29.6.2016
Sitruunaiset salmiakkitäytepikkuleivät
(n. 30-40 kpl, muotin koosta riippuen)
Pikkuleipätaikina:
125 g voita
1/2 dl sokeria
1/2 kananmuna
pienen sitruunan kuoriraaste
1/2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)
Salmiakkitäyte:
1/2 dl sokeria
2 1/2 tl perunajauhoja
1/2 dl kermaa
1/2 dl Apteekin salmiakki -mixeriä
1 kananmunankeltuainen
85 g voita
Kuorrute ja koristelu:
3 dl tomusokeria
n. 2-3 rkl sitruunamehua
keltaista elintarvikeväriä
Apteekin salmiakki -rouhetta (huom! Sisältää vehnää, mutta jos täydellinen gluteenittomuus tarpeen valitse gluteeniton rouhe, strösseli tai nonparelli.)
Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita joukkoon kananmuna ja sitruunankuoriraaste. Lisää lopuksi jauho-leivinjauhe -seos ja sekoita tasaiseksi.
Laita taikina tuorekelmuun käärittynä jääkaappiin noin tunnin ajaksi. Taikinan voi valmistaa myös edellisenä päivänä valmiiksi ja ottaa hyvissä ajoin ennen leipomista pehmenemään.
Valmista tässä välissä täytteeseen tuleva salmiakkikiisseli, jotta se ehtii jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen voin kanssa yhdistämistä.
Sekoita kattilassa sokeri ja perunajauhot. Lisää joukkoon kananmunankeltuainen, kerma ja salmiakkimixeri.
Kuumenna seosta kokoajan sekoittaen kunnes kiisseli pulpahtaa. Nosta pois levyltä, sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Kauli pikkuleipätaikina jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla ympyröitä. Oman muottini halkaisija oli aika pieni, vain n. 3 cm. Mutta voit käyttää haluamasi kokoista muottia.
Siirrä pikkuleivät pellille leivinpaperin päälle ja paista 170 asteessa n. 6-7 minuuttia.
Anna pikkuleipien jäähtyä.
Vaahdota täytteeseen tuleva huoneenlämpöinen voi vaahdoksi ja lisää joukkoon salmiakkikiisseli. Sekoita tasaiseksi.
Pursota tai levitä täytettä pikkuleivän päälle ja paina toinen pikkuleipä kanneksi.
Valmista kuorrute sekoittamalla tomusokerin joukkoon sitruunamehu ja keltainen elintarvikeväri. Kannattaa ensin lisätä sitruunamehua varovaisemmin (2 rkl), ja jos kuorrute tuntuu vielä liian jäykältä, lisätä sitten vielä sitruunamehua.
Levitä kuorrutetta keksien päälle ja ripottele välittömästi salmiakkirouhetta pinnalle ennen kuin kuorrute ehtii kovettua.
Säilytä pikkuleivät jääkaapissa.
Kokemukseni mukaan sopivat hyvin myös pakastettaviksi.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitti mari-johanna!
Ai niin, mukavaa lomaa sinulle! 🙂