Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Wienerpitkot

10.1.2018

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_146E52B6-458B-496C-A62D-FFFF6C8FD6B7_600x600.jpeg

Omassa taloudessani leivonnaisten tuotanto on ylittänyt leivonnaisten kulutuksen jo aikapäiviä sitten. 🙄 Iso osa leivontatuotoksistani päätyykin vanhemmilleni ja heidän kauttaan myös sukulaisille ja tutuille. Usein otan jo leipoessani vanhempieni makumieltymykset ja terveellisyysnäkökohdatkin huomioon. Uskollisesti ja ehkäpä mielelläänkin he toistaiseksi ovat nyperryksiäni natustelleet. Joskus olen kuitenkin tainnut vähän turhautuneenakin päsähtää vanhemmilleni: ”Toivokaa nyt tekin välillä mitä haluaisitte! Laittakaa leivontatoiveita vaikka vihkoon ylös, niin minä siitä listasta toteutan mitä osaan ja jaksan”. No, ei ole vihkoa eikä sen paremmin listaakaan näkynyt... 😄 Sen verran sain kuitenkin selville, että isäni toivoo kristallipullia ja niitä olen tasaisin väliajoin yrittänyt muistaa leivoskella. Äitini sen sijaan esitti hieman haastavamman ja uudemman toiveen: kunnon perinteiset viinerit. Minähän heti hirveällä tohinalla ohjetta etsimään, mutta aika pian huomasin, ettei viinereihinkään mitään yhtä ja ainoaa oikeaa reseptiä ole. Pääni meni ihan tuhannen mutkalle eri tekniikoista, eikä ole oiennut vieläkään. Olen kuitenkin päättänyt, että kyllä minä vielä äidille viinereitä teen! Täytyy vaan vielä vähän haudutella asiaa. Äidilläni on tällä viikolla syntymäpäivä ja ajattelin kokeilla juhlan kunniaksi wienerpitkoja. Eihän näillä mitään tekemistä aidon viinerin kanssa ole, mutta oikeaan suuntaan tässä nähdäkseni mennään. 😀 Nämä leipomani pitkot pohjautuvat reseptiin, jonka äitini oli nuorena tyttönä kirjoittanut ylös kotitalouskoulussa. Ilmeisesti olivat näitä siellä myös tehneet. Täytteissä vähän sovelsin ja tein mm. vaniljakiisselin sijaan vaniljakreemin alusta alkaen itse. Oli muuten hyvää! Aivan eri maailmasta kuin jauheesta sekoitettuna. Koska on myös toinen synttärisankari - 10-vuotis taipalettaan juhliva Kinuskikissa - halusin muistaa häntä täyttämällä toisen pitkon itsetehdyllä kinuskikreemillä. Milläs muullakaan! Kuvassa vasemmalla olevassa pitkossa on täytteenä kinuskikreemi ja oikean puoleisessa vaniljakreemi. Lisäksi molemmissa on vadelmamarmeladista ja pakastevadelmista sekoitettu täyte. Itse pitkot ovat mureita ja lähes sokerittomia, siksi näihin sopiikin mainiosti makea ja pehmoinen täyte. Onnea äiti! Onnea Kinuskikissa! 🌹❤️

Wienerpitkot (vanilja-vadelma tai kinuski-vadelma)
(2 pitkoa)

Vinkit:
Pitkoihin täytteeksi tulevan kreemin on hyvä olla jäähtynyttä ennen käyttöä. Valmista siis kreemi ensin. Voit tehdä sen  jo edellisenä päivänä.
– Kummastakin täytevaihtoehdosta (vaniljakreemi/kinuskikreemi) riittää täytettä kahteen pitkoon.

Wienertaikina:
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 rkl sokeria
1/4 – 1/2 tl suolaa
1 – 2 tl kardemummaa
150 g voita
1 kananmuna
1 1/2 dl maitoa

Voiteluun ja koristeluun:
kananmuna
raesokeria
(mantelilastuja)

Sekoita kuivat aineet huolellisesti kulhossa.
Nypi sormin sekaan kylmä voi, kunnes seos on ryynimäistä.
Vatkaa maito ja kananmuna sekaisin ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikinaa sekoitetaan mahdollisimman vähän, jotta se ei sitkisty.
Kääräise taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin noin 1/2 – 1 tunnin ajaksi.

Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse molemmat taikinapalat vuorollaan suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 25 cm x 32 cm).
Kääräise taikinalevy kaulimen ympärille ja nosta leivinpaperoidulle pellille.

Leikkaa taikinalevyn reunat taikinapyörällä tai veitsellä molemmilta puolilta noin 1,5 – 2 cm:n paksuisiksi suikaleiksi. Leivitä levyn keskiosaan ensi kreemiä (vanilja tai kinuski, kts. ohje alla) ja sitten kreemin päälle vielä vadelmamarmeladi-marjatäytettä. Älä levitä täytettä leveyssuunnassa aivan suikaleiden leikkauskohtiin asti, jotta täyte pysyy paremmin sisällä paistamisen aikana.


Nosta taikinasuikaleet vuorotellen molemmilta puolilta täytteen päälle.

Voitele pitko kananmunalla ja ripottele päälle reilusti raesokeria (ja mantelilastuja).
Paista pitkoja 230 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

Täytevaihtoehto 1: Vaniljakreemi-vadelmatäyte
(vaniljakreemi on muunnelma leivontafoorumilta löytämästäni ohjeesta)

100 g maitoa (1dl)
100 g kuohukermaa (1dl)
50 g kananmunan keltuaista (n. 3 kpl)
40 g sokeria (n. 1/2 dl)
2 mm vaniljajauhetta
16 g maissitärkkelystä (n. 2 1/2 rkl)

1 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
1 dl vadelmia
1 tl perunajauhoja

Sekoita sokeri, maissitärkkelys ja vaniljajauhe kattilassa. Lisää sekaan keltuaiset, kuohukerma ja maito.
Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen (lopussa voimakkaasti) kunnes se muuttuu paksuksi. Ota heti pois levyltä ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä.


Jos käytät kreemin vasta myöhemmin, esim. seuraavana päivänä, peitä se tuorekelmulla niin, että kelmu tulee kreemin pintaan kiinni. Näin kreemin pintaan ei muodostu kuivaa kalvoa. Säilytä jääkaapissa.

Sekoita vadelmamarmeladi, (pakaste)vadelmat ja perunajauhot keskenään.

Täytä pitkot (kts. ohje yllä).

Täytevaihtoehto 2: Kinuskikreemi-vadelmatäyte
(kinuskikreemi on muunnelma Piparkakkutalonakka -blogin ohjeesta)

2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl fariinisokeria
2 kananmunan keltuaista
2 rkl maissitärkkelystä
hyppysellinen suolaa
hyppysellinen vaniljajauhetta

1 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
1 dl (pakaste)vadelmia
1 tl perunajauhoja

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun seos kuplii ja muuttuu paksuhkoksi, nosta pois liedeltä jäähtymään. Anna jäähtyä  ennen käyttöä.
Jos käytät kreemin myöhemmin, esim. vasta seuraavana päivänä, peitä se tuorekelmulla niin, että kelmu tulee kreemin pintaan kiinni. Näin kreemiin ei muodostu kuivaa kalvoa.
Säilytä jääkaapissa.

Sekoita vadelmamarmeladi, vadelmat ja perunajauhot keskenään.
Täytä pitkot (kts. ohje yllä).

Tässä alkuperäinen äitini kirjoittama ohje, johon omat wienerpitkonikin pohjautuvat.

Ainesosat

Toffee/kinuskiVadelmaVanilja

Erityisruokavaliot

LiivatteetonPähkinätön

Kategoriat

KlassikotLeivoksetMuuta makeaaSyntymäpäivät

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (5)

maris
Kinuskileipomo maris
9.10.2018 00:12

Tein näitä itse taas vaihteeksi, ja muutin samalla ohjeeseen vaniljakreemin valmistustapaa yksinkertaisemmaksi. Ainekset ja määrät ovat samat kuin aiemmin. 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
13.1.2018 19:29

mari-johanna: leivinuuni!! Ihan mahtavaa! Voi sinua onnellista. 🤗
Onhan noissa muuttopuuhissa aina paljon touhua ja stressiäkin. Mutta uusi koti varmasti palkitsee nähdyn vaivan moninkertaisesti. Ja kyllä yksi muuttojen ehdottomista hyvistä puolista on juuri tuo, että kerrankin tulee perusteellisesti katsottua mitä tarpeellista ja tarpeetonta sitä oikein omistaakaan. 🙂
Jaksamista tulevaan urakkaan! Olen hengessä mukana. 😊

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
13.1.2018 19:07

Minä olen sitä mieltä, että on ihanaa lukea ihmisten tarinoita leipomusten takaa! 🙂
Hyvällä leivonnaisella,joskus myös epäonnisella kun aina on joku tarina takanaan. Niin minäkin monesti teen että vähän lurittelen ehkä liikojakin. Mutta kuten sanoit, se kuka ei halua lukea sehän todella voi tarinat ohittaa.
Aivan, Irzuhan se todella taisi olla! 🙂
Joo näin on meidän perheessä että tasan 2 viikon päästä ollaan jo uudessa kodissa keskellä muutto ja remontti kaaosta. Toisaalta tämä on ihanaa, käyn nyt kaikki kaapit läpi, ja uudessa kodissa odottaa isompi keittiö ja leivinuuni…. 🙂
mutta toisaalta sormet jo syyhyää myös leipomaan! 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
13.1.2018 08:23

Voi kiitos, ihana mari-johanna! Ihan tässä hämmentyy, kun noin mukavia juttelet… ☺️ Välillä tuo kirjoittaminen näköjään karkaa minulla käsistä — ihan nolottaa joskus. Mutta olen sitten ajatellut, että eihän näitä ole kenenkään pakko lukea. Jos joku jaksaa ja haluaa lukea, niin hyvä. Mutta jos ei jaksa, niin sekin ihan yhtä hyvä. 😊

Juu muistan, että ainakin Irzulla on leipomossaan ohje täytettyyn pullapitkoon, ja se on samaan tapaan ”letitetty” kuin tämä tässä. Tämä pitko ei kuitenkaan muistuta pullaa rakenteeltaan, vaan on enemmän sellaista mureampaa. Mukavaa, jos innostut joskus kokeilemaan!
Tuolta toisaalta luinkin, että teillä on siellä muuttopuuhat ja oliko vielä remonttikin käynnissä. Siinä on varmasti kyllä sen verran hommaa, että leipomiset jää ymmärrettävästi vähemmälle. Eikähän kiireessä kannata kovin rueta leipomaankaan, jos ei ihan pakko ole. Silloin häviää helposti ilo koko touhusta. 🙃

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
13.1.2018 07:23

Onnea vaan Mariksen äiti ja onnea myös vielä Kinuskikissa! 🙂
Ja onnea myös itse Maris!
Sinulla on kyllä Maris aivan ihana tapa kirjoitella alustuspuheita leipomuksillesi,se on niin mukaansatempaava, että niitä vain jää lukemaan…. Ja kun sitten siirtyy itse ohjeeseen, tämäkin ohje on tarkka ja selkeä ja kaiken tohinan keskellä olet vielä kuvatkin napannut tekstisi tueksi!
Muistaakseni olen jotain vastaavaa viineripitkoa jonkun leipomon ohjeella joskus tehnytkin, mutta jahkas saamme oman arjen taas rauhoitettua niin että ehtii leipoa, niin tätä täytyy kokeilla! 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa