19.1.2015
12 isoa sämpylää
Taikina:
1 pussi kuivahiivaa
5 dl vettä
1 rkl siirappia
½ rkl suolaa
½ dl rypsiöljyä
1 ½ dl auringonkukansiemeniä
5 dl vehnäjauhoja
2-3 dl täysjyvävehnäjauhoja
3dl ruisjauhoja
Pinnalle:
1 muna
auringonkukansiemeniä
Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja hieman lämpimämpään kuin kädenlämpöiseen veteen (42 asteinen). Lisää siirappi, suola, öljy ja auringonkukansiemenet ja sekoita puuhaarukalla.
Sekoita joukkoon jauhoja noin desilitra kerrallaan. Jatka sekoittamista kädellä vaivaamalla, kun taikina muuttuu paksummaksi.
Anna kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa noin 45 minuuttia.
Leivo taikinasta jauhoja apuna käyttäen pitkä tanko. Jaa yhtä suuriin osiin ja pyörittele sämpylöiksi. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Kohota liinan alla vielä 20-30 minuuttia.
Voitele munalla ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä.
Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia.
Jauheliha pihvit
noin 10 kpl
400g naudanjauhelihaa
1 purkki (200g) laktoositon kermaviili 10%
1dl korppujauho tai ruiskorppujauho
1 kananmuna
1rkl jauhelihamaustetta
ripaus paprika maustetta
ripaus välimeren yrtit maustetta
ripaus valkosipulijauhetta
Vinkki! pihvit voi tehdä myös kermaviilin sijasta veteen niin saat hampurilaisista maidottomia kun jätät kastikkeen pois.
Sekoita korppujauhot kulhossa kermaviilin joukkoon ja anna hetken turvota. Sekoita kananmuna sekaan ja lisää mausteet sekä jauheliha ja vaivaa hyvin. Tee pellille leivinpaperin päälle pihvejä ja paista 200 c asteessa noin 15-20 minuuttia.
Kokoa Hampurilaisiksi. Väliin voi oman maun mukaan laittaa täytteitä. Itse tein kevyt kermaviilistä ja ruoveden herkun tilli-valkosipulidipistä kastikkeen, suolakurkun siivun pitkittäin suuntaisesti kilpikonnan pääksi ja väliin salaatin lehti ja jaloiksi paprikan siivut.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiva kilppari! T. Oiva, 7 v.