18.2.2017
Porkkana-seesamipyörykät
(n. 35 kpl)
700 g porkkanaa (6-7 isoa porkkanaa)
oliiviöljyä paahtamiseen
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä (laitoin kolme)
1 ruukku tuoretta lehtipersiljaa
1/2 dl oliiviöljyä
4 rkl tahinia
2 rkl sitruunamehua
1 1/2 dl kikhernejauhoja (itse laitoin manteli- ja kvinoajauhoa, 3/4 dl kumpaakin)
2 tl jauhettua juustokuminaa
1 1/2 tl jauhettua korianteria
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
Päälle:
n. 1 dl vaaleita seesaminsiemeniä (käytin tässä itse tummia kuorellisia siemeniä)
Kuori porkkanat ja leikkaa ne pikkusormen kokoisiksi paloiksi. Pyörittele palat kevyesti oliiviöljyssä ja kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda 240-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmentyneet ja saaneet paahtunutta väriä. (Omana huomionani sen verran, että täytyi laskea lämpötilaa, kun muuten porkkanat olisivat palaneet pinnalta, mutta jääneet kuitenkin vielä koviksi. Seuraavalla kerralla kokeilen paahtamista 200-225 asteessa).
Porkkanoiden paahtuessa hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota sipulia 5-8 minuuttia. Lisää valkosipuli ja kääntele vielä 1-2 minuuttia.
Siirrä porkkanat, sipuli ja valkosipuli monitoimikoneen kulhoon. Lisää tuore lehtipersilja (lehdet ja ohuet varret), oliiviöljy, tahini ja sitruunamehu. Aja tasaiseksi tahnaksi pyörivällä leikkuuterällä. (Voit valmistaa massan myös kulhossa sauvasekoittimella. Näin tein itse).
Sekoita joukkoon kikhernejauhot (tai manteli- kvinoajauhosekoitus) ja kuivamausteet. Siirrä massa kulhoon, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin kiinteytymään vähintään 1 tunniksi.
Muotoile massasta (öljytyin) käsin noin 35 pyörykkää. Kierrittele pyörykät seesaminsiemenissä ja aseta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia (itsellä olivat 20 minuuttia). Tarjoa lämpiminä tai jäähtyneinä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2815 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos mari-johanna, olivat kyllä maukkaita. Näihin tuli ihan himo. Sain onneksi pelastettua osan pyöryköistä omilta hampailtani pakastimen suojiin. 🙂 Suosittelen kyllä kokeilemaan. Tiedä vaikka teidän pojatkin innostuisivat. Nämähän sopisivat vaikka sellaisten pitaleipien kanssa. Vai mitäs ne nyt olikaan. 🙂