23.8.2017
Mustikkainen sitruuna-juustokakku
(n. 10-12 palaa)
Vinkki: Voit halutessasi korvata vehnäjauhot esim. spelttivehnäjauholla. Itse laiton vaalean ja tumman spelttijauhon sekoitusta sekä 1/2 dl mantelijauhetta. Uskoisin, että kakku onnistuu myös gluteenittomana, käyttämällä vehnäjauhojen tilalla gluteenitonta jauhoseosta.
Kakkutaikina:
150 g voita
2 dl sokeria (käytin ruokosokeria ja laitoin vain 1 1/2 dl)
2 kananmunaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl (luomu)sitruunan kuoriraastetta (n. yhden sitruunan)
1/2 dl sitruunamehua (n. yhden sitruunan)
1/2 dl maitoa (laitoin jogurttia)
1 dl mustikoita (käytin pakastemustikoita)
(laitoin lisäksi 1/2 tl kardemummaa)
Tuorejuustoseos:
200 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl tomusokeria
1 rkl perunajauhoja
1 kananmuna
Pinnalle:
1/2 dl mustikoita (laitoin vähän reilummasti)
Tomusokerikuorrutus:
1/2 dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua
Koristelu:
mustikoita
sitruunankuoriraastetta
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
Yhdistä kuivat aineet. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu.
Lisää taikinaan sitruunamehu ja kuoriraaste sekä maito vuorotellen jauhojen kanssa. Sekoita taikinaan mustikat. Vältä turhaa sekoittamista, jotta taikina ei sitkisty, eivätkä marjat värjää taikinaa (itse pyöräytin kohmeisten mustikoiden sekaan hieman jauhoseosta, jotta eivät niin värjäisi).
Sekoita tuorejuustoseoksen ainekset. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 22 cm, itse käytin 20cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat.
Lusikoi puolet kakkutaikinasta vuokaan. Kaada päälle puolet tuorejuustoseoksesta. Lusikoi loput kakkutaikinasta vuokaan (taikinaa ei tarvitse levittää tasaiseksi kerrokseksi) ja kaada päällimmäiseksi vuokaan loput tuorejuustoseoksesta. Ripottele pinnalle mustikat (laitoin vähän perunajauhoja sekaan).
Paista 175 asteisen uunin alatasolla 50-60 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, laita leivinpaperipala vuoan päälle paistamisen loppuvaiheessa.
Nosta vuoka uunista ja anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa.
Sekoita tomusokeri ja sitruunamehu keskenään. Lusikoi kuorrutus raidoiksi kakun päälle.
Koristele juustokakku mustikoilla ja sitruunankuoriraasteella.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5632 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä