Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Vanhanajan pullataikinapikkuleivät

2.1.2017

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-90_600x600.jpeg

Pullataikinapikkuleivät
(n. 60 kpl)

Vinkki: Pikkuleipien valmistamiseen tarvittavan pullataikinan voit valmistaa oman ohjeesi mukaan tai esim. Kinuskikissan pullataikinaohjeella: www.kinuskissa.fi/pullataikina/?hakusivu=1
Itse valmistin 2,5 dl:n pullataikinan ilman kananmunaa ja sen paino oli n. 750g. Lopusta taikinasta sain siis vielä muutaman pikkupullan.

Ainekset
400 g hyvin kohonnutta pullataikinaa
1 kananmuna
4 rkl sokeria
200 g voita
150 g vehnäjauhoja (n. 2 1/4 dl)
50 g perunajauhoja (n. 3/4 dl)

Pinnalle
n. 1 dl (erikois)hienoa sokeria
n. 1 rkl kanelia

Alusta kohonneeseen pullataikinaan käsin huoneenlämpöinen tai mikroaaltouunissa hieman pehmitetty voi.
image
Lisää voin alustamisen aikana joukkoon myös sokeri ja kananmuna.
image

Kun ainekset ovat suhteellisen hyvin sekaisin lisää joukkoon vehnä- ja perunajauhot. Sekoita käsin tasaiseksi ja laita taikina hetkeksi jääkaappiin (n. 30-60 min.)

Sekoita pikkuleipien pinnalle tulevat sokeri ja kaneli keskenään ja laita seos esim. syvälle lautaselle.

Ota viilentynyt taikina jääkaapista ja muovaa taikinaa hetken käsissäsi, jotta saat siitä tasaista. Taikinaa kannattaa käsitellä pienissä erissä. Jos taikina meinaa tarttua käsiin tai työtasoon kiinni, voit käyttää hieman vehnäjauhoja apuna. Varo kuitenkaan käyttämästä jauhoja liikaa, sillä tällöin sokeri-kanelikuorrutus ei tartu taikinan pintaan.

Muodosta taikinasta ohuita tankoja (leveys n. 1,5 cm) ja leikkaa tangot 5-6 cm pitkiksi paloiksi.
image
Kierrittele palat sokeri-kaneliseoksessa ja laita ne sitten leivinpaperin päälle pellille. Jätä leviämisvaraa.
image
Voit tankojen sijasta tai ohella pyöritellä taikinasta myös pieniä palloja ja kierrittää ne sokeri-kanelissa.

Paista pikkuleipiä 200 asteessa n. 8-10 minuuttia tai kunnes ne ovat hieman saaneet väriä. Voit halutessasi tarkistaa värin pikkuleivän pohjasta.
Kierrittele pikkuleivät heti uunista ottamisen jälkeen uudestaan sokeri-kaneliseoksessa ja anna niiden sitten hetken jäähtyä.

Pikkuleivät säilyvät hyvin huoneenlämmössä tiiviissä rasiassa tai voit ne myös pakastaa. Sulattamisen jälkeen voit halutessasi kierritellä pikkuleivät vielä uudestaan sokeri-kaneliseoksessa.

image

Tämä vanha opus ja sen taikinatankoresepti toimivat oman pullataikinapikkuleipäreseptini lähteenä

Tämä vanha opus ja sen taikinatankoresepti toimivat oman pullataikinapikkuleipäreseptini lähteenä

 

Erityisruokavaliot

Pähkinätön

Kategoriat

JouluPikkuleivätSyntymäpäivätYlioppilasjuhlat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (8)

maris
Kinuskileipomo maris
15.12.2016 17:07

Kiitos kommenteista teillekin, soja ja Toffe! On tosi kiva kuulla, että resepti herättää mielenkiintoa ja kenties innostaa kokeilemaankin. 🙂
Vanhemmilleni sain eilen näitä tarjota, ja sen verran hyvin näytti maistuvan, että kai se on uskottava jotta hyviä on. 🙂
Toffe, sinun leivonnaisille riittääkin varmasti aina innokkaita maistelijoita. Hieno juttu!

Toffe
Kinuskileipomo Toffe
14.12.2016 22:03

Tämä menee testiin nyt jouluksi, tällainen 12 lapsenlapsen Mummo joutuu tekemään kaikkea hyvää..
Ja itsekin olen tykästynyt vanhoihin resepteihin nykyään ja aina pitää olla jotain uutta jännää kahvipöydässäkin jouluna..

soja
Kinuskileipomo soja
14.12.2016 21:47

siis mikä perinneohje <3 täytyypä kokeilla ja jutella äidin kanssa

maris
Kinuskileipomo maris
14.12.2016 17:12

No nyt kävi taas niin, että jouduin pari kirjainta korjaamaan muokkauksen kautta, ja samalla jättämäni rivivälit katosivat taivaan tuuliin. Nyt on teksti yhtä pötköä, mutta älkää antako sen häiritä. 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
14.12.2016 17:06

Kiitokset kommenteista teille! Kyllähän minäkin ensin vähän ihmettelin, ettäkö mitä, että pullataikinaan lisää tavaraa!? Mutta nyt kun olen asiaa tutkinut, niin se on ollut ilmeisen yleistäkin. Ja jos oikein olen ymmärtänyt, niin erityisesti Savossa tämä on ollut tapana. Äitini lapsuudenkoti oli juuri Pohjos-Savossa, joten sikäli asia natsaisi. Ja itsekin olen siitä Savon rajamailta kotoisin. Huomasin lisäksi, että isänäitini oli kirjoittanut reseptivihkoonsa ylös ohjeet Mummun herkkurinkeleistä sekä jouluisesta kahvikakusta, joiden valmistukseen myös käytetään pullataikinaa taikinan osana. Niitäkin aion kyllä joskus kokeilla. Ja muutenkin tulee jatkossa varmasti otettua pullanteon yhteydessä pieni köntti taikinaa erilleen, jotta saan pikkuleipiä samalla. 🙂 Äitini myös muisteli, että mummu oli laittanut joskus pullataikinaan lisäksi vain rasvaa, ja sellainen ohje tuosta kirjasta löytyi myös. Itse vähensin tuosta omasta ohjeesta kolmasosan voita, kun rupesi tuntumaan niin isolta määrältä, että rohkeus loppui kesken. 😀 (Laitoin 200g, kun alkuperäisessä oli 300g). Eli voin määrää voi halutessaan ilmeisen huoletta suurentaa, jos haluaa. Ja muutenkin minusta tuntuu, että pullataikinaan lisättävien aineiden kanssa ei ole niin nöpö nuukaa ja millintarkkaa. Kunhan muistaa vaan laittaa sitä voita!

Kinuskiemo
14.12.2016 15:10

Tämä luukku sai nostalgisiin tunnelmiin. Uskon näiden pullapikkuleipien maistuvan myös meille yltäkylläisyyteen tottuneille. Ja juurihan sinä ne testasit. Ja nuo sinun vaihekuvasikin paljastavat, että ei voi syntyä kuin herkkua, kun ennestään maukkaaseen pullataikinaan lisätään ekstra määrä voita, munaa ja sokeria. Ja kanelia, nam! Hienoa, että aloit jäljittää tätä vanhaa reseptiä. Näissä perinneleivonnaisissa tunnelma on ihan erityinen. Siinä muistaa leipoessa mummoa, ja tavallaan hän on lempeänä hengettärenä vieressä koko puuhan ajan. Ja myös sitten pikkuleipiä maistellessa.
Kertomasi mukana pääsimme kukin muistelemaan omia rakkaita mummojamme ja lähettämään lämpimät ajatuksemme heidän suuntaansa. Kiitos! 🙂

Satu
14.12.2016 08:51

No nyt on mielenkiintoista. Nämä täytyy pitää mielessä! Todella kaunis kuva ja varmasti herkullisia:)

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
14.12.2016 08:04

Ihana tunnelmallinen kuva! Vähän on mummolan henkeä myrna kipon ja pitsiliinan muodossa. Ja reseptillähän selvästi on oma tarina. Mielenkiintoista, minä en ole moisista herkuista koskaan kuullut, täytyypä omalta äidiltä kysyä tekikö minun mummoni koskaan näitä,itse en todella muista tällaisia lapsena mummolassa syöneeni. 🙂
Mielenkiintoiseksi reseptin tekee tuo että valmiiseen pullataikinaan laitetaan lisää tavaraa ja sitten pistetään kylmään. Ajattelin sitä sinulta jo tarkistaa että todellako niin, mutta lukiessani kirjan kohtaa niin kyllä se vaan niin tehdään. ” Paistetaan hyvässä uunin lämmössä..”
Nuo vanhojen kirjojen ohjeet ovat liikuttavan suurpiirteisiä!
Näitä täytyy varmasti joskus kokeilla!
Lämmintä joulumieltä sinulle! 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa