Kinuskileipomo maris

Kategoria: Helpot ja nopeat,  Joulu,  Kahvikakut,  Klassikot,  Syksy Nähty 692 kertaa
 
17.08.2018
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Munaton,  Pähkinätön

Porkkana-piimäkakku


Tykkään tosi paljon kaikista piimäpohjaisista leivonnaisista. Harvemmin minulta kuitenkaan piimää jääkaapista löytyy, koska en sitä juuri tule käyttäneeksi. Mutta leipomista varten silloin tällöin purkillisen ostan, ja teen siitä sitten kerralla kaikkea mahdollista.

Nyt erinäisten sattumusten summana minulla sattui piimää vähän olemaan, ja tiesin heti mitä siitä teen: piimäkakkua! Olen ainakin kerran aikaisemmin tehnyt ihanan mausteista piimäkahvikakkua ja se oli niin hyvää. Ja helppo tehdä. Ja makukin vaan paranee säilytyksen aikana. 😊

 

Tällä kertaa innostuin kokeilemaan porkkanaa sisältävää piimäkakkua. Alunperin löysin ohjeen Valion sivuilta. Tästä omasta kakustani tein hieman kevennetyn niin sokerin kuin rasvankin suhteen. Mutta makua ja mehevyyttä riitti siitä huolimatta aivan riittämiin. Makeutukseen käytin myös siirappia, koska minusta se antaa ihanaa aromia maustekakkuihin. 

 

Mausteita voi lisäillä oman maun mukaan. Itse tyhjentelin tähän maustepussien loppuja, ja mausteisuus oli minusta aika hyvin kohdillaan.

Porkkana-piimäkakku

6 dl vehnäjauhoja (osa voi olla täysjyvää, itsellä tässä puolet täysjyväspelttiä)
1 dl sokeria
1 1/2 tl soodaa
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl piparkakkumaustetta
1 1/2 dl porkkanaraastetta
3 1/2 dl piimää
1 dl tummaa siirappia
150 g voita

Sulata voi ja anna jäähtyä.
Voitele ja jauhota rengaskakkuvuoka (n. 1,6 – 1,7 l). Itse käytin 1,5 l:n vuokaa, johon kakku juuri ja juuri mahtui. Mutta hieman isompi vuoka ei olisi ollut haitaksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Raasta porkkana ja sekoita raaste jauhoseokseen.

Lisää jauhoseokseen piimä ja siirappi sekä lopuksi sulatettu voi. Sekoita (esim. puuhaarukalla) reippaasti, mutta mahdollisimman nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Kaada tai lusikoi taikina kakkuvuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40-45 minuuttia tai kunnes kakkua tikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää enää raakaa taikinaa (ylikypsentämistä kannattaa välttää).

Anna kakun hetken aikaa jäähtyä vuoassaan ja kumoa vasta sitten.

Anna kakun jäähtyä vuoan alla ja siirrä kakku sitten jääkaappiin tekeytymään vuorokaudeksi tai kahdeksi. Voit suojata kakun vielä esim. muovipussilla, jottei kosteus haihdu.