Kinuskileipomo nalamuru

Kategoria: Punajuuri + juusto,  Suolaiset piirakat Nähty 14667 kertaa
 
24.08.2014
 
1 kommentti

Erityisruokavaliot: Liivatteeton

LUKIJAN RESEPTIPunajuurinen jauhelihamozzarellapiirakka


Punajuuri+juusto makupari innoitti minut tähän suolaiseen piirakkaan. En ole itse käyttänyt punajuurta leivonnassa ennen tätä haastetta ja nyt haasteen innoittaman olen kokeillut sitä ensimmäistä kertaa suolaiseen ja makeaan reseptiin. Yllätyin kuinka mukavan maun sillä saa leivonnaisiin. Leivon harvemmin mitään suolaista, lähinnä juhliin tulee tehtyä suolaista piirakkaa. Silloinkin yleensä valmispiirakka pohjalla, mihin olen itse säveltänyt täytteet ja laittanut päälle munavoikermaseoksen. Jauhelihaa en ole aikaisemmin piirakoissani käyttänyt ja nyt halusin kokeilla sitä, koska ajattelin sen sopivan hyvin makuna yhteen punajuuren kanssa ja niinhän se sopikin. Pidän kovasti mozzarella tomaattipiirakasta, joten halusin myös niiden makuja tähän piiraseen ja lopputuloksesta tuli herkullinen. Pohja ohjeen olen joskus vuosia sitten jostain ohjeesta netistä kopioinut resepti vihkooni ja koitin löytää alkuperäistä ohjetta siitä, mutten löytänyt sitä enää. Alkuperäinen pohja ohje oli liian pieni piirakka vuokaani, joten lisäsin määrää puoli kertaa isommaksi. Käytin piirakassa sydämen mallista piirakkavuokaa jonka mitat pituus n.24cm ja levein kohta n.27,5 cm.

Pohja:
1,5dl kaurahiutaleita
1,5dl sämpyläjauhoja
1,5dlvehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa
0,75dl sulaa voita tai öljyä (Minä käytin voisulan ja öljyn sekoitusta)
1,5dl vettä

Päälle:
1 iso punajuuri (170g)
200-250g jauhelihaa
0,5 rkl jauhelihamaustetta
keltaisia kirsikkatomaatteja noin 15og
250g mozzarellajuustoa
2rkl tuoretta basilikaa
2rkl extra virgin oliiviöljyä
0,5tl sormisuolaa
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa

Kuori ja pilko punajuuret pieniksi paloiksi. Ruskista jauheliha pannulla, kun jauheliha on kypsää mausta se jauhelihamausteella ja lisää joukkoon punajuuren palat. Paista punajuuri-jauheliha sekoitusta noin 10 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Valmista pohja:
Sekoita pohjan kuivat aineet kulhossa ja lisää voisula tai öljy sekä vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina voideltuun piirakka vuokaan ja vuoan reunoille. Laita pohja uuniin.
Pohjan ollessa uunissa pilko mozzarella juusto ohuiksi siivuiksi ja pese sekä puolita kirsikkatomaatit. Laita pieneen lasiin oliiviöljy, jonka sekaan sekoitat sormisuolan ja käsin pieniksi paloiksi revityt basilikat. Sekoita munat ja ruokakerma omassa astiassaan käsivatkaimella sekoittaen.
Paista pohjaa kymmenen minuuttia ja nosta pois uunista täytteiden lisäämisen ajaksi.
Levitä pohjan päälle jauheliha-punajuuri seos. Laita sitten kirsikkatomaatit ja mozzarella juustoa vuorotellen pohjan ja punajuuri-jauhelihapaistoksen päälle. kaada varovasti öljy-basilika sekoitus mozzarellojen päälle. Kaada vielä ruokakerma-kananmuna seos jokapuolelle pohjan päälle ja laita piirakka takaisin uuniin. Paista piirakkaa vielä puoli tuntia 200 asteisessa uunissa keskitasolla.