15.12.2016
Joulutortut kermavoitaikinasta
(n. 30 kpl koosta riippuen)
Vinkki 1: Kermavoitaikinaa voit käyttää torttujen ohella myös esim. pasteijoiden valmistamiseen.
Vinkki 2: Jos kaipaat torttuihin hieman lehtevyyttä, niin voit tehdä taittelut ja kaulitsemiset kuten tavallista voitaikinaa tehdessä. Toki ilman voita. Taitteluun ja kaulimiseen löytyy malli Kinuskikissan voitaikinareseptin yhteydestä: www.kinuskikissa.fi/voitaikina/?hakusivu=1). Anna taikinan levätä taittelun jälkeen jääkaapissa.
Kermavoitaikina
3 dl kuohukermaa
1 tl leivinjauhetta
6 1/2 dl vehnäjauhoja
250 g voita
Täyte
paistonkestävää marmeladia
voiteluun kananmuna
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen sekaan ja lisää joukkoon pehmeä voi. Nypi tasaiseksi murumaiseksi seokseksi.
Vaahdota kerma (saa jäädä suht löysäksi) ja sekoita vaahto esim. nuolijalla tai lusikalla käännellen jauho-voiseokseen. Lopuksi voit sekoittaa hieman kädellä, mutta varo vaivaamasta taikinaa jottei se sitkisty.
Kääri taikina tuorekelmuun, painele litteämmäksi ja laita jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi tai mieluiten yön ajaksi.
Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen n. 1/2 cm:n paksuiseksi levyksi ja
valmista siitä haluamasi mallisia torttuja. Voitele kananmunalla ja täytä. Ennen paistamista torttujen olisi hyvä olla hetken aikaa viilentymässä jääkaapissa.
Paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia, torttujen koosta riippuen.
Itse tein tällä kertaa kahdenlaisia: tähti- ja kukkatorttuja, jotka ovat kooltaan suht pieniä (6,5 x 6,5 cm).
Erilaisiin torttumalleihin löytyvät hyvät ohjeet Kinuskikissalta:
www.kinuskikissa.fi/joulutorttumallit/?hakusivu=1
Kuvassa taaimmaisina olevissa tähtitortuissa on täytteenä luumumarmeladia ja etualalla olevissa kukkatortuissa omena-kanelimarmeladia sekä hieman sinihomejuustomurua ja mantelirouhetta.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5616 tähteä
Maailman paras mutakakku
2815 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Hei! Kiinnosti tuo mummon kerma torttutaikina. Olen monessa paikassa lukenut, että se on paras. Minua askarruttaa vain se, että kirjoitat taikinaan saadaan lehtevyyttä kaulitsemalla se useita kertoja ilman rasvaa. Näinkö on. Nypitäänkö se rasva sitten joukkoon vai miten tehdään. Olisi kiva saada selkeä ohje tämmöselle tumpelolle. Yst. terv. Tarja