18.7.2016
Vaniljatäytepullat n. 12 kpl
Pullataikina
2 1/2 dl vettä tai maitoa
25 g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
1/2 kananmunaa
3/4 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 rkl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
75 g voita sulatettuna (tai 3/4 dl rypsiöljyä)
6-7 dl vehnäjauhoja
Vaniljatäyte
1 dl kermaa
1 dl maitoa
1/2 dl sokeria
1/2 kananmunaa
2 1/2 rkl maissi- tai ohratärkkelystä
1/2 rkl voita
2 tl vaniljasokeria
Kuorrutus
50 g voita
n. 1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
Lämmitä maito (tai vesi) kädenlämpöiseksi ja liota siihen tuorehiiva. Kuivahiivaa käytettäessä nesteen tulee olla lämpimämpää, n. +42 astetta.
Lisää kananmuna (säilytä toinen puolikas vaniljatäytettä varten) sokerit, kardemumma ja suola. Jos käytät oljyä, sen voi lisätä tässä vaiheessa.
Sekoita vehnäjauhoista taikinaan noin puolet desi kerrallaan ja vatkaa sen jälkeen taikinaa hetken aikaa voimakkaasti esim. puuhaarukalla.
Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen ja lisää alustamisen aikana myös sulatettu voi. Taikina on valmista, kun se alkaa irrota kulhon reunoista ja käsistä.
Anna taikinan kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi (n. 45min.).
Kumoa taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois.
Pyöritä taikinasta pötkö, jaa se 12:een palaan ja pyöritä pulliksi.
Laita pullat pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota leivinliinan alla n. 30 minuuttia. Huom! Pullia ei tarvitse voidella ennen paistamista.
Paista pullia 200 asteessa n. 12 minuuttia tai kunnes ovat kullanruskeita. Anna jäähtyä.
Sekoita täytettä varten kattilassa maissitärkkelys (tai ohratärkkelys) sekä sokeri. Lisää joukkoon muut aineet voita ja vaniljasokeria lukuunottamatta.
Lämmitä seos lähes kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun täytteestä tulee puuromaisen paksua lisää voi ja ota kattila pois liedeltä. Lisää vaniljasokeri ja anna jäähtyä.
Laita täyte pursotuspussiin ja pursota täytettä täyttötyllan avulla pullien sisään. Jos sinulla ei ole pursotinta, voit käyttää pakastepussia ja tehdä ennen pursotusta veitsen kärjellä pullan kylkeen pienen viillon, josta pursotat täyteen pullan sisään.
Sulata kuorrutusta varten voi. Sekoita sokerit keskenään.
Voitele pullat sulalla voilla ja kasta ne sen jälkeen sokeriseoksessa.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5654 tähteä
Maailman paras mutakakku
2816 tähteä
Mokkapalat
2555 tähteä
Brookies
1819 tähteä
Britakakku
1527 tähteä
Lämmin kiitos taas myötätunnosta sekä ilahduttavasta kommentistasi, mari-johanna. 🙂 Olen tässä lyhyen ajan sisällä saanut keittiössä aikalailla sotkusta aikaan – matosta seiniin. Enää puuttuu, että katostakin roikkuu jotain taikinaliisteriä. :/
Tuo täyttötylla on kyllä kätevä, joskin totuuden nimissä on sanottava, että sen käyttäminen näyttää vaativan minulta vielä pientä hiomista. 🙂 Lisäksi huomasin, että olen huono arvioimaan, kuinka paljon täytettä milloinkin on sisälle mennyt. Mutta uskon, että kokemuksen kautta senkin oppii huomaamaan ja arvioimaan.