26.4.2018
Suolakinuski-juustokakku
(16-17 cm:n irtopohjavuokaan)
Vinkki: jos haluat isomman kakun, tuplaa annos ja käytä n. 23-senttistä irtopohjavuokaa. Paistoaika tällöin n. 1 tunti + jäähdytys (kts. ohje alla).
Pohja:
110 g digestive-keksejä
15 g (n. 1 1/2 rkl) suolattuja maapähkinöitä (voi korvata kekseillä)
1/4 tl kanelia
45 g sulatettua voita
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. philadelphia)
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
1/2 dl sokeria (alk.per. ohjeen mukaan 1dl, mutta itselle riitti vähempi)
1/2 tl vaniljauutetta
1 iso kananmuna
1 1/4 dl karamellisoitua kondensoitua maitoa eli valmista kinuskia
1 dl kuohukermaa tai ranskankermaa
Koristelu:
1-2 rkl karamellisoitua kondensoitua maitoa
sormisuolaa
suolattuja maapähkinöitä
vesi-ilmapalloja
tikkaritikkuja
Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele kevyesti vuoan reunat ja vuoraa ne leivinpaperisuikaleilla.
Murskaa keksit ja suolapähkinät teholeikkurilla/yleiskoneella hienoksi. Sekoita joukkoon kaneli sekä voisula.
Painele keksimassa vuoan pohjalle ja reunoille (n. 5 cm:n korkeudelle). Paista pohjaa 180 asteessa noin 10 minuutin ajan ja jätä jäähtymään. Laske uunin lämpö 150 asteeseen.
Pehmennä tuorejuuston rakenne kulhossa vatkaimella. Vatkaa joukkoon ensin jauhot ja suola, sitten sokeri ja vaniljauute. Vatkaa sekaan kananmuna ja lopuksi kinuskikastike sekä kerma.
Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista 150 asteessa alatasolla noin 50 minuuttia, kunnes kakun keskiosa on hyytynyt, mutta vielä hieman hyllyvä. Jätä kakku uuniin, ota lämpö pois ja jätä uunin suuluukku hieman raolleen (laita väliin patalappu, puukauha tms.). Anna kakun jäähtyä kokonaan uunissa ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin mielellään seuraavaan päivään.
Ota kakku vuoasta ja valuta päälle kinuskikastiketta sekä ripottele pinnalle sormisuolaa ja suolapähkinöitä. Jos haluat lisäksi tehdä ilmapallokoristeita, ohjeet siihen löytyy Kinuskikissan suolakinuskijuustokakun yhteydestä täältä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2815 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kaisu: pakastaminen onnistuu varmasti hyvin. Itse asiassa pakastinkin kakusta palasen henkilölle, joka ei tuoreeltaan kakkua päässyt maistamaan. Juuri eilen hän kakun palan nautti ja kehui makua. Joten ilmeisen hyvin kakku pakastuksesta selvisi. Kannattaa sulattaa hitaasti, eli voi hyvin ottaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin sulamaan.