Kinuskileipomo maris

Kategoria: Muffinssit,  Syksy Nähty 361 kertaa
 
12.09.2018
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Minit omenamuffinssit


Näin jokunen aika sitten Helsingin Sanomissa omenakakun ohjeen. Kakku muistutti tosi paljon porkkanakakkua, mutta porkkanan tilalla olikin omenaraastetta. Koska porkkanakakku ja -muffinssit ovat herkkuani, niin kovasti teki mieleni tuota omenakakkuakin testata. Koska kakku kuitenkin tuntui tähän saumaan turhan isolta ja epäkäytännölliseltä vaihtoehdolta, päädyin taas kääntelemään, vääntelemään ja mylläämään ohjetta ja teinkin minimuffinsseja. 😁

 

Näistä tulikin ihan supermeheviä! Eivät häviä herkullisuudessa tippaakaan porkkanamuffinsseille. Kuva tosin on hirmu huono: hämärässä ja kiireessä otettu. Mutta voin taata, että muffinssit maistuvat paaaaljon paremmalta kuin näin äkkiseltään näyttävät. 😊

 

 

Omenamuffinssit 
(n. 18 kpl minikokoisia)

Vinkki: voit halutessasi paahtaa mantelilastuja kuumalla pannulla sekoitellen, kunnes ne saavat hieman väriä pintaan. Paahdetuissa mantelilastuissa on myös ihana paahteinen maku.

Taikina:
100 g omenaraastetta (n. 2 keskikoista kotimaista omenaa)
1 kananmuna
1 dl rypsiöljyä
3/4 dl fariinisokeria (suht tiiviisti pakattuna)
1 1/2 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1/4 tl neilikkaa
1/4 tl inkivääriä
ripaus suolaa
1/2 dl (paahdettuja) mantelilastuja

Kuorrute:
50 g huoneenlämpöistä voita
100 g maustamatonta tuorejuustoa (myös lähes huoneenlämpöistä)
1 dl tomusokeria
n. 1 – 2 tl sitruunamehua

Koristelu:
(paahdettuja) mantelilastuja

Huuhtele omenat ja kuori. Raasta karkeahkoksi raasteeksi (ei omenoiden siemenkotia).

Sekoita kananmuna, rypsiöljy ja fariinisokeri keskenään. Lisää sekaan omenaraaste.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja mausteet. Lisää sekaan mantelilastut. Voit hieman kädellä rutistaa lastuja hienommaksi rouheeksi.

Kaada nestemäinen seos jauhoseoksen joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina minimuffinssipellin koloihin, joissa on paperiset minimuffinssivuoat. Vuoat voi annostella lähes täyteen.

Paista 180 asteessa n. 13-15 minuuttia tai kunnes muffinssia puutikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää enää raakaa taikinaa. Anna jäähtyä.

Vaahdota voita ja tuorejuustoa hetki sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri vähitellen ja jatka vaahdottamista. Mausta sitruunamehulla. Jos kuorrute tuntuu liian löysältä levitettäväksi/pursotettavaksi, nosta se hetkeksi jääkaappiin.

Levitä tai pursota kuorrute muffinssien päälle. Kuorrutetta on reilusti, joten siitä riittää hieman paksummaksikin kerrokseksi kuin näissä minun kuvassa näkyvissä muffinsseissa on.

Koristele (paahdetuilla) mantelilastuilla.