18.5.2016
Täyte:
200g vaniljarahkaa
200g sitruuna tuorejuustoa
145 g panda vadelmamuru valkosuklaata
4dl vispikermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
10 liivatelehteä
1/2 dl sitruunatäysmehua
1-2 dl punaherukoita tai vadelmia (kotimaisia)
Pohja:
Myllyn paras pyöreää suklaa taikinaa
Peilikirkas kuorrute: ( mirror glaze)
1,25 dl vettä
225 g sokeria ( reilu 2,5 dl)
145 g valkosuklaata
0,5 dl vispi tai kuohukermaa
pastaväriä (punainen ja hieman sinistä tai violetti)
5kpl liivatelehtiä ja siihen liotukseen kylmää vettä.
Koristeluun marenkeja ja suklaa taikinasta tehtyjä pieniä perhosia.
Valmista pohja:
Voit tehdä juustokakun pyöreään irtopohja vuokaan, jonka halkaisija 24 cm. Jos käytät korkeaa reunakalvoa voit tehdä kakun myös pienemällä halkaisijalla ( esim. 20 cm), jolloin saat näyttävämmän korkean kakun. Kolmas vaihtoehto on valmistaa kakku iloleipurin sydämen malliseen kuivakakkuvuokaan.
Valmista myllynparas taikinasta keksejä pakkauksen ohjeella tai levitä taikina irtopohjavuokaan, johon teet kakun leivinpaperin päälle ja paista pohja pakkauksen ohjeen mukaan uunissa. Jos teet taikinasta keksejä niin ota keksit ajoissa pois uunista noin 6 min jälkeen jotta jäävät hieman pehmeämmiksi ja ota muutamasta keksistä pienellä perhosmuotilla perhosia kakun koristelua varten. Laita keksejä irtopohja vuoan pohjalle leivinpaperin päälle niin että pohja peittyy tai jos teet iloleipurin sydämen malliseen kuivakakku vuokaan kuten minä, niin laita keksit vasta täytteen jälkeen ja hyydytä täytettä ensin pari tuntia. Jos teet kakun irtopohjavuokaan niin reunoille kannattaa laittaa reunakalvo niin saa juustokakusta tasaisen.
Valmista täyte:
Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sulata valkosuklaa paloiteltuna mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Voit sulattaa valkosuklaan myös vesihauteessa, jos sinulla ei ole mikroa. Sekoita sula valkosuklaa kermavaahtoon. Lisää joukkoon rahka, tuorejuusto ja turkkilainen jogurtti. Lämmitä sitruunamehua pienessä kattilassa kiehuvaksi ja liuota ylimääräisestä vedestä puristellut liivatelehdet sitruunamehuun. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteeseen samalla täytettä sekoitellen. Kaada puolet täytteestä irtopohjavuokaan keksipohjan päälle tai jos teet iloleipurin sydämenmalliseen kuivakakku vuokaan niin vuoraa vuoka muovikelmulla ja kaada täytettä siihen puolet. Ripottele väliin punaherukoita tai vadelmia ja laita loput täytteestä päälle. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.
Jos teit iloleipurin kuivakakku vuokaan juustokakun ja haluat kakun kuorruttaa mirror glazella niin kumoa kakku ympäri kun se on kunnolla hyytynyt ja vaahdota 2 dl vispi tai kuohukermaa ja levitä se kakun päälle niin että saat kakusta tasaisemman. Suosittelen kuitenkin tekemään juustokakun irtopohja vuokaan jos haluat kuorruttaa kakun peili kirkkaalla kuorrutteella sillä kuorrute oli hankala saada kauniisti levitettyä sydämen muotoiseen rinkulaan. Sen sijaan jos haluat jättää kakun ilman peilikirkasta kuorrutetta niin siitä saa kivan näyttävän ja hieman erilaisenjuustokakun tuohon vuokaan tehtynä.
Jos teet päälle peilikirkkaan kuorrutteen nosta kakku pakastimeen useammaksi tunniksi mielellään vaikka yön yli jotta kuorrutte onnistuu.Kakun tule olla kunnolla jäätynyt niin saa parhaimman tuloksen. Jos sinulla on käytössä reunakalvo niin jätä se myös pakastuksen ajaksi juustokakun reunalle. Voit myös tarjoilla kakun ilman kuorrutetta se on kaunis ja maistuva niinkin.
Valmista peilikirkas kuorrute (mirror glaze) :
Vinkki kuorutteen teko vei minulla noin tunnin joten varaa aikaa sen tekoon.
Kuorrutteen alkuperäisen ohjeen löysin täältä lopussa siis video jossa mukana ohje:
http://wunderpix.com/17-pictures-mirror-finish-cakes-are-a-feast-for-the-eyes/
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laita vesi ja sokeri kattilaan ja sekoittele samalla tavallisella vispilällä. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoitellen kunnes digitaalinen mittari näyttää 104 c astetta. Ota kattila pois levyltä ja laita pilkotut valkosuklaat seoksen sekaan ja sekoittele samalla niin että valkosuklaa sulaa sekaan, sekoita vispilällä joukkoon kerma. Anna jäähtyä 60 asteiseksi ja sekoittele välillä vispilällä. Kun 60 c astetta sekoita joukkoon pastaväri ja liivateet. Siivilöi kuorrute kertaalleen ja sekoita hieman sauvasekoittimella. Anna jäähtyä 29 asteiseksi välillä kuorrutetta sekoitellen. Nosta jäätynyt juustokakku kakkuritilälle tai uuniritilälle jos et omista kakkuritilää. Laita ritilän alle jokin vati johon ylimääräiset kuorrutteet voivat valua. Jos kakussa reunakalvo niin poista se tässä vaiheessa. Kaada kuorrutetta kakun päälle. Koita kaataa niin että jokapuolelle tulisi tarpeeksi kuorrutetta. Kuorrutetta ei pysty lastalla tasoittamaan vaan se menee todella helposti ruttuun joten kun olet kaikki kuorrutteet kaatanut kakun päälle voit varovasti siistiä alareunaa spatulalla tai lastalla. Nosta kakku varovasti tarjoilu lautaselle ja nosta jääkaappiin. Voit koristella kakun ennen jääkaappiin laittoa tai tunnin jääkaapissa olon jälkeen. Keksiperhoset halkaisin keskeltä veitsellä kahtia jolloin sain ne painettua kakkuun niin että näyttää kuin lentaisivät siinä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos mari-johanna ja Irzu. Juu kuorrutteen teon kanssa ei pidä olla hätäinen 🙂