21.12.2017
Pipari-luumukakku
(Pieni kukka -reunavuokaan tai irtopohjavuokaan (halkaisija n. 17 cm)
Huom! Ohje on kananmunaton, mutta muistathan tarkistaa myös käyttämiesi pipareiden munattomuuden.
Pohja:
90 g piparkakkuja (itselläni oli puolet piparkakkuja, puolet savoiardi-keksejä)
40 g voita
Täyte:
3 dl kermaa (itse käytin puolet vispiä ja puolet kuohua)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g maitorahkaa
150 g (1/2 prk) luumumarmeladia
reiluhko 100 g piparkakkuja
1/2 rkl vaniljasokeria
lisäksi tomusokeria tarvittaessa ja maun mukaan (itse laitoin n. 1 rkl)
Koristeet:
Piparkakkuja
Öljyä kevyesti vuoan reunaosa (halkaisija n. 17 cm). Lisäksi voit tomusokeroida reunat, varsinkin, jos käytät kukka-reunavuokaa. Irtopohjavuoan kanssa voit käyttää halutessasi reunakalvoa. Laita irtoreuna tarjoilulautaselle.
Murskaa piparkakut hienoksi muruksi. Sulata voi ja sekoita se keksimurun joukkoon.
Painele keksimuru tarjoilulautasella olevan vuoan reunaosan sisäpuolelle.
Murskaa piparkakut karkeaksi rouheeksi veitsellä tai käsin.
Vaahdota kerma. Lisää vaahdon joukkoon tuorejuusto, rahka, luumumarmeladi sekä vaniljasokeri. Lisää maun mukaan myös tomusokeria. Sokeria kannattaa kuitenkin aluksi lisätä varovaisemmin ja lisätä vielä lopuksi, jos siltä tuntuu. Sekoita vatkaimella tasaiseksi.
Lisää lopuksi piparkakkumurska ja sekoita ensin nopeasti vatkaimella ja lopuksi käsin esim. nuolijan avulla. Tarkista samalla täytteen makeus ja lisää tarvittaessa tomusokeria. Huomaa kuitenkin, että säilytyksen aikana piparkakuista irtoaa täytteeseen makeutta.
Kaada täyte pohjan päälle ja levitä se huolellisesti myös reunoille. Tasoita pinta.
Jos haluat, voit tässä vaiheessa painaa täytteen päälle koristeeksi paistettuja piparkakkuja.
Nosta kakku hyytymään ja tekeytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai mielellään yön ajaksi.
Poista reunaosa ja nosta kakku tarjolle.
(Jos teit kakun Pieni kukka -reunavuokaan, voit nostaa kakun vajaaksi pariksi tunniksi pakastimeen. Irroita reunavuoka kohmeisesta kakusta ohutta lastaa tai palettiveistä apuna käyttäen ja nosta vuoka pois).
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5632 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Nyt vielä itse palaan tähän kakkuun, kun joulun aikaan tällä herkuttelimme. Oli kovasti tykätty, ja myös itsestäni niin kakun maku kuin rakennekin olivat onnistuneita.
Pakastaminen onnistuu myös vallan mainiosti. Itse asiassa tuntui, että kakun maku vaan parani pakastamisen ja jääkaappisäilytyksen aikana.