Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Mustaherukkainen raakakakku

13.8.2018

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_67BC770A-31A7-4E6B-B9B8-3A8D431F2CA6_600x600.jpeg

Innostuin heinäkuun helteillä tekemään ensimmäistä kertaa elämässäni raakakakkua, kun sitä varten ei tarvinnut uunia lämmitellä. No, se ei varsinaisesti ollut ainoa syy innostumiselleni, vaan se, että satuin huomaamaan tosi hyvältä tuntuvan ohjeen. Olen kyllä jo useammankin vuoden haaveillut tekeväni raakakakkua, mutta johonkin se aie on aina kosahtanut. Monesti raakakakut ovat ohjeen perusteella vaikuttaneet kovin raskailta ja tuhdeilta, tai sitten niihin on tarvinnut erikoisempia ja melko kalliitakin raaka-aineita. 

Tästä Saran kotikolo -blogin vadelmaraakakakusta kuitenkin innostuin heti, koska se tuntui raikkaalta ja suht kevyeltä raakakakuksi, ja minulla sattui vieläpä löytymään aineksetkin valmiiksi kotoa. Tosin muutin omaan kakkuuni vadelmat mustaherukoiksi ja pohjan tein omalla tavallani hieman kevyempänä ja sokerittomana. Alla oleva ohje on siis oma versioni. 

 

Ihastuin tähän täyteläiseen, raikkaaseen ja täynnä makua olevaan mustaherukkaraakakakkuun ikihyviksi, ja teinkin viime viikonlopuksi tätä jo toistamiseen. 😋

 

 

Mustaherukkaraakakakku

Vinkki: jos käytät pakastemustaherukoita, ja haluat pakastaa kakun, niin kiehauta marjat ja jäähdytä ne ennen kakun valmistamista. Tällöin kakku ei tietenkään ole enää täysin raaka.

Pohja: 
1 1/2 dl kaurahiutaleita (tarvittaessa gluteenittomia)
1/2 dl mantelijauhetta (voi korvata kaurahiutaleilla)
6 kuivattua taatelia
1 mm (maustemitta) kardemummaa
ripaus suolaa
1/4 dl sulatettua kookosöljyä
1/2 – 1 rkl vettä (voit korvata agavesiirapilla, jos haluat makeamman pohjan)

Täyte:
100 g (n. 2 dl) mustaherukoita
90 g (n. 1 1/2 dl) cashewpähkinöitä
1/2 dl sulatettua kookosöljyä
3 (-4) rkl agavesiirappia
1 mm vaniljajauhetta
1 prk (400 ml) kookosmaitoa (olen käyttäny Pirkka-merkkistä)
1/2 tl psylliumjauhetta

Laita cashewpähkinät likoamaan kulhoon runsaaseen kylmään veteen ja nosta jääkaappiin. Anna liota muutama tunti tai yön yli. Nosta myös kookosmaitopurkki jääkaappiin yön ajaksi.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 16-17 cm) pohjan ja reunaosan väliin. Leikkaa myös vuoan reunojen suojaksi leivinpaperisuikaleet tai käytä reunakalvoa. Saat pysymään leivinpaperin/reunakalvon paremmin paikallaan, jos sipaiset ruokaöljyä vuoan reunoille.

Laita kaurahiutaleet, mantelijauhe, taatelit, kardemumma ja suola tehosekoittimeen tms., ja sekoita sen verran, että seos on tasaista, karkeaa rouhetta. Lisää sula kookosöljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää vettä (tai agavesiirappia) sen verran, että seos on sopivan tahmeaa. Sekoita tasaiseksi ja painele seos tiiviisti vuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin.

Jos käytät pakastemustaherukoita, sulata ne.

Kaada cashewpähkinöiden liotusvesi pois ja huuhtele pähkinät. Laita pähkinät ja mustaherukat tehosekoittimeen tai muuhun vastaavaan. Soseuta hetki. Lisää sula kookosöljy, agavesiirappi ja vaniljajauhe. Sekoita niin kauan, että seos on suht sileää ja kermaista.

Kaavi kookosmaidon jähmettynyt osa kulhoon sekä nestemäistä osaa hieman vajaa puoli desiä. Lisää psyllium. Aja sileäksi sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella (jos sinulla on käytössä tilava tehosekoitin, voit tehdä koko täytemassan valmiiksi siinä). Sekoita kookosmaidon sekaan mustaherukka-pähkinäseos. Tarkista makeus ja lisää halutessasi vielä agavesiirappia. Kaada täyte vuokaan kaurapohjan päälle. Levitä tasaiseksi.

Nosta jääkaappiin jähmettymään useaksi tunniksi tai mielellään yön ajaksi.
Kakku sopii erinomaisesti myös pakastettavaksi.

Poista vuoan reunaosa ja leivinpaperi/reunakalvo ja nosta kakku tarjoilulautaselle. Koristele tuoreilla mustaherukoilla, mustaherukan lehdillä ja/tai suklaisilla mustaherukan lehdillä. Itse tein ensimmäiseen kakkuun mustaherukkasoseella pientä marmorointia. Täyte on kuitenkin sen verran kiinteää, että marmoroinnista ei tullut kovin nätti.

 

Ainesosat

Herukka/viinimarjaKookos

Erityisruokavaliot

GluteenitonKasvisruokavalioLiivatteetonMaidotonMunatonVegaaninen

Kategoriat

KesäRaakaleivonnaisetSyksy

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (7)

maris
Kinuskileipomo maris
29.8.2018 07:41

mari-johanna: hih, vastaan silti. 😊 Juu, tämä tosiaan sopii pakastettavaksi oikein hyvin. Monesti näkee ohjeissa, että raakaleivonnaiset kehoitetaan valmistamaan juuri pakastimen kautta. Tämä kakku kuitenkin jähmettyy ja pysyy hyvin koossa ihan jääkaapinkin kautta tehtynä. Mutta kovin älyttömiä aikoja ei huoneenlämmössä kannata säilyttää, muuten rupeaa liiaksi pehmenemään.

Tuohon ohjeen alkuun olen myös laittanut vinkin pakastamisesta. Itse kun olen aika tarkka siitä, että en enää kertaalleen pakastettuja ja sulatetuja marjojakaan uudelleen semmoisenaan pakasta. Etenkään jos muille tulee kuin ihan itselle. Mutta tämän kakun olen tehnyt pakastemarjoista niin, että olen kiehauttanut marjat ja jäähdyttänyt vesihauteessa ja vielä jääkaapissa. Näin tehtynä kakku ei ole virallisesti raaka, mutta tuntuu turvallisemmalta tarjota ja syödä. 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
29.8.2018 06:59

Huomenta Vaan Maris! Kuules nyt mietin kun tuo veljeni tosiaan eilen soitti ja pyysi synttärikahville, että josko hänelle tämän kakun synttäri ylläriksi tekisin.
Mutta, onko sulla kokemusta tämän pakastamisesta? Sinä kun aina näitä pakastus kokeita teet? Ajattelin vaan että uskallanko luvata tämän kestävän pakastamisen. Itse en tuossa kyllä mitään sellaista näe, mikä ei pakastamista kestäisi, mutta varmistus ennenkaikkea…..

Ps. Älä kuule vastaa minulle mitään! Höh! Nyt kun aloin lukea koko ohjetta uudestaan tarkasti, niin tuollahan tuo tekstissä on että sopii pakastamiseen vallan mainiosti. Kyllä se on kun ihminen malttaisi lukea loppuun asti eikä aina olisi niin hätäinen ajatustensa kanssa! Heh heh!

maris
Kinuskileipomo maris
15.8.2018 21:36

Kinuskiemo, kiitos! Omille vanhemmilleni tätä kakkua myös annoin, ja olivat puolikkaan kakun vetäisseet kahteen pekkaan melkein siltä istumalta. Ensimmäistä kertaa hekin raakakakkua maistoivat, ja ihmettelivät että jopa on hyvää. 🙂

Kinuskiemo
15.8.2018 12:30

Jos osuu tarjoilupöydän ääreen yhtä aikaa tämän pirteän kaunottaren kanssa, niin sitä haluaa maistaa, vaikkei raakaleivonnaisista olisikaan kiinnostunut. Ja voi saada kipinän! Herkullinen ja raikas, sekä maku että ulkonäkö. 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
14.8.2018 21:20

Kiitokset nalamuru ja mari-johanna!
Itsellänikin tosiaan pitkään meni, ennen kuin sain raakakakkua tehdyksi. Usein kyllä ohjeita katselin ja silmilläni söin, ja mietin että nämä ovat kyllä kakkuja minun makuuni. Mutta niin se vaan aina jäi, ja osittain juuri tuossa johdannossakin mainitsemistani syistä. Mutta oli kyllä hyvää! Vielä parempaa kuin odotin.

Vaatekutsuille onkin varmasti aina kivaa kokeilla jotain erilaista ja uuttakin, nalamuru. 🙂 Ja synttäriyllätys veljelle kuulostaa mainiolta idealta, mari-johanna. 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
14.8.2018 17:49

Todella kaunis kakku!
Enpä ole itsekään koskaan vielä raakakakkua tehnyt.Veljeni joka on kasvisruokaa syövä, on muutamia kertoja jo sellaisen perään kysellyt mutta aina on sitten joku muu kakku kuitenkin vienyt voiton.
Nyt hänellä on synttärit tulossa syyskuun alussa, täytyy pistää ohje korvan taakse muistiin jospa vaikka yllättäisin!

nalamuru
Kinuskileipomo nalamuru
14.8.2018 12:25

Raakakakku on ollut minullakin teko listalla jo pitkään, mutten vielä ole saanut tehtyä. Siskon luona päässyt useampaa erilaista maistamaan ja olleet hyviä.Tämä vaikuttaa kyllä hyvältä ohjeelta kun ainesosat sellaisia mitä helposti kaupasta löytää pitääkin syyskuun vaatekutsuille tehdä tätä.

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2025/01/fazer_logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2025/01/heirol_logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa