19.10.2015
3 rkl liivatejauhetta
135 ml eli 1,35 dl = 9rkl vettä
1 tl lakritsijuurijauhetta
5 dl sokeria
1 ja 1/2 dl vaaleaa siirappia
1/2 dl salmiakki mikseriä
1/2 dl vettä
mustaa pasta väriä
1dl tomusokeria
1 dl maissitärkkelystä
syötäviä silmiä
vinkki! käytä pursotuksessa kertakäyttöistä pursotinpussia niin ei tarvitse pestä tahmaista massaa pois. Jos haluat salmiakkisemman maun voit laittaa salmiakkimikseriä 0.75 dl ja vettä 0,25 dl.
Sekoita liivatejauhe ja 1,35 dl kylmää vettä sekä lakritsijuurijauhe isossa metallisessa kulhossa ja jätä turpoamaan.
Mittaa kattilaan salmiakki mikseri, vesi, sokeri ja siirappi ja keitä sekoittamatta kunnes mittari näyttää 115- 117 astetta. Käytä riittävän suurta kattilaa, jotta seos ei loppuvaiheessa kiehu yli. Kaada seos varovaisesti turvonneen liivatteen joukkoon samalla hitaasti sähkövatkaimella sekoittaen, kun liivate on sulanut seokseen vatkaa sähkövatkaimella voimakkaasti sekoittaen 5- 10 minuuttia. Lisää sekoituksen loppuvaiheessa hieman mustaa pastaväriä ja jatka sekoitusta. Seos on valmista kun se noin kolminkertaistuu ja siitä tulee kiiltävää sitkeää massaa.
Yhdistä tomusokeri ja maissitärkkelys ja siivilöi sitä pöydälle levitetyn leivinpaperin päälle paksu kerros jotta vaahtokarkit eivät tartu paperiin. Tarvitset kaksi tai kolme leivinpaperiarkkia. Laita seos pursotin pussiin. Tee pussiin pieni suu aukko saksilla leikaten ja pursota leivinpaperille tomusokeri-maissitärkkelys seoksen päälle lepakon muotoon seosta. Minä käytin lepakon teossa apuna paperista piirtämääni ja leikkaamaani lepakko silhuettia niin että painoin tomusokeri-maissitärkkelykseen lepakkosilhuetin ja pursotin ensin lepakon ääriviivat ja sitten täytin koko lepakon vaahtokarkkimassalla.
Kun olet pursottanut kaikki lepakot laita jokaiselle syötävät silmät ja siivilöi päälle vielä hieman tomusokeri-maissitärkkelys seosta. Anna jähmettyä muutama tunti ja ota varovasti irti leivinpaperista ja puistele ylimääräisiä tomusokereita pois. Minä sain tehtyä 7 lepakkoa, kunnes seos oli sen verran paksua ettei siitä pursotus onnistunut, mutta minulla meni ylimääräiseen pohdintaan aikaa joten uskoisin että lepakoita pystyy hyvin saamaan tehtyä enemmänkin. Laitoin pursotin pussista lopun massan pieneen suorakaiteen muotoiseen astiaan johon sihtasin tomusokeriseosta alle ja päälle.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5632 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos bambuhai.