28.12.2017
Pienet piparkakkumökit mukin reunalle
Tarvitset:
– piparkakkumökin kaavat, jotka löytyvät täältä
– piparkakkutaikinaa (150 g taikinaa riittää noin kymmeneen mökkiin)
– pikeeriä:
~1 kananmunan valkuainen
~ n. 2 1/2 – 3 dl tomusokeria
~ (tilkka sitruunan mehua)
-pienen pursotuspusin tai pakastuspussin
– koristeeksi: kookoshiutaleita, nonparelleja, erikoishienoa sokeria, värillisiä sokereita, tomusokeria…
Tulosta tai jäljennä mökin kaavat. Suurenna tai pienennä tarvittaessa oviaukkoa sen mukaan, minkälaisen ja kuinka paksureunaisen astian reunaan mökit tulevat.
Kauli piparkakkutaikina ohueksi levyksi. Aseta kaavat taikinalle ja leikkaa osat esim. pienellä terävällä veitsellä. Huomaa, että yhtä mökkiä varten tarvitset kutakin osaa (pääty, seinä ja katto) kaksi kappaletta.
Aseta taikinasta leikatut mökin osat pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa noin viisi minuuttia. Anna jäähtyä.
Tee sitten pikeeri. (Itse teen pikeerin yleensä vähän ”näppituntumalla”, joten aivan tarkkoja mittoja en osaa kertoa.)
Vaahdota yksi valkuainen ja 1 dl tomusokeria (+ muutama tippa sitruunan mehua) noin minuutin ajan sähkövatkaimella. Lisää sitten tomusokeria vähitellen niin, että pikeeri on sopivan paksuista kattojen yms. koristeluun eli noin reilu desi. Sekoita vielä.
Ota tästä pikeeristä pari ruokalusikallista erilleen ja lisää siihen tomusokeria sen verran, että pikeeristä tulee lähes tahnamaista. Tällä tahnamaisella pikeerillä liimataan mökin osat yhteen. Itse sekoitin myös kanelia tähän liimapikeeriin, jotta saisin siitä ruskehtavaa. Kanelia olisi kuitenkin tarvittu paljon ruskean värin saamiseksi. Kaakaojauhe olisi toiminut paremmin. Värjääminen ei ole kuitenkaan tarpeen, valkoinen näyttää mökin nurkissa oikein kivalta.
Laita sekä liimapikeeri että koristelupikeeri pieneen pursotus- tai pakastuspussiin. Sulje pussit pussinsulkimella yäosastaan ja leikkaa kulmiin pienet aukot. Aukot kannattaa teipata kiinni siksi aikaa, kun pikeeriä ei käytä. Näin pussissa oleva pikeeri ei pääse kuivahtamaan.
Yhdistä ensin pääty- ja seinäpalat toisiinsa pursottamalla ”liimapikeeriä” osasten kiinnityskohtiin. Osat liimautuvat pian toisiinsa, mutta voit hetken aikaa tukea niitä käsin. Anna seinä- ja päätypalojen liimauksien hetken kuivahtaa. Liimaa sitten katot mökkien päälle.
Anna mökkien liimauksien taas kuivahtaa jonkin aikaa ennen kuin aloitat koristelun.
Koristele mökit toisessa pursotuspussissa olevalla löysemmällä pikeerillä. Voit esim. kehystää mökkien oviaukot ja kuorruttaa katot. Jos haluat, voit ripotella kostean pikeerin päälle esim. kookoshiutaleita, erikoishienoa sokeria, värillisiä sokereita, nonparelleja tms. Anna koristeluiden kuivua.
Mökit säilyvät tiiviissä kannellisessa rasiassa useamman viikonkin, mutta ne voi myös pakastaa.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5654 tähteä
Maailman paras mutakakku
2816 tähteä
Mokkapalat
2555 tähteä
Brookies
1819 tähteä
Britakakku
1527 tähteä
Voi kiitos Lissy! Minä täällä (yllätys, yllätys!) painin ihan samanlaisen ”ongelman” kanssa: hirveästi haluaisin kaikkea kokeilla ja tehdä jouluksi, kun vain ehtisi, jaksaisi ja osaisi vielä päättääkin mitä niistä tekisi. Ja sitten kun joku vielä kerkiäisi ne kaikki muutamassa päivässä syödäkin. Eikä minulla ole edes joulukansiota! Kaikki ajatukset, ideat ja reseptit on päässäni ihan hujan hajan. 😂 Kyllä saisi joulu kestää minun puolestani vaikka kaksi kuukautta – toinen kuukausi leipomiselle ja toinen syömiselle. 😆