipomo Piece Of Helsinki

Kategoria: Kahvikakut,  Kakkupohjat Nähty 11324 kertaa
 
16.11.2014
 
Ei kommentteja

LUKIJAN RESEPTINaulakakku


Kakun nimestä huolimatta tähän ei tarvitse käydä hakemassa ainesosia rautakaupasta, vaan nimi tulee löyhästi käännettynä kakun englanninkielisestä nimestä Pound Cake. Pound on painon yksikkö, joka on suomennettu naulaksi. Alunperin kakun idea oli, että ainesosia käytettiin naula kutakin, mutta nykyään resepti on kehittynyt hieman vivahteikkaammaksi. Tämän reseptin kakkua voi käyttää myös kakkupohjana, jos tarvitaan vähän jämäkämpi pohja, esim. muotokakkuihin. Kakku itsessään on hyvin mehevä.

Kakun voi tehdä kahdessa leipävuoassa (n. 25×10 cm), kuivakakkuvuoassa (torvivuoka?) tai kakkupohjana käytettäessä tarkoitukseen sopivassa vuoassa. Paistoaikaa on tietysti sovittettava vuoan mallin ja koon mukaan.

Ainekset:
400 g sokeria
285 g voita, huoneenlämpöistä
5 isoa kananmunaa
1 tl vanilja-aromia
375 g jauhoa
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 dl kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa (tulee tölkissä valmiiksi keitettynä, kuva alla, saatavilla esim. Prismoista)
1,4 dl täysmaitoa

DSC_0470X

Tekovaiheet:
1. Jos uunisi on hitaampi kuin auringonpimennys keskiyöllä, kannattaa se laittaa lämpenemään jo tässä vaiheessa. Tavoitelämpötila on 175C, tai 150C jos käytössäsi on kiertoilmauuni. Valkattuasi tarkoitukseen sopivan vuoan, voi senkin voidella ja jauhottaa jo nyt niin ei tule kiire myöhemmin.

2. Ota suuri kulho ja mittaa sinne sokeri, voi, kananmunat ja vanilja-aromi. Metsästä jostain laatikon perältä, tai mahdollisesti astianpesukoneesta, jonkin sortin sähkövatkaimeen sopiva(t) vispilä(t). Yleiskone on tässäkin hommassa varsin oiva apuri. Vispilän sekin kuitenkin tarvitsee. Vatkaa kulhossa kauhusta kankeina odottavia aineksia ensin tuttavallisesti pienellä nopeudella noin puoli minuuttia. Tämän jälkeen ne ovat luultavasti sen verran sekaisin, että voit huoletta nostaa nopeuden täysille ja jatkaa vielä nelisen minuuttia. Yleiskoneessa muista varmistaa että taikina ei seiso kulhon reunoilla vispilää vältellen.

3. Sekoita toisessa kulhossa, vaikka lusikalla, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Voihan ne toki sihdatakin yhteen, siinäkin menevät hyvin sekaisin.

4. Kun koneellisesti vatkattu taikina näyttää olevan sopivasti pyörryksissä, kaada sekaan kinuskimainen maito. Ei kannata huolestua sen tönkkömäisestä olomuodosta, kyllä se hiljalleen sekoittuu taikinaan. Vatkaa puolesta minuutista minuuttiin, tarpeen mukaan. Jos uunisi on mallia ”nopeampi kuin kissan aivastus”, niin nyt on hyvä aika kääntää nuppeja lämpenemisasentoon, lämpötilat samat kuin hitaammalla mallilla.

5. Seuraavaksi taikinaan lisätään vuorotellen jauhoseosta ja maitoa, pienellä nopeudella vatkaten. Kun kaikki on mukana, vatkaa vielä puoli minuuttia, ihan vain varmuuden vuoksi.

6. Kaada taikina vuokaan tai vuokiin, ja törkkää uuniin. Jos käytät kahta leipävuokaa kooltaan noin 25 cm x 10 cm (x 7 cm) on paistoaika noin 70-80 min. Jep, luit oikein, yli tunnin. Kannattaa kuitenkin tarkistaa kakkujen kunto jo ennen kuin tunti on täynnä, jos vaikka uunisi on nopeampi. Kypsyyden huomaa kyllä tuoksustakin, mutta jos ond duha tai haluaa muuten vain käyttää jotain kättä pidempää, voi kakkua tökätä vaikka cocktail-tikulla. Säännöt ovat samat vanhat: jos tikku tulee ulos kuivana, on kakku kypsä. Muistathan myös, että kakut kypsyvät vielä vähäsen uunista pois ottamisen jälkeenkin, sillä kakkumassa ei ihan heti jäähdy, joten jos tikkuun jää vaikka murunen kakkua, voi sen huoletta ottaa jo pois uunista.

Anna kakun toipua koettelemuksesta vuoassaan vähintään 20 min, mielellään jopa tunnin ennen vuoasta häätöä.

Tarjoa kahvikakkuna (kuivakakuksi näin mehevää kakkua ei juuri voi moittia) joko ihan tällaisenaan, tai jos oikein haluaa hifistellä, niin valuta päälle sulaa suklaata kuorrutteeksi ja ripottele päälle kivoja koristerakeita, nonparelleja tai vaikka kookoshiutaleita. Mokkamaisen efektin saat sekoittamalla kuorrutteeseen vähän vahvaa kahvia tai pikakahvimuruja. Kookoksesta pitävät voivat heittää jo taikinan sekaankin puoli desiä kookoshiutaleita, tai jauhottaa vuoan niillä.

Jos käytät tätä täytekakun pohjana, niin kostutusta ei tarvita.