Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Terveellisempi taateli-suklaakakku

1.6.2018

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_903A89E8-64DB-4F92-BAE3-3F4AC42B42C2_600x600.jpeg

Tässäpä taas vaihteeksi ohje sokerittomaan mutta makeaan kahvipöydän herkkuun. 🙂 Tämä äärimmäisen mehevä ja maukas kakku on myös maidoton sekä viljaton eikä sisällä lisättyä rasvaakaan. Löysin ohjeen viime syksynä Viimeistä Murua Myöten -blogista, ja olen sen jälkeen valmistanut tätä kakkua luvattoman monta kertaa. Ja aina vaan maistuu yhtä hyvälle!

Jonkin verran alkuperäinen ohje on käsittelyssäni muutoksia kokenut: muun muassa kohotusaine on vaihtunut ja vähentynyt, ja kaakaotakin olen laittanut reippaammin. Jo ensimmäisellä kerralla tarjoilin kakun kanssa kookoskermavaahtoa, ja siitä tavasta olen pitänyt kiinni. Vaniljainen kookosvaahto kun sopii mielestäni tosi ihanasti tämän mutakakkumaisen ihanuuden kanssa - joko kakun päälle pursotettuna tai erillään tarjottuna. 

Paiston aikana kannattaa olla valppaana, ettei kakku pääse ylikypsäksi. Kakkuun saa mielellään jäädä pientä mutakakkumaista raakuutta. 

 

Taateli-suklaakakku (sokeriton, maidoton, viljaton)
(20 cm:n irtopohjavuokaan, n. 9 palaa)

Kakkutaikina:
250 g taateleita (joko tuoreita tai kuivattuja, määrä punnittu kivettöminä)
1 dl kiehuvaa vettä
4 kananmunaa
1 1/2 dl mantelijauhetta
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
ripaus vaniljajauhetta
1/2-1 tl kardemummaa

Kookoskermavaahto:
1 tlk (400g) kookosmaitoa (myös 200 g:n purkista riittää pieniin pursotuksiin)
1/2 tl vaniljauutetta
ripaus vaniljajauhetta

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (n. 20 cm) reunan ja pohjaosan väliin. Voitele/öljyä reunat ja jauhota kevyesti kaakaojauheella.

Mittaa taatelit suureen kulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi. Jätä likoamaan.

Sekoita mantelijauhe, kaakaojauhe, leivinjauhe, suola, vaniljajauhe ja kardemumma keskenään sekaisin.

Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset.

Soseuta taateli-vesiseos sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Jos massa tuntuu liian jäykältä, lisää hieman vettä.

Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi.

Sekoita keltuaiset sähkövatkaimella (vatkaimia ei tarvitse pestä tässä välissä) taatelimassan joukkoon ja sitten manteli-kaakaojauheseos.

Sekoita lopuksi valkuaisvaahto taikinaan varovasti ja kevyesti esim. nuolijalla käännellen.

Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes tikkuun ei enää juuri tartu taikinaa. Varo kuitenkin ylikypsentämistä.

Anna jäähtyä ja nosta sitten peitettynä jääkaappiin mehevöitymään mielellään seuraavaan päivään.

Nosta kookosmaito edellisenä päivänä jääkaappiin. Ota seuraavana päivänä kookosmaidon jähmettynyt osa kulhoon ja vaahdota jämäkäksi vaahdoksi. Mausta vaniljauutteella ja/-jauheella. Pursota kookoskermaa kakun päälle tai laita tarjolle erilliseen kulhoon. Tästä annoksesta tulee kookoskermavaahtoa runsaasti. Puolet vähemmän riittää hyvin pelkästään kakun päälle tuleviin (reuna)pursotuksiin.

Ainesosat

HedelmäKookosSuklaa

Erityisruokavaliot

GluteenitonMaidotonPähkinätön

Kategoriat

Kevyet herkutLeivoksetMuut juhlapöydän kakutSyntymäpäivät

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (9)

Anne Maarit
21.12.2021 13:24

Hei, mitenköhän tämä toimisi joulukakkuna, sellaisessa kuivakakkuvuoassa paistettuna – onko kukaan kokeillut?

maris
Kinuskileipomo maris
1.9.2019 22:33

fabsu15: uskoisin, että voi. Kookosjauho imee nestettä tehokkaammin kuin mantelijauho, joten lähtisin kokeilemaan pinenemmällä määrällä. Ehkä 3/4 dl (tai korkeintaan 1 dl) voisi olla hyvä. 🙂

fabsu15
1.9.2019 13:02

Voisikohan mantelijauhon korvata esim. kookosjauholla? ☺️

maris
Kinuskileipomo maris
11.6.2018 08:09

Voi kuinka kiva kuulla, mari-johanna! Eikähän niitä kuvia aina jaksa tai kerkeä ottaa, mutta hurjan mukavaa oli kuitenkin kuulla mitä tykkäsitte. 😊 Jännä sattuma sinänsä, että olin vienyt jo jokunen aika sitten muutaman palan tätä kakkua vanhempieni pakastimeenkin. Juuri eilen heidän luonaan piipahdin, ja olivat juuri päiväkahvit hörppineet tämän kakun kanssa. Taas sain kuulla miten ihmeellisen hyvää tämä oli ollutkaan. Silllon muistin, että mitenkähän se mari-johannan kakku… 😀

Itse tykkään taatelista, ja en oikeastaan kovin voimakasta taatelin makua tässä kakussa edes maista. Mutta jos ei taatelista perusta, niin varmaan sitten senkin maun erottaa selvemmin.
Olen muuten itsekin joskus tehnyt tätä tuohon kukanmalliseen reunavuokaan. Sillä tulee tosi nätti! Ja vaniljakastike on varmasti oiva lisä – joko maidollisena tai maidottomana, miten vaan ruokavalioon passaa. 👍

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
11.6.2018 07:20

Paha kakku…hyvä kakku… taisi tulla nyt niin erinomainen kakku, että galleriakuvaan asti se ei edes ehtinyt!
Itse en taatelin mausta pidä, mutta mieheni ja vieraat pistelivät pienen kakun lähes yhdeltä istumalta…siinä ei sitten paljon kuvaa enää kannattanut ottaa.
Jossain vaiheessa yritin, että hei mulla oli tarkoitus koristellakin, mutta mieheni oli nostanut jo vaniljakastikkeen pöytään ja söivät hyvällä halulla!
Kakku oli erittäin muheva ja mehevä, tein sellaiseen kukan malliseen pieneen irtoreunavuokaan. Ja kyllä, seuraksi sopi myös vaniljakastike!
Tätä meillä kuulemma tehdään vielä monta kertaa!!

maris
Kinuskileipomo maris
9.6.2018 23:03

mari-johanna: ”…älä tule paha kakku, tule hyvä kakku!” 😊😉👍

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
9.6.2018 21:52

Lauantai-illan tervehdys!
Nyt on kakku leivottu ja se on pussitettu kylmään mehevöitymään. Huomenna kahvilla sitten makutestejä. Toivottavasti ehdin huomenna galleriaankin asti!

maris
Kinuskileipomo maris
2.6.2018 08:32

mari-johanna: ehdottomasti kyllä joo kannattaa kokeilla! Tämä on ollut tykätty kakku omassa lähipiirissänikin. Erityisesti on puhuttanut ja ihmetystä aiheuttanut, miten näin terveellisistä ja yksinkertaisista raaka-aineista voi tulla jotain näinkin hyvää! 😊
Jos kookos ei nappaa tai sovi ruokavalioon, niin maistuu tämä vallan mainiosti ilmankin. Tai voihan siihen jotain muutakin kasvikermaa tai vastaavaa vaahdottaa kaveriksi. Tai marjoja! Esim. puolukat tai vadelmat sopisi tämän kanssa varmasti tosi mainiosti. 😋

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
2.6.2018 07:37

Mmmmm! Tässäpä kakku miehelleni. Hän sanoi ehdottomasti kyllä joo!
Rakastaa taateleita on maidoton ja jauhoinakin käytetty vain mantelijauhoa. Kuulostaa siltä että tämän voisi kokeilla.

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa