23.8.2014
Syksyiset punajuuri-porkkana kuppikakut
noin 19 kpl keskikoisia muffineita
porkkanatäyte:
3 isoa porkkanaa tai 4 keskikoista ( 200g)
0,75 dl fariinisokeria
0,75 dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
1 kananmuna
50 g suolatonta voita
1dl piimää Vinkki saat muffinseista kananmunattomia kun jätä piimän pois ja laitat kananmunien ja piimän tilalle ranskankermaa tai vaniljarahkaa 200g porkkanatäytteeseen ja punajuuri osuuden kananmunien tilalle esim vaniljarahkaa 200g !
punajuuritäyte:
2 keskikoista/pientä punajuurta (170g)
0,75 dl sokeria
0,75 dl fariinisokeria
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
50g suolatonta voita
Päälliskuorrute:
50g suolatonta voita
200g appelsiini tuorejuustoa
1,5 dl tomusokeria
Kuori ja raasta punajuuret ja porkkanat raasteeksi 2 kulhoon. Toiseen kulhoon punajuuriraaste ja toiseen porkkanaraaste. Punajuuria käsiteltäessä kannattaa käyttää hanskoja, jotta kädet eivät värjäydy. Valmista porkkanaraasteeseen porkkanatäyte ja punajuuriraasteeseen punajuuritäyte.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet puuhaarukalla raasteisiin eli sokerit ja jauhot sekä leivinjauhe ja vaniljasokeri sekä kaneli porkkanaraasteeseen.
Sulata voi porkkanatäytteeseen ja sekoita se porkkanaraasteen ja jauhojen sekä sokerien sekaan. Riko kananmuna porkkanatäytteen sekaan ja sekoita. Lisää lopuksi porkkanatäytteen joukkoon piimä ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi.
Valmista punajuuritäyte loppuun. Sulata siihen voi ja sekoita se punajuuriraasteen ja sokerien sekä jauhojen joukkoon puuhaarukalla. Riko kananmunat ja lisää täytteeseen sekä sekoita punajuuritäyte tasaiseksi.
Laita paperisiin muffinivuokiin tai muffinipellin/silikonivuoan koloihin taikinaa niin että laitat ensin 2tl punajuuri tai porkkanatäytettä ja sitten 2tl toista täytettä ja päälle vielä reilu teelusikallinen täytettä jolla aloitit. Aloita vuoroitellen eri täyteillä niin saat taikinaa kulumaan saman verran. Muffinivuoissa on hyvä olla täytettä hieman yli vuoan puolen välin eli n. 2/3 vuoasta. Jos käytät muffinipeltiä niin muista voidella ja jauhoittaa se ennen täytteen laittoa.
Paista muffineja noin 20 minuuttia 175 asteisessa uunissa.
Voit valmistaa kuorrutteen valmiksi jääkaappiin jähmettymään muffinien paistuessa. Sulata suolaton voi ja anna sen hetken jäähtyä. Sekoita voin sekaan tuorejuusto ja tomusokeri lusikalla tai puuhaarukalla sekoittaen. Nosta kuorrute jääkaappiin. Kun muffinit ovat kypsiä ota ne uunista ja anna niiden jäähtyä. Voit kokeilla muffinien kypsyyttä coctailtikulla, jos tikkuun ei jää taikinaa ovat muffinit kypsiä.
Koristele jäähtyneet muffinit kuppikakuiksi:
Valmista värillisestä sokerimassasta (tai marsipaanista/kukkamassasta) erivärisiä lehtiä yhtä monta kuin sinulla on kuppikakkuja. Minä käytin keltaista, ruskeaa ja oranssia sokerimassaa, joita minulla oli jäänyt vähäisen yli muista leivonnaisista. Käytä koristeita tehdessäsi vinyylihanskoja. Voit hyödyntää lehtien valmistuksessa lehtimuotteja tai muotoilla lehdet vapain käsin. Voit valmistaa lehdet myös kaulien massan ja leikkaamalla veitsellä lehden muotoon ja muotoilutyökalun tai coctailtikun avulla viimeistellen. Minä käytin lehtien valmistuksessa muovista kukkamuottia, jossa on paljon kukanterälehtiä. Laitoin sokerimassaa yhteen kukkamuotin terälehdistä ja otin massan pois muotista. Käytin muovista muotoilutyökalua, jolla piirsin lehteen ruodon keskelle ja vinoviivoja sivuille. Minulla oli muotoillessa lehti silikonisen alustan päällä, johon lehdet voi jättää sivummalle kuivumaan, kunnes on saanut tarvittavan määrän lehtiä valmiiksi. Voit halutessasi tehdä koristeeksi sokerimassasta erilaisia ötököitä. Minä tein yhden leppäkertun, jonka laiton yhteen kuppikakkuun. Olisin tehnyt enemmän leppäkerttuja, jos minulla olisi ollut enemmän punaista massaa.
Ota kuorrute jääkaapista tai valmista se vasta tässä vaiheessa. Nosta kuppikakkujen päälle keskelle reilu nokare kuorrutetta ruokalusikalla. (Voit halutessasi pursottaa kuorrutteen kuppikakun päälle isoa tähtityllaa hyödyntäen, mutta tällöin saatat tarvita enemmän kuorrutetta.)
Asettele kuorrutteen päälle 1 värikäs sokerimassa/marsipaani lehti koristeeksi. Säilytä kuppikakkuja jääkaapissa, jos et tarjoile niitä heti.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Teimme tänään näitä lasten kanssa munattomina niin lisäsin tämän kananmunattomaan kategoriaan myös. Laitoin ohjeeseen vinkkinä miten onnistuu munattomana.