6.6.2016
Täysjyväpullataikina
5 dl vettä tai maitoa
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria tai hunajaa
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
150 g pehmeää voita (laitoin öljyä 1 1/2 dl)
12 – 13 dl täysjyväspeltti- tai täysjyvävehnäjauhoja (käytin spelttiä)
Täyte
100g sulatettua voita
4 rkl kanelia (laitoin 3 rkl)
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl fariinisokeria tai intiaanisokeria
1 1/2 dl pekaanipähkinöitä hienonnettuna (pähkinät voit jättää myös pois tai korvata jollain toisella pähkinällä)
Kuorrute
2 rkl vettä
2 1/2 -3 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl pehmeää voita
Sekoita kulhossa kädenlämpöinen vesi tai maito, hiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Jos käytät öljyä, voit lisätä myös sen tässä vaiheessa.
Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoja taikinaan vähän kerrallaan ja vatkaa samalla napakasti. Kun taikinasta tulee liian jäykkää vatkattavaksi, jatka vaivaamista käsin.
Vaivaa pehmeä voi taikinaan (ellet käyttänyt öljyä) vuorotellen loppujen jauhojen kanssa. Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla. Huomaa, että täysjyvätaikinan kohoaminen saattaa kestää tavallista taikinaa pitempään.
Sulata täytettä varten voi ja sekoita siihen muut ainekset.
Kauli taikinasta yksi iso ja pitkä vajaan sentin paksuinen levy. Voit jakaa taikinan myös kahteen osaan ja kaulita molemmat erikseen.
Levitä levyn päälle tasaisesti täyte. Rullaa levy ja leikkaa paloiksi.
Nosta kiekot uunipellille leivinpaperin päälle ja laita päälle liina. Anna nousta vähintään 30 minuutin ajan. Pullia ei tarvitse voidella.
Paista pullia 200 asteessa 12 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.
Anna pullien jäähtyä ja valmista sillä välin kuorrute.
Sekoita kulhossa vesi, tomusokeri, vaniljasokeri ja voi notkeaksi mutta napakantuntuiseksi seokseksi. Lisää tarvittaessa tomusokeria.
Pursota kuorrute tai levitä se veitsellä jäähtyneiden pullien päälle.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1521 tähteä
Moikka taas, mari-johanna!
Älä nyt hyvä ihme sinä pyytele anteeksi! Eikä minulla mennyt yöunet. 🙂
Tosi mukavaa, kun kävit kertomassa kokemuksistasi. Ja jatkossakin saa tulla rohkeasti kommentoimaan. Vaikka olisi mennyt ihan kökkösilleen koko homma. 😀 Se on aina hyödyllistä molemmin puolin. Nytkin tulin oppineeksi vietisi seurauksena spelttituotteista vaikka mitä uutta ja mielenkiintoista.
Joo, sama jauhopurtilo minullakin on kaapissa. Birkkalan puolikarkeita täysjyväspelttijauhoja. Eikä ainakaan minun silmiini kaupassa ole muuta vaihtoehtoa sattunutkaan. Nyt minulle kuitenkin selvisi, että spelttijauhoja on olemassa myös vaaleana. Tämä vaalea jauho (ydinspelttijauho) on ilmeisesti leivontaominaisuuksiltaan verrattavissa vehnäjauhoon. Ja sitä suositellaan nimenomaan makeaan leivontaan vehnäjauhon sijasta. Nämä meidän käyttämämme spelttijauhot ovat juuri tuota tässä ohjeessa mainittua täysjyvää ja se vastaa ”tavallisessa” leivonnassa grahamjauhoa eli täysjyvävehnäjauhoa.
Netistä katsoin, että ainakin Birkkalalla on valikoimassa myös tuota vaaleaa. Jos vain sivut ovat ajan tasalla. Ehkä sitä saisi oman kauppansakin valikoimiin, jos kauppiaalta kysäisee.
Ehkä tässä vielä päästään jauhokartalle joku kaunis päivä. 🙂