7.2.2016
Mustaherukkakääretorttu
Kirjain- ja kuviotaikina (vaalea ja punainen)
1 valkuainen
1/2 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
25 g huoneenlämpöistä voita
pastelliväriä
Pohjataikina (ruskea)
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
60 g voita
Täyte
1/2 pussia (n. 85 g) Hopeatoffee-karkkeja
1 dl kuohukermaa
————————
1 dl kuohu- tai vispikermaa
1 dl rahkaa (käytin rasvaisempaa versiota, 4,3%)
1 prk (200 g) appelsiinirahkaa
2 dl mustaherukkahilloa TAI
3 dl mustaherukoita + sokeria
Aloita kääretortun valmistaminen täytteestä, jo mieluiten edellisenä päivänä, koska hopeatoffeekastikkeen täytyy olla täysin kylmää vaahtoutuakseen.
Laita Hopeatoffeet ja kuohukerma (1 dl) kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä kokoajan sekoittaen kunnes karkit ovat sulaneet. Jäähdytä ja nosta jääkaappiin.
Valmista ensin kirjain-/kuviotaikina.
Mittaa kulhoon valkuainen, sokeri ja vehnäjauhot. Sekoita vatkaimella tasaiseksi massaksi. Lisää pehmeä voi ja sekoita.
Ota taikinaa erilleen pieneen kulhoon noin 2-3 rkl ja värjää se pastavärillä punaiseksi.
Laita vaaleataikina pursotuspussiin ja kirjoita haluamasi teksti leivinpaperin päälle pellille (33 x 40 cm). Huomaa, että teksti tulee kirjoittaa peilikuvana!
Laita punainen taikina pursotuspussiin ja tee pellille pieniä sydämiä.
Siirrä pelti pakkaseen, jotta kuviot jäätyvät.
Tee täyte. Vaahdota Hopeatoffee-kastike vaahdoksi. Vaahdota myös kuohu- tai vispikermaa (1 dl) ja lisää kermavaahdon joukkoon rahka sekä Hopeatoffee-vaahto. Laita täyte jääkaappiin.
Jos käytät täytteessä pakastemustaherukoita, anna niiden hieman sulaa ja soseuta esim. sauvasekoittimella. Lisää sokeria maun mukaan.
Valmista ruskea pohjataikina. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Yhdistä vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään. Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vaahdota ensin valkuaiset ja lisää vatkaamisen aikana joukkoon puolet sokerista pieni määrä kerrallaan. Lisää loppu sokeri keltuaisten joukkoon ja vatkaa vaaleankeltaiseksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä vaahdot keskenään.
Sekoita munavaahtoon jauhoseosta nuolijalla käännellen (laitoin siivilän läpi). Lisää sitten voisulaa vuorotellen jauhojen kanssa pienissä erissä.
Kaada taikina kirjain- ja sydänkuvioiden päälle ja levitä nopeasti tasaiseksi.
Paista 200 asteessa n. 8 minuuttia.
Kumoa torttu leivinpaperin päälle. Ripottele toisen leivinpaperin päälle sokeria ja kumoa torttulevy sille kuviopuoli alaspäin.
Täytä kääretorttu heti, kun pohja on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
Levitä pohjan päälle ensin mustaherukkasosetta tai – hilloa ja sitten Hopeatoffee-täytettä. Pursota lopuksi appelsiinirahkaa raidoiksi päälle (tai pudottele lusikalla nokareita).
Kääri leivinpaperilla auttaen rullalle. Itse tykkään kääriä rullalle lyhyemmällä sivulta, jolloin tortusta tulee paksumpi ja muhkeampi (ja mahtuu mun tarjoiluastiaan 😉 ).
Siirrä kääretorttu jääkaappiin ja anna tekeytyä mieluiten seuraavaan päivään.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5632 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos Irzu, nalamuru, Kinuskiemo ja mari-johanna! Olin itsekin suht tyytyväinen käärikseeni, vaikka kyllähän tämä ensimmäinen vielä monilta osin harjoitteluksi meni. Seuraavaan kuviorullaan osaisi tehdä monta asiaa fiksummin. Harmitti vähän jälkeenpäin, kun en muistanut ottaa työn lomassa kunnollisia vaihekuvia. Vissiin niin keskityin, että unohtui. Jälkeenpäin tuosta paperistakin kuvan nappasin.
Ja, mari-johanna, onpa toisaalta helpottavaa kuulla, että jollakin muullakin oli keittiössä kippoa ja kuppia nurkat täynnä tämän rullan jäljiltä. Ja kun yhden parin vatkaimia vaan omistan, niin niitäkin olin vähän väliä hinkkaamassa puhtaaksi. 🙂