Kinuskileipomo maris

Kategoria: Kesä,  Syksy,  Täytteet Nähty 406 kertaa
 
18.07.2018
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Mustaherukkatahna


Olenkin jo tainnut muutamaan kertaan mainita, että vanhemmillani on pihallaan mm. useita mustaherukkapensaita, joista tulee satoa todella paljon. Nytkin on viime vuotista mustaherukkaa vielä pakkasessa, vaikka ihan kiitettävästi olemme varmasti itse kukin niitä talven mittaan nautiskelleet.

Koska uutta satoa taas kohta pukkaa (jos ei kuivuus vie 😢), niin olen viime aikoina yrittänyt jeesata vanhempiani pakastimen tyhjennyksessä mm. tekemällä mustaherukkatahnaa. Alunperin innostuin mustaherukkatahnasta eli blackcurrant curdista Kinuskileipomo Piperryksen innoittamana. Sittemmin olen tehnyt tätä niin monesti, että väkisin on tästäkin oma ohjeversio muotoutunut. Usein on myös ohje ollut tarkoitus laittaa leipomooni, mutta koskaan en ole muistanut ottaa kuvaa. Nyt tein mustaherukkatahnaa kääretortun väliin, ja onneksi sitä jäi sen verran yli, että sain edes jonkinmoisen kuvan räpättyä. 😏

 

Kääretortun lisäksi olen laittanut tätä ihanan kirpsakkaa tahnaa mm. täytekakun väliin tai itsetehdyn jäätelön mausteeksi. Tai sitten olen vain nautiskellut ihan semmoisenaan rahkan, jogurtin tai puuron kera. 

 

Mustaherukkatahna (blackcurrant curd)
(n. 3 dl)

350 g (pakaste)mustaherukoita
2 keltuaista
3/4 – 1 dl tomusokeria (3/4 dl:lla tulee suht kirpsakka, jos haluat makeamman, laita enemmän)
ripaus vaniljajauhetta
35 g voita

Jos käytät pakastettuja mustaherukoita sulata ne. Soseuta marjat esim. sauvasekoittimella ja paseeraa marjasurvos siivilän läpi kattilaan.

Lisää kattilaan paseeratun mustaherukan joukkoon kananmunan keltuaiset, tomusokeri ja halutessasi vaniljajauhe. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun seos kiehuu, laske lämpötilaa ja jatka keittämistä koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee (muutama minuutti).

Nosta kattila hellalta. Lisää voi nokareina mustaherukkatahnan joukkoon ja sekoita.
Anna jäähtyä jääkaapissa useampi tunti tai mielellään seuraavaa päivään. Tahna paksuuntuu jonkin verran jäähtyessään.