Kinuskileipomo maris

Kategoria: Kevyet herkut,  Leivokset,  Muut juhlapöydän kakut,  Syntymäpäivät Nähty 493 kertaa
 
01.06.2018
 
6 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Maidoton,  Pähkinätön

Terveellisempi taateli-suklaakakku


Tässäpä taas vaihteeksi ohje sokerittomaan mutta makeaan kahvipöydän herkkuun. 🙂 Tämä äärimmäisen mehevä ja maukas kakku on myös maidoton sekä viljaton eikä sisällä lisättyä rasvaakaan. Löysin ohjeen viime syksynä Viimeistä Murua Myöten -blogista, ja olen sen jälkeen valmistanut tätä kakkua luvattoman monta kertaa. Ja aina vaan maistuu yhtä hyvälle!

Jonkin verran alkuperäinen ohje on käsittelyssäni muutoksia kokenut: muun muassa kohotusaine on vaihtunut ja vähentynyt, ja kaakaotakin olen laittanut reippaammin. Jo ensimmäisellä kerralla tarjoilin kakun kanssa kookoskermavaahtoa, ja siitä tavasta olen pitänyt kiinni. Vaniljainen kookosvaahto kun sopii mielestäni tosi ihanasti tämän mutakakkumaisen ihanuuden kanssa - joko kakun päälle pursotettuna tai erillään tarjottuna. 

Paiston aikana kannattaa olla valppaana, ettei kakku pääse ylikypsäksi. Kakkuun saa mielellään jäädä pientä mutakakkumaista raakuutta. 

 

Taateli-suklaakakku (sokeriton, maidoton, viljaton)
(20 cm:n irtopohjavuokaan, n. 9 palaa)

Kakkutaikina:
250 g taateleita (joko tuoreita tai kuivattuja, määrä punnittu kivettöminä)
1 dl kiehuvaa vettä
4 kananmunaa
1 1/2 dl mantelijauhetta
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
ripaus vaniljajauhetta
1/2-1 tl kardemummaa

Kookoskermavaahto:
1 tlk (400g) kookosmaitoa (myös 200 g:n purkista riittää pieniin pursotuksiin)
1/2 tl vaniljauutetta
ripaus vaniljajauhetta

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (n. 20 cm) reunan ja pohjaosan väliin. Voitele/öljyä reunat ja jauhota kevyesti kaakaojauheella.

Mittaa taatelit suureen kulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi. Jätä likoamaan.

Sekoita mantelijauhe, kaakaojauhe, leivinjauhe, suola, vaniljajauhe ja kardemumma keskenään sekaisin.

Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset.

Soseuta taateli-vesiseos sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Jos massa tuntuu liian jäykältä, lisää hieman vettä.

Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi.

Sekoita keltuaiset sähkövatkaimella (vatkaimia ei tarvitse pestä tässä välissä) taatelimassan joukkoon ja sitten manteli-kaakaojauheseos.

Sekoita lopuksi valkuaisvaahto taikinaan varovasti ja kevyesti esim. nuolijalla käännellen.

Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes tikkuun ei enää juuri tartu taikinaa. Varo kuitenkin ylikypsentämistä.

Anna jäähtyä ja nosta sitten peitettynä jääkaappiin mehevöitymään mielellään seuraavaan päivään.

Nosta kookosmaito edellisenä päivänä jääkaappiin. Ota seuraavana päivänä kookosmaidon jähmettynyt osa kulhoon ja vaahdota jämäkäksi vaahdoksi. Mausta vaniljauutteella ja/-jauheella. Pursota kookoskermaa kakun päälle tai laita tarjolle erilliseen kulhoon. Tästä annoksesta tulee kookoskermavaahtoa runsaasti. Puolet vähemmän riittää hyvin pelkästään kakun päälle tuleviin (reuna)pursotuksiin.