8.7.2016
Vanilja-mansikkapullat
(12 pullaa)
Taikina
Voit valmistaa pullataikinan joko oman hyväksi havaitsemasi ohjeen mukaan, tai Kinuskikissan pullataikinaohjeella (http://www.kinuskikissa.fi/pullataikina/?hakusivu=1), tai alla olevan ohjeen mukaan, jolla taikinan itse tällä kertaa tein.
2 1/2 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa
3/4 dl sokeria
3/4 dl rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 rkl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
n. 6-7 dl vehnäjauhoja
Vaniljatäyte
1 dl kermaa (käytin kuohukermaa)
1 dl maitoa
1/2 kananmuna
1/2 dl sokeria
2 1/2 rkl maissi- tai ohratärkkelystä
2 tl vaniljasokeria (laitoin vaniljajauhetta 1/2 maustemittaa)
1/2 rkl voita
Voitelu ja koristelu
1/2 kananmuna
raesokeria
Päälle
1/2 dl vettä
1/4 dl hyytelösokeria
4 dl tuoreita mansikoita
(valkosuklaalastuja)
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi.
Liota veteen kuivahiiva ja sekoita joukkoon muut aineet vehnäjauhoja lukuun ottamatta.
Lisää sitten jauhoja desi kerrallaan ja sekoita voimakkaasti esim. puuhaarukalla. Kun jauhoja on lisätty puolet, sekoita reippaasti hetken aikaa.
Alusta taikinaan loput jauhot vähitellen. Taikina on valmista, kun se alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoilta. Varo ettei taikinasta tule liian kovaa. Mieluummin siis liian vähän jauhoja kuin liian paljon.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi (n. 45 min.).
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa sitä hetki.
Muovaa taikinasta tanko ja jaa se 12 palaan.
Pyöritä pulliksi ja laita pellille leivinpaperin päälle. Anna pullien kohota n. 20-30 minuuttia.
Valmista pullien kohoamisen aikana vaniljatäyte.
Sekoita sokeri ja maissi- tai ohratärkkelys kattilassa keskenään. Lisää joukkoon loput aineet vaniljasokeria ja voita lukuunottamatta. Huom! Säästä toinen puolikas kananmunasta pullien voiteluun.
Lämmitä seos lähes kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun täyte paksuuntuu, lisää voi ja ota pois liedeltä. Lisää vaniljasokeri ja anna täytteen jäähtyä.
Paina kohonneisiin pulliin keskelle juomalasin pohjalla syvennykset. Kasta lasin pohja aina ensin vehnäjauhoissa ja paina sitten napakasti pullaan, muuten lasi jää taikinaan kiinni.
Voitele pullien reunat ja täytä sitten pullat vaniljatäytteellä. Jokaiseen pullaan tulee reilu ruokalusikallinen täytettä.
Itse ripottelin reunolle vielä raesokeria.
Paista pullia 200 asteessa n. 12 minuuttia tai kunnes ovat kauniin kullan ruskeita ja anna niiden sitten jäähtyä.
Leikkaa mansikat puoliksi (tai viipaleiksi kuten itse tein) ja asettele niitä keoiksi jäähtyneiden pullien päälle.
Kiehauta vesi ja sekoita siihen hyytelösokeri. Anna kiehua hiljalleen kunnes liemi kirkastuu.
Sivele mansikoiden päälle vesi-hyytelösokeriseosta pullasudin avulla.
Laita pullat jääkaappiin hetkeksi, jotta kiille viilenee ja hyytyy. Ennen tarjolua voit vuolla esim. perunankuorimaveitsellä valkosuklaalastuja pullien pinnalle.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitti vaahtokarkki! Itsekin tykkään pullasta ja varsinkin vanhempani ovat suuria pullan ystäviä, joten sinne suuntaan tuntuu hyvin kelpaavan kaikennäköiset pullaviritelmäni. 🙂
Ja kannattaa tosiaan näitäkin kokeilla. Vaihtelu virkistää kummasti. 🙂