8.10.2017
Vanilja-mustaherukkakakku
(n. 12 annosta)
Pohjataikina:
200 g voita
2 dl sokeria (laitoin 1 1/2 dl)
2 kananmunaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja (korvasin osan täysjyväspeltillä)
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Vaniljatäyte:
2 dl kevytkermaa
2 rkl sokeria
1 kananmuna
2 tl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria (korvasin vaniljajauheella, vajaa 1/2 tl)
Mustaherukkatäyte:
1 litra (600 g) mustaherukoita
2 rkl vettä (jos käytät tuoreita marjoja, pakastemarjoihin ei tarvitse)
1/2 pkt (a’ 330 g) hillo-marmeladisokeria (n. 2 dl)
Koristelu:
mustaherukoita
tomusokeria
Aloita valmistaminen mustaherukkatäytteestä, jotta se ehtii jäähtyä.
Laita marjat, vesi ja hillo-marmeladisokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia, kunnes marjat pehmenevät. Jos käytät pakastemarjoja, keittämiseen voi kulua hieman enemmän aikaa. Ota kattila pois levyltä ja anna jäähtyä. Voit laittaa täytteen kattilasssa kylmään vesialtaaseen jäähtymään.
Valmista pohjataikina. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää huoneenlämpöiset munat vaahtoon yksitellen voimakkaasti vatkaten.
Sekoita keskenään jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe sekä vaniljasokeri. Sekoita jauhoseos muutamassa erässä taikinaan.
Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 22-24 cm) pohjalle. Taputtele reilu puolet taikinasta jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille (n. 3 cm:n korkeudelle). Nosta vuoka sekä loppu taikinapala jähmettymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
Valmista vaniljatäyte. Sekoita kattilassa kerma, sokeri, kananmuna ja perunajauhot (jos käytät vaniljajauhetta lisää myös se). Kuumenna koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen. Nosta kattila levyltä. Jäähdytä ja lisää vaniljasokeri. Tarvittaessa voit nopeuttaa vaniljatäytteen jäähtymistä siirtämällä kattilan kylmävesialtaaseen.
Kaada ensin vaniljatäyte vuokaan ja sen päälle jäähtynyt marjatäyte.
Kauli loppu taikina jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi. Kumoa levy leivinpaperin avulla vuokaan kanneksi täytteen päälle. Painele reunat tasaiseksi, kevyesti kiinni pohjataikinan reunoihin.
Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 45-50 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä. Koristele marjoilla, tomusokerilla ja vaikkapa mantelilastuilla.
Tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos, Aamuriemu! Juuri tuo runsas ja sopivan kirpeä marjatäyte saikin paljon kehuja. Itse koin, että vaniljatäyte jäi maun puolesta vähän alakynteen ja vaisuksi. Mutta jos vaniljakiisselin jättäisi pois, niin sitten varmaan huomaisi myös sen ”tarpeellisuuden”. On se kuitenkin kirpsakan marjatäytteen rinnalla sopiva maun pehmentäjä. 😊