10.1.2018
Wienerpitkot (vanilja-vadelma tai kinuski-vadelma)
(2 pitkoa)
Vinkit:
– Pitkoihin täytteeksi tulevan kreemin on hyvä olla jäähtynyttä ennen käyttöä. Valmista siis kreemi ensin. Voit tehdä sen jo edellisenä päivänä.
– Kummastakin täytevaihtoehdosta (vaniljakreemi/kinuskikreemi) riittää täytettä kahteen pitkoon.
Wienertaikina:
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 rkl sokeria
1/4 – 1/2 tl suolaa
1 – 2 tl kardemummaa
150 g voita
1 kananmuna
1 1/2 dl maitoa
Voiteluun ja koristeluun:
kananmuna
raesokeria
(mantelilastuja)
Sekoita kuivat aineet huolellisesti kulhossa.
Nypi sormin sekaan kylmä voi, kunnes seos on ryynimäistä.
Vatkaa maito ja kananmuna sekaisin ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikinaa sekoitetaan mahdollisimman vähän, jotta se ei sitkisty.
Kääräise taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin noin 1/2 – 1 tunnin ajaksi.
Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse molemmat taikinapalat vuorollaan suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 25 cm x 32 cm).
Kääräise taikinalevy kaulimen ympärille ja nosta leivinpaperoidulle pellille.
Leikkaa taikinalevyn reunat taikinapyörällä tai veitsellä molemmilta puolilta noin 1,5 – 2 cm:n paksuisiksi suikaleiksi. Leivitä levyn keskiosaan ensi kreemiä (vanilja tai kinuski, kts. ohje alla) ja sitten kreemin päälle vielä vadelmamarmeladi-marjatäytettä. Älä levitä täytettä leveyssuunnassa aivan suikaleiden leikkauskohtiin asti, jotta täyte pysyy paremmin sisällä paistamisen aikana.
Nosta taikinasuikaleet vuorotellen molemmilta puolilta täytteen päälle.
Voitele pitko kananmunalla ja ripottele päälle reilusti raesokeria (ja mantelilastuja).
Paista pitkoja 230 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Täytevaihtoehto 1: Vaniljakreemi-vadelmatäyte
(vaniljakreemi on muunnelma leivontafoorumilta löytämästäni ohjeesta)
100 g maitoa (1dl)
100 g kuohukermaa (1dl)
50 g kananmunan keltuaista (n. 3 kpl)
40 g sokeria (n. 1/2 dl)
2 mm vaniljajauhetta
16 g maissitärkkelystä (n. 2 1/2 rkl)
1 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
1 dl vadelmia
1 tl perunajauhoja
Sekoita sokeri, maissitärkkelys ja vaniljajauhe kattilassa. Lisää sekaan keltuaiset, kuohukerma ja maito.
Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen (lopussa voimakkaasti) kunnes se muuttuu paksuksi. Ota heti pois levyltä ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä.
Jos käytät kreemin vasta myöhemmin, esim. seuraavana päivänä, peitä se tuorekelmulla niin, että kelmu tulee kreemin pintaan kiinni. Näin kreemin pintaan ei muodostu kuivaa kalvoa. Säilytä jääkaapissa.
Sekoita vadelmamarmeladi, (pakaste)vadelmat ja perunajauhot keskenään.
Täytä pitkot (kts. ohje yllä).
Täytevaihtoehto 2: Kinuskikreemi-vadelmatäyte
(kinuskikreemi on muunnelma Piparkakkutalonakka -blogin ohjeesta)
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl fariinisokeria
2 kananmunan keltuaista
2 rkl maissitärkkelystä
hyppysellinen suolaa
hyppysellinen vaniljajauhetta
1 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
1 dl (pakaste)vadelmia
1 tl perunajauhoja
Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun seos kuplii ja muuttuu paksuhkoksi, nosta pois liedeltä jäähtymään. Anna jäähtyä ennen käyttöä.
Jos käytät kreemin myöhemmin, esim. vasta seuraavana päivänä, peitä se tuorekelmulla niin, että kelmu tulee kreemin pintaan kiinni. Näin kreemiin ei muodostu kuivaa kalvoa.
Säilytä jääkaapissa.
Sekoita vadelmamarmeladi, vadelmat ja perunajauhot keskenään.
Täytä pitkot (kts. ohje yllä).
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1521 tähteä
Tein näitä itse taas vaihteeksi, ja muutin samalla ohjeeseen vaniljakreemin valmistustapaa yksinkertaisemmaksi. Ainekset ja määrät ovat samat kuin aiemmin. 🙂