28.12.2017
Piparilyhtyjen valmistamiseen tarvitset yhden lyhdyn tekoon noin 500 g piparkakkutaikinaa. Minä käytin myllynparas laktoositon valmistaikinaa, mutta voit tehdä taikinan myös itse.
Lyhdyn ”lasit” syntyvät isomaltoosista eli kondiittorin sokerista. Lisäksi tarvitset lyhdyn kasaamiseen dr oetker elintarvikeliimaa tai voit sulattaa isomaltoosia tai sokeria ja kasata sillä, mutta tällöin tarvitsee varoa palovammoja. Lyhdyn koristeluun voit halutessasi käyttää valkoista sokerikuorrutetta tai pikeeriä( älä käytä jos tarvitsee olla kananmunaton) ja erilaisilla koristerakeilla saa myös kivaa ilmettä. lyhdynkoristelua varten tarvitset myös sopivan kokoisia piparimuotteja itse totesin suht pienikokoiset tähän parhaiksi.
Valmista kaavat ruutupaperille: piirrä nelikulmio, jossa korkeus on 20 ruutua ja leveys 15 ruutua. tee kolmen ruudun levyinen reunus. leikkaa kaava irti. Tästä kaavasta tulee lyhdyn laidat joita tehdään 4 kpl yhteen lyhtyyn. valmista pohjaa ja kantta varten ruutupaperille neliö joka on 15 x 15 ruutua leveä ja korkea. Voit leikata muotin niin että siitä tulee hieman piirtämääsi isompi sillä huomasin useamman lyhdyn kasatessa että pohja pala jäi hieman liian pieneksi ja tein loput pohjat niin että leikkasin piparitaikinan hieman muottia leveämmäksi jolloin pohja oli hyvän kokoinen. Leikkaa pohja/kansi ”muotti” irti.
Tässä kuva käyttämistäni kaavoista leipomisen jälkeen.
Ota pakaste taikina sulamaan hyvissä ajoin taikina ohjeen mukaan. Jos käytät itse tehtyä taikinaa niin valmista taikina edellisenä päivänä. Kauli taikina saman paksuiseksi tai hieman paksummaksi kuin jos tekisit pipareita. Kannattaa tehdä leivinpaperin päällä niin saat lyhdyn osat pysymään pellille siirrossa suorana, kun voit liuttaa leivinpaperin suoraan pellille.
Laita lyhdyn laita kaava kaulitun taikinan päälle ja leikkaa veitsellä irti. Jätä keskus kuitenkin siksi aikaa kun otat piparimuotilla siitä kuvion. ota sitten ylimääräiset taikina pois keskuksesta ja kiinnitä kuvio varovasti laitaan kiinni. Tee näitä 4 kpl. Huolehdi että laita palat ovat pellillä ennen isomaltoosin laittoa. Laita jokaiseen neljään laita palaan keskukseen isomaltoosia saman paksuisesti kuin piparitaikina.
Tee 1 kansi ja 1 pohja, pohja osaan tee pyöreällä piparimuotilla tai esim. lasilla ympyrä reiäksi led-tuikkua varten. Ympyrä osan voit kaulita vielä hieman isommaksi ja laittaa paperisen muffini vuoan, joka on käännetty nurinpäin, päälle. Tästä osasta tulee lyhdyn ”nuppi”. kieritteli käsissäsi hieman piparkakku taikinaa samalla tavoin kun jos tekisit pullapitkoon osaa. Tee näitä kaksi ohutta osaa jotka kierität yhteen nyöriksi. Tee nyöri nuppiin sopivan kokoiseksi puoli ympyräksi. Tästä osasta tulee lyhdyn ”kiinnitysnaru”. Huolehdi että osat ovat tarpeeksi väljästi pellillä ja etteivät ole liian reunassa, jotta pysyvät suorina. Paista 200 c uunin keski ja ylätason välillä noin 5-10 min niin että isomaltoosi sulaa. ota pois uunista ja anna jäähtyä rauhassa. Minulla jäi yhden lyhdyn teossa 500 g piparitaikina paketista muutaman tavallisen piparkakun verran taikinaa ylitse. Loppu taikinasta lapseni tekivät pipareita.
Tässä hieman vaihe kuvia, sillä kuvat kertovat tässä tapauksessa teko vaiheet parhaiten.
Kun osat ovat jäähtyneet. ( olisiko minulla jäähtynyt noin puoli tuntia – tunnin) irroita ne leivinpaperin päältä ja voit kasata lyhdyn. Kokosin lyhdyn dr.oetkerin elintarvikeliimalla, joka osoittautui kyllä näppäräksi tuotteeksi. Jos haluat koota sulattamalla kattilassa isomaltoosia niin silläkin saa varmasti hyvin kasattua, mutta varo polttamasta sormiasi! Laita ensin kaksi laita osaa pohjan päälle niin että laitat elintarvikeliimaa tai sulaa sokeria /isomaltoosia laitojen välillä ja pohja ja laita osan välillä. Kiinnitä kolmas laita samalla tavoin ja sitten viimeinen laita. Ota nuppi osasta pois paperinen muffinsssi vuoka ja kiinnitä nuppiosa kannen keskelle päälle elintarvikeliimalla tai sulalla sokerilla tms. Kiinnitä nyöriosa vielä nupin päälle elintarvikeliimalla. Koristele halutessasi lyhtyä miten haluat sokerikuorrutteella tai pikeerillä sekä koristerakeilla. Kasaamisen jälkeen anna lyhdyn osien ” liimaantua rauhassa”. Laita lyhty lautaselle tai pahvinpalan päälle, joka päällystetty foliolla. Nosta lyhtyä ylös niin että saat led-tuikun pohjareiän kautta sisälle lyhtyyn. Led-tuikkuja löysin prismasta ja Tokmannilta kahden pakkauksissa led-lämpökynttilä nimellä.
Voit pakata lyhdyn halutessasi sellofaaniin, jos annat sen lahjaksi.
valmiita lyhtyjä lähdössä myyjäisiin.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Huomenta Nalamuru! 🙂
Minulla on takana melkoinen työviikko joten olin eilen illalla sivustolle saapuessani aivan tööt! Sitten katselin pää tyhjänä sinun ihastuttavaa piparilyhtyä, ja pohdin, että nyt on täytynyt käydä virhe, miten se Kinuskikissa jo nyt nämä kalenterin luukut avaa…. Hei haloo, ensimmäinen joulukuuta todentotta. 🙂 🙂 🙂
Siispä, mikä mainio ajatus joulumyyjäisiin tai viemisiksi kylään kukan asemasta! Mukavaa tekemistä ja vastaanottajalle tulee lämmin mieli. Edellisiin puhujiin yhtyen ohjeet hyvät ja selkeät,, niillä varmasti pärjää! 🙂