Kinuskileipomo maris

Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Syntymäpäivät,  Vappu Nähty 7392 kertaa
 
26.04.2018
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton

LUKIJAN RESEPTISuolakinuski-juustokakku


Tein juuri konvehteja, joiden täytteeksi laitoin karamellisoitua kondensoitua maitoa. Eihän noihin konvehteihin sitä valmiiksi keitettyä kinuskia juuri mitään kulunut, joten tein lisäksi pienen erän jäätelöä, jonka maustoin kinuskilla. Ja yhä vaan oli jääkaapissa rasiassa kinuskia. 😜 Vähän jo tuli harmitus, että mitähän tästä vielä tekisi, ettei pois tarvitsisi heittää. Ja sitten kuin taivaasta tipahti eteeni Kulinaari-ruokablogin Suolainen kinuskijuustokakku -resepti. Ja tuohon kakkuun tarvittiin juuri sitä valmista kinuskia. Mikä onni!

Olinkin suunnitellut, että tekisin jonkun paistetun juustokakun näin vapun tienoilla, mutta lähinnä olin ajatellut Kinuskikissan suolakinuskijuustokakkua. Nyt raaka-aineiden hyödyntämisprojektini myötä innostuinkin sitten kokeilemaan tätä. Vappuhenkiseen ilmapallokoristeluun otin kuitenkin mallia tuosta Kinuskikissan juustokakusta, ja itse kakkuakin aion kyllä kokeilla - heti tilaisuuden tullen. 😊

 

Tämä oma kakkuni on puolet pienempi kuin tuo alkuperäinen Kulinaari-ruokablogin juustokakku, ja vähän oma versioni muutenkin. Sen mukaan muuntelin ohjetta, mitä raaka-aineita kotoani sattui jo valmiiksi löytymään. Myös makeutusta vähensin. Mutta on kyllä tosi hyvää! Ja äärettömän helppo valmistaakin. 

Suolakinuski-juustokakku
(16-17 cm:n irtopohjavuokaan)

Vinkki: jos haluat isomman kakun, tuplaa annos ja käytä n. 23-senttistä irtopohjavuokaa. Paistoaika tällöin n. 1 tunti + jäähdytys (kts. ohje alla).

Pohja:
110 g digestive-keksejä
15 g (n. 1 1/2 rkl) suolattuja maapähkinöitä (voi korvata kekseillä)
1/4 tl kanelia
45 g sulatettua voita

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. philadelphia)
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
1/2 dl sokeria (alk.per. ohjeen mukaan 1dl, mutta itselle riitti vähempi)
1/2 tl vaniljauutetta
1 iso kananmuna
1 1/4 dl karamellisoitua kondensoitua maitoa eli valmista kinuskia
1 dl kuohukermaa tai ranskankermaa

Koristelu:
1-2 rkl karamellisoitua kondensoitua maitoa
sormisuolaa
suolattuja maapähkinöitä

vesi-ilmapalloja
tikkaritikkuja

Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele kevyesti vuoan reunat ja vuoraa ne leivinpaperisuikaleilla.

Murskaa keksit ja suolapähkinät teholeikkurilla/yleiskoneella hienoksi. Sekoita joukkoon kaneli sekä voisula.
Painele keksimassa vuoan pohjalle ja reunoille (n. 5 cm:n korkeudelle). Paista pohjaa 180 asteessa noin 10 minuutin ajan ja jätä jäähtymään. Laske uunin lämpö 150 asteeseen.

Pehmennä tuorejuuston rakenne kulhossa vatkaimella. Vatkaa joukkoon ensin jauhot ja suola, sitten sokeri ja vaniljauute. Vatkaa sekaan kananmuna ja lopuksi kinuskikastike sekä kerma.
Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista 150 asteessa alatasolla noin 50 minuuttia, kunnes kakun keskiosa on hyytynyt, mutta vielä hieman hyllyvä. Jätä kakku uuniin, ota lämpö pois ja jätä uunin suuluukku hieman raolleen (laita väliin patalappu, puukauha tms.). Anna kakun jäähtyä kokonaan uunissa ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin mielellään seuraavaan päivään.

Ota kakku vuoasta ja valuta päälle kinuskikastiketta sekä ripottele pinnalle sormisuolaa ja suolapähkinöitä. Jos haluat lisäksi tehdä ilmapallokoristeita, ohjeet siihen löytyy Kinuskikissan suolakinuskijuustokakun yhteydestä täältä.