Kinuskileipomo maris

Kategoria: Jälkiruoat,  Juusto- ja hyydykekakut,  Kevät,  Pääsiäinen Nähty 4041 kertaa
 
23.03.2018
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIPaistettu appelsiini-mangojuustokakku


Tämän keväisen uunissa paistetun juustokakun tein veljeni perheelle ja pakkasin sen matkaamaan pohjoiseen napapiirin tietämille vanhempieni mukana. Kakkua päädyin kokeilemaan ehkä vähän itsekkäistäkin syistä, koska niin paistetut juustokakut kuin mangokin kuuluvat suosikkihini – tosin onnekseni myös lähipiirini pitävät molemmista. Kakku valmistui aika pitkälti omien pähkäilyjeni ja makumieltymysteni tuloksena, ja inspiraationa toimi tämä Herkkukatti -blogin resepti: http://herkkukatti.blogspot.fi/2016/10/uunissa-paistettu-mangojuustokakku.html. Sain kakusta erinomaisen hyvää palautetta, mutta ehkä kaikista eniten mieltäni lämmitti, kun kuulin että veljentyttöni (1v 4kk) oli myös saanut maistaa kakkua ja oli ollut sen jälkeen suu muikeana. 😊
Itse maistoin kakusta siivun noin vuorokausi sen valmistumisesta, ja oli se kyllä omasta mielestänikin älytsin herkullista. Luotettavalta taholta sain palautetta, että kakku oli maistunut vieläkin paremmalta pari vuorokautta tekeydyttyään. Eli valmistuksen kanssa kannattaa olla mieluummin liian ajoissa kuin myöhässä.
Kokonaisesta kakusta minulla ei valitettavasti ole kuvaa lainkaan, ja vähällä oli käydä niin ettei olisi todistetta edes kakun murusesta. Tulimme nimittäin siinä kotvasen jahkattuamme siihen tulokseen, että kakku on helpompi kuljettaa annospaloiksi leikattuna. Minähän sitten pistin kakun reippaasti paloiksi, palat rasiaan, kannen kiinni ja sitten muistin: kuva! Äkkiä pala lautaselle ja räps! No, yritän lohduttaa itseäni, että on kai tämäkin otos tyhjää parempi kuitenkin. ☺️

Appelsiini-mangojuustokakku 
(n. 10 palaa, 20 cm:n irtopohjavuokaan)

Pohja:
175 g dominokeksejä
40 g voita

Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (250 g) maustamatonta rahkaa (rasvaa 2,5%)
1 prk (150 g) ranskankermaa
1 1/2 dl sokeria
ripaus vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
2 rkl maissitärkkelystä
1 appelsiinin kuoriraaste (2-3 tl)
1 rkl appelsiinin mehua
3 kananmunaa
n. 1 1/2 dl mangososetta (Bonne)

Koristelu:
dominokeksejä
pieniä suklaamunia
syötäviä koristerakeita

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 20 cm) pohjan ja reunaosan väliin. Vuoraa myös vuoan reunat leivinpaperilla. Sipaise reunoihin hieman rasvaa, niin leivinpaperisuikaleet pysyvät paremmin paikoillaan. Suojaa vuoka ulkopuolelta foliolla, jotta vuoan raoista mahdollisesti tihkuva rasva ei sotke uunia.

Murskaa täytekeksit tehosekoittimella tai laita keksit vahvaan pakastuspussiin ja murskaa ne esim. kaulimen avulla. Sulata voi ja sekoita se keksimurskan joukkoon.
Painele keksimuru vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 175 asteessa n. 10 minuuttia.
Laske uunin lämpö 165 asteeseen.

Mittaa tuorejuusto kulhoon ja pehmennä se tasaiseksi sekoittamalla lusikalla tai vatkaimella. Lisää rahka, ranskankerma, sokeri, vaniljajauhe, maissitärkkelys, appelsiinin kuoriraaste ja appelsiinimehu. Sekoita tasaiseksi. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa jokaisen lisäyksen jälkeen.

Kaada noin puolet täytteestä vuokaan esipaistetun pohjan päälle. Tipottele lusikalla noin puolet mangososeesta täytteen päälle ja vedä esim. haarukalla tai veitsellä soseen läpi, jotta täyte marmoroituu.
Kaada loput täytteestä vuokaan ja tipottele loput mangososeesta pinnalle. Marmoroi taas haarukalla tai veitsellä.

Paista 165 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 1 tunti. Sammuta sitten uuni ja jätä kakku jälkilämpöön noin 45-60 minuutin ajaksi. Voit vähän käyttää uunin suuluukkua auki, jotta ylimääräiset höyryt pääsevät ulos. Nosta kakku uunista (saa olla keskeltä vielä hyllyvä) ja anna sen jäähtyä huoneenlämmössä. Peitä hyvin foliolla ja siirrä jääkaappiin tekeytymään vähintään vuorokauden ajaksi, mieluiten jopa kahdeksi.

Siirrä kakku tarjoilulautaselle ja koristele esim. dominokekseillä, suklaamunilla ja koristerakeilla. Jos haluat, voit tarjota kakun kanssa mango- tai vadelmasosetta, mutta kakku maistuu hyvältä ilmankin.