Kinuskileipomo nalamuru

Kategoria: Lapset,  Pikku-Kinuskit,  Pullat, munkit ja donitsit Nähty 36503 kertaa
 
17.03.2017
 
5 kommenttia

Erityisruokavaliot: Maidoton

LUKIJAN RESEPTIVanhan ajan voipulla


Leivoin tänään kahden poikani kanssa vanhan aikaisia voipullia. Hyvin onnistui lapsilta taikinan teko ja pullien pyörittely sekä voikansien otto lasilla. Olen joskus syönyt kaupasta ostettuja vastaavia voipullia, mutta en ole ennen tehnyt niitä itse. Löysin alkuperäisen ohjeen kakkuviikarin vispailuja blogista, mutta jotta kananmuna allerginen poikani pystyi osallistumaan leipomiseen (ei kestä kananmunaa raakana) emme käyttäneet munaa leivontaan muutoin kun pullien voiteluun lopuksi ja muutenkin muunsin ohjetta hieman.

5 dl vettä 42 asteisena tai kädenlämpöisenä jos teet tuore hiivaan
2 pussia kuivahiivaa ( a 11g) tai 50 g tuorehiiva
noin 14 dl vehnäjauhoja
sokeria 2 dl
125 g laktoositon voi pehmeä, huoneenlämpöinen tai maidoton margariini maidottomaan versioon
1 1/2 tl suolaa

Taikina kuoreen:
1/3 osa pullataikinaa
250 g laktoositon voi tai maidoton margariini, huoneenlämpöinen
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

1 kananmuna voiteluun

Valmista pullataikina:
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi tai 42 asteiseksi riippuen kumpaa hiivaa käytät. Tuorehiivaa käyttäessä liota se kädenlämpöiseen veteen, kuivahiivalla tehtäessä sekoita hiivaa pieneen määrään vehnäjauhoja ja sekoita 42 asteiseen veteen. Lisää taikinaan sokeria ja suola ja sekoita puuhaarukalla. Lisää vähitellen vehnäjauhoja ja vaivaa kunnolla käsin tai yleiskoneella. Lisää vaivauksen loppuvaiheessa pehmennyt voi ja vaivaa kunnolla.
Ota taikina kuorta varten 1/ 3 osa taikinaa toiseen kulhoon ja laita pohjataikina kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan.
Valmista kuori taikina:
Sekoita huoneenlämpöinen voi ja vehnäjauhot sekä suola taikinan joukkoon voimakkaasti vaivaten. Laita kulho jääkaappiin siksi aikaa kun pohjataikina kohoaa ja leivotaan pulliksi.
Kun pohja taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi leivo siitä noin 20 pientä pyöreää pullaa ja laita ne kohoamaan ja anna kohota liinan alla jonkin aikaa. Ota taikinakuorta varten taikina pois jääkaapista ja kaulitse se levyksi josta otat noin 10 cm halkaisijalla olevalla pyöreällä muotilla( käytin lasia kun minulta ei löydy ympyrämuottia) yhtä monta ympyrää kuin pullia on. Aseta jokaisen kohonneen pullan päälle yksi taikina ympyrä tiukasti päälle. Voitele pullat kananmunalla ja anna niiden kuivahtaa noin 15 min ennen paistoa. Paista 200 c asteessa noin 15 min kunnes ovat Revenneitä ja kauniin ruskeita.  Nämä pullat ovat parhaimmillaan kunnolla jäähtyneinä.

Alkuperäisen ohjeen löysin täältä http://kakkuviikari.blogspot.fi/2016/01/voipullat.html