6.7.2016
Pottuleivokset
(n. 18kpl)
Vinkki: Leivokset sopivat myös gluteenittomaan ruokavalioon, jos valmistat kakkupohjan gluteenittomana. Tarkista tällöin myös suklaan ja strösseleiden gluteenittomuus.
Leivosmassa
n. 400 g suklaakakkua
(esim. Kinuskikissan mehevä suklaakakkupohja: http://www.kinuskikissa.fi/meheva-suklaakakkupohja/?hakusivu=1)
Itse tein ko. ohjeesta 2/3 halkaisijaltaan 16 cm:n vuokaan, ja valmiilla kakulla oli painoa arviolta n. 500g.
70 g maustamatonta tuorejuustoa
80 g tummaa suklaata sulatettuna
1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 dl vahvaa kahvia
Kuorrute
75 g voita
4 1/2 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1/2 dl kahvia
Koristelu
Strösseleitä, nonparelleja, kookoshiutaleita tms.
Murenna jäähtynyt suklaakakku kulhossa hienoksi muruksi.
(Itse heitin kakun ennen murustamista lattialle, mutta uskon, että sen välivaiheen voi jättää poiskin. Ainakin hygieeninen laatu säilyy parempana. ;)) Kookoshiutaleet voi lisätä joukkoon jo tässä murustamisvaiheessa.
Lisää joukkoon tuorejuusto, jäähtynyt kahvi sekä suklaasula. Sekoita tasaiseksi massaksi esim. sähkövatkaimella tai käsin.
Anna leivosmassan tekeytyä puolisen tuntia jääkaapissa.
Muovaa massasta ison lihapullan kokoisia (reilu ruokalusikallinen) soikioita ja siirrä ne leivinpaperin päälle leikkuulaudalle tai pellille. Nosta leivokset noin tunniksi jääkaappiin, jotta niiden pinta viilenee ja kuorrute tarttuu pintaan paremmin. Nopeammin jäähdytys tapahtuu pakastimessa, jos siihen on vain mahdollisuus.
Valmista sillä aikaa kuorrute.
Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Lisää joukkoon kahvi sekä sitten tomusokeri ja kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi.
Kuorruta leivokset yksi kerrallaan tökkäämällä haarukka leivoksen pohjaan ja kastamalla leivos kuorrutteessa. Välttämättä ei tarvitse upottaa kokonaan, vaan pohja saa jäädä ilman kuorrutusta. Irrota haarukka pois leivoksesta ja nosta leivos esim. veitseä apuna käyttäen ritilän päälle. Ritilän alle kannattaa laittaa suojaksi voi- tai leivinpaperi, jos leivoksista valuu ylimääräistä kuorrutetta.
Ripottele kuorrutettujen leivosten päälle strösseliä tai muuta haluamaasi koristetta aina välittömästi jokaisen leivoksen kuorruttamisen jälkeen.
Siirrä valmiit leivokset jääkaappiin jähmettymään. Voit asetella ne halutessasi myöhemmin esim. pieniin muffinssivuokiin.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
No sitähän minäkin, mari-johanna, olen itselleni yrittänyt tässä tolkuttaa, että tekevälle sattuu, tekevälle sattuu… Vaikka miten minusta kuitenkin tuntuu, että ei kaikille tekeville kyllä satu. 🙂
Mutta tosiaan, kiitos vaan itsellesi mari-johanna, kun aina niin vilpittömästi ja täydellä sydämellä jaksat kannustaa ja neuvoa muita. Arvostan!
Tuosta kuvaamisesta tulikin mieleeni, että minulla on ollut juuri sellainen ”taipumus”, että epäonnistumisen hetkellä ei ole tullut edes mieleen ryhtyä kuvaamaan leipomuksia. Olen sitä joskus sitten harmitellut jälkeen päin ja vannonut parantavani siltä osin tapani. Nyt sitten, kun tuo kakku luiskahti lattialle, niin minulla ensimmäinen ajatus jo sen kakun ilmalennon aikana oli, että missä kamera. Pitää kuvata! Ja sitten tuli vasta se epäusko, järkytys, harmitus ja itku. Eli kuva tuli otettua ennen kuin edes oikein tajusin, että kakku todella on lattialla. 😀