21.3.2016
Lusikkaleivät n. 30-40 kpl
Taikina:
200 g voita
1 1/2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 appelsiinin raastettu kuori
Väliin:
1 1/2 – 2 dl itsetehtyä pähkinäsuklaatahnaa (ohje tahnaan löytyy tämän reseptin lopusta) tai valmista pähkinäsuklaalevitettä (esim. Nutella)
Koristeluun:
n. 100 g valkosuklaata
pastavärejä
(tomusokeria)
Sulata voi kattilassa ja anna kiehua miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia välillä sekoittaen kunnes vaahto alkaa laskeutua ja rasva näyttää hieman ruskealta. Varo ettei voi pääse palamaan.
Kaada rasva kulhoon ja mittaa päälle sokeri. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi sekoittamatta.
Sekoita kuivat aineet sekä appelsiinin kuoriraaste keskenään ja lisää jauhoseos jäähtyneen voi-sokeriseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
Painele taikinaa syväpesäiseen teelusikkaan ja tasoita kädellä tai esim. kulhon sisäreunaa vasten. Vedä taikina sormen avulla lusikasta kupera puoli ylöspäin suoraan leivinpaperille uunipellin päälle.
Paista pikkuleipiä 175 asteessa n. 12 minuuttia, kunnes ne ovat vaaleanruskeita. Anna pikkuleipien jäähtyä kunnolla.
Koristele puolet pikkuleivistä pastavärillä värjätyllä valkosuklaalla. (Osan pikkuleivistä voit myös koristella ripottelemalla päälle lopuksi tomusokeria.)
Sulata suklaa varovasti mikrossa. Jos haluat käyttää koristelussa eri värejä, jaa sulatettu suklaa pieniin astioihin ja värjää sitten suklaaerät haluamallasi väreillä. Väriä kannattaa lisätä varovasti vähitellen ja sekoittaessa tarkkailla suklaan rakennetta, jottei se pääse kokkaroitumaan.
Laita värjätty suklaa esim. pieneen minigrip-pussiin ja leikkaa pussin kulmaan pieni lovi. Koristele puolet pikkuleivistä pursottamalla pikkuleiville koristekuvioita.
Levitä pähkinäsuklaatahnaa koristelemattoman pikkuleipäpuoliskon sileälle puolelle ja paina koristeltu puolikas päälle. Jos käytät itsetehtyä pähkinäsuklaatahnaa, niin voit lämmittää sitä muutaman sekunnin mikrossa, jotta saat siitä helpommin levittyvää.
Säilytä lusikkaleivät jääkaapissa.
—————————————————
Itsetehty pähkinäsuklaatahna n. 4 dl
200 g hasselpähkinöitä
2 dl tomusokeria
1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1/2 dl sulattua kookosöljyä (myös esim. rypsi- tai auringonkukkaöljy sopivat)
100 g maitosuklaata sulatettuna
Paahda hasselpähkinöitä paistinpannulla käännellen niitä koko ajan. Kun kuumuus alkaa irrottaa pähkinöiden kuoria siirrä pähkinät jäähtymään.
Poista pähkinöistä kuori hieromalla niitä varovasti yhteen esimerkiksi liinan sisällä. Irrota ne kuoret, jotka helposti irtoavat. Kaikkia ei tarvitse poistaa.
Kaada pähkinät tehosekoittimeen ja käytä konetta, kunnes pähkinät ovat jauhautuneet hienoksi jauhoksi.
Kaada pähkinäjauhe kulhoon ja lisää sekaan tomusokeri, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja suola. Sekoita.
Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen sekä lopuksi sulatettu suklaa. Sekoita huolellisesti tasaiseksi. Jos tahna tuntuu liian jäykältä, voit lisätä hieman öljyä.
Pähkinäsuklaatahna säilyy jääkaapissa n. 2 viikkoa.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5606 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Iloinen kiitos kommenteistanne mari-johanna, Kinuskiemo ja Irzu! Ehkä tästä vielä sen verran tokenee, että jotain pääsiäisherkkua tulee kokeiltua. 🙂