Kinuskileipomo maris

Kategoria: Kesä,  Raakaleivonnaiset,  Syksy Nähty 625 kertaa
 
13.08.2018
 
7 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Vegaaninen

Mustaherukkainen raakakakku


Innostuin heinäkuun helteillä tekemään ensimmäistä kertaa elämässäni raakakakkua, kun sitä varten ei tarvinnut uunia lämmitellä. No, se ei varsinaisesti ollut ainoa syy innostumiselleni, vaan se, että satuin huomaamaan tosi hyvältä tuntuvan ohjeen. Olen kyllä jo useammankin vuoden haaveillut tekeväni raakakakkua, mutta johonkin se aie on aina kosahtanut. Monesti raakakakut ovat ohjeen perusteella vaikuttaneet kovin raskailta ja tuhdeilta, tai sitten niihin on tarvinnut erikoisempia ja melko kalliitakin raaka-aineita. 

Tästä Saran kotikolo -blogin vadelmaraakakakusta kuitenkin innostuin heti, koska se tuntui raikkaalta ja suht kevyeltä raakakakuksi, ja minulla sattui vieläpä löytymään aineksetkin valmiiksi kotoa. Tosin muutin omaan kakkuuni vadelmat mustaherukoiksi ja pohjan tein omalla tavallani hieman kevyempänä ja sokerittomana. Alla oleva ohje on siis oma versioni. 

 

Ihastuin tähän täyteläiseen, raikkaaseen ja täynnä makua olevaan mustaherukkaraakakakkuun ikihyviksi, ja teinkin viime viikonlopuksi tätä jo toistamiseen. 😋

 

 

Mustaherukkaraakakakku

Vinkki: jos käytät pakastemustaherukoita, ja haluat pakastaa kakun, niin kiehauta marjat ja jäähdytä ne ennen kakun valmistamista. Tällöin kakku ei tietenkään ole enää täysin raaka.

Pohja: 
1 1/2 dl kaurahiutaleita (tarvittaessa gluteenittomia)
1/2 dl mantelijauhetta (voi korvata kaurahiutaleilla)
6 kuivattua taatelia
1 mm (maustemitta) kardemummaa
ripaus suolaa
1/4 dl sulatettua kookosöljyä
1/2 – 1 rkl vettä (voit korvata agavesiirapilla, jos haluat makeamman pohjan)

Täyte:
100 g (n. 2 dl) mustaherukoita
90 g (n. 1 1/2 dl) cashewpähkinöitä
1/2 dl sulatettua kookosöljyä
3 (-4) rkl agavesiirappia
1 mm vaniljajauhetta
1 prk (400 ml) kookosmaitoa (olen käyttäny Pirkka-merkkistä)
1/2 tl psylliumjauhetta

Laita cashewpähkinät likoamaan kulhoon runsaaseen kylmään veteen ja nosta jääkaappiin. Anna liota muutama tunti tai yön yli. Nosta myös kookosmaitopurkki jääkaappiin yön ajaksi.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 16-17 cm) pohjan ja reunaosan väliin. Leikkaa myös vuoan reunojen suojaksi leivinpaperisuikaleet tai käytä reunakalvoa. Saat pysymään leivinpaperin/reunakalvon paremmin paikallaan, jos sipaiset ruokaöljyä vuoan reunoille.

Laita kaurahiutaleet, mantelijauhe, taatelit, kardemumma ja suola tehosekoittimeen tms., ja sekoita sen verran, että seos on tasaista, karkeaa rouhetta. Lisää sula kookosöljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää vettä (tai agavesiirappia) sen verran, että seos on sopivan tahmeaa. Sekoita tasaiseksi ja painele seos tiiviisti vuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin.

Jos käytät pakastemustaherukoita, sulata ne.

Kaada cashewpähkinöiden liotusvesi pois ja huuhtele pähkinät. Laita pähkinät ja mustaherukat tehosekoittimeen tai muuhun vastaavaan. Soseuta hetki. Lisää sula kookosöljy, agavesiirappi ja vaniljajauhe. Sekoita niin kauan, että seos on suht sileää ja kermaista.

Kaavi kookosmaidon jähmettynyt osa kulhoon sekä nestemäistä osaa hieman vajaa puoli desiä. Lisää psyllium. Aja sileäksi sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella (jos sinulla on käytössä tilava tehosekoitin, voit tehdä koko täytemassan valmiiksi siinä). Sekoita kookosmaidon sekaan mustaherukka-pähkinäseos. Tarkista makeus ja lisää halutessasi vielä agavesiirappia. Kaada täyte vuokaan kaurapohjan päälle. Levitä tasaiseksi.

Nosta jääkaappiin jähmettymään useaksi tunniksi tai mielellään yön ajaksi.
Kakku sopii erinomaisesti myös pakastettavaksi.

Poista vuoan reunaosa ja leivinpaperi/reunakalvo ja nosta kakku tarjoilulautaselle. Koristele tuoreilla mustaherukoilla, mustaherukan lehdillä ja/tai suklaisilla mustaherukan lehdillä. Itse tein ensimmäiseen kakkuun mustaherukkasoseella pientä marmorointia. Täyte on kuitenkin sen verran kiinteää, että marmoroinnista ei tullut kovin nätti.