13.8.2018
Mustaherukkaraakakakku
Vinkki: jos käytät pakastemustaherukoita, ja haluat pakastaa kakun, niin kiehauta marjat ja jäähdytä ne ennen kakun valmistamista. Tällöin kakku ei tietenkään ole enää täysin raaka.
Pohja:
1 1/2 dl kaurahiutaleita (tarvittaessa gluteenittomia)
1/2 dl mantelijauhetta (voi korvata kaurahiutaleilla)
6 kuivattua taatelia
1 mm (maustemitta) kardemummaa
ripaus suolaa
1/4 dl sulatettua kookosöljyä
1/2 – 1 rkl vettä (voit korvata agavesiirapilla, jos haluat makeamman pohjan)
Täyte:
100 g (n. 2 dl) mustaherukoita
90 g (n. 1 1/2 dl) cashewpähkinöitä
1/2 dl sulatettua kookosöljyä
3 (-4) rkl agavesiirappia
1 mm vaniljajauhetta
1 prk (400 ml) kookosmaitoa (olen käyttäny Pirkka-merkkistä)
1/2 tl psylliumjauhetta
Laita cashewpähkinät likoamaan kulhoon runsaaseen kylmään veteen ja nosta jääkaappiin. Anna liota muutama tunti tai yön yli. Nosta myös kookosmaitopurkki jääkaappiin yön ajaksi.
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 16-17 cm) pohjan ja reunaosan väliin. Leikkaa myös vuoan reunojen suojaksi leivinpaperisuikaleet tai käytä reunakalvoa. Saat pysymään leivinpaperin/reunakalvon paremmin paikallaan, jos sipaiset ruokaöljyä vuoan reunoille.
Laita kaurahiutaleet, mantelijauhe, taatelit, kardemumma ja suola tehosekoittimeen tms., ja sekoita sen verran, että seos on tasaista, karkeaa rouhetta. Lisää sula kookosöljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää vettä (tai agavesiirappia) sen verran, että seos on sopivan tahmeaa. Sekoita tasaiseksi ja painele seos tiiviisti vuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin.
Jos käytät pakastemustaherukoita, sulata ne.
Kaada cashewpähkinöiden liotusvesi pois ja huuhtele pähkinät. Laita pähkinät ja mustaherukat tehosekoittimeen tai muuhun vastaavaan. Soseuta hetki. Lisää sula kookosöljy, agavesiirappi ja vaniljajauhe. Sekoita niin kauan, että seos on suht sileää ja kermaista.
Kaavi kookosmaidon jähmettynyt osa kulhoon sekä nestemäistä osaa hieman vajaa puoli desiä. Lisää psyllium. Aja sileäksi sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella (jos sinulla on käytössä tilava tehosekoitin, voit tehdä koko täytemassan valmiiksi siinä). Sekoita kookosmaidon sekaan mustaherukka-pähkinäseos. Tarkista makeus ja lisää halutessasi vielä agavesiirappia. Kaada täyte vuokaan kaurapohjan päälle. Levitä tasaiseksi.
Nosta jääkaappiin jähmettymään useaksi tunniksi tai mielellään yön ajaksi.
Kakku sopii erinomaisesti myös pakastettavaksi.
Poista vuoan reunaosa ja leivinpaperi/reunakalvo ja nosta kakku tarjoilulautaselle. Koristele tuoreilla mustaherukoilla, mustaherukan lehdillä ja/tai suklaisilla mustaherukan lehdillä. Itse tein ensimmäiseen kakkuun mustaherukkasoseella pientä marmorointia. Täyte on kuitenkin sen verran kiinteää, että marmoroinnista ei tullut kovin nätti.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5654 tähteä
Maailman paras mutakakku
2816 tähteä
Mokkapalat
2555 tähteä
Brookies
1819 tähteä
Britakakku
1527 tähteä
mari-johanna: hih, vastaan silti. 😊 Juu, tämä tosiaan sopii pakastettavaksi oikein hyvin. Monesti näkee ohjeissa, että raakaleivonnaiset kehoitetaan valmistamaan juuri pakastimen kautta. Tämä kakku kuitenkin jähmettyy ja pysyy hyvin koossa ihan jääkaapinkin kautta tehtynä. Mutta kovin älyttömiä aikoja ei huoneenlämmössä kannata säilyttää, muuten rupeaa liiaksi pehmenemään.
Tuohon ohjeen alkuun olen myös laittanut vinkin pakastamisesta. Itse kun olen aika tarkka siitä, että en enää kertaalleen pakastettuja ja sulatetuja marjojakaan uudelleen semmoisenaan pakasta. Etenkään jos muille tulee kuin ihan itselle. Mutta tämän kakun olen tehnyt pakastemarjoista niin, että olen kiehauttanut marjat ja jäähdyttänyt vesihauteessa ja vielä jääkaapissa. Näin tehtynä kakku ei ole virallisesti raaka, mutta tuntuu turvallisemmalta tarjota ja syödä. 🙂