Kinuskileipomo maris

Kategoria: Helpot ja nopeat,  Lapset,  Muffinssit,  Pikku-Kinuskit,  Syntymäpäivät Nähty 36962 kertaa
 
28.02.2018
 
16 kommenttia

Erityisruokavaliot: Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIMehevät ja superhelpot suklaamuffinssit


Jos haluan tehdä suklaamuffinsseja, niin tämä ohje on sellainen, joka usein tulee kaivettua esille. Alunperin olen ottanut ohjeen Helsingin Sanomista, mutta useiden leivontakertojen jälkeen ohje on hieman muokkaantunut käsittelyssäni. Nämä muffinssit valmistuvat helposti: mitään ei tarvitse vaahdottaa tai vatkata, kunhan vain sekoittaa kuivat ja kosteat aineet keskenään sekaisin. Ja sekoittaminenkin tulisi mielellään tehdä mahdollisimman vikkelästi, alle kymmenessä sekunnissa. 😊 Nämä pysyvät pitkään mehevinä taikinassa olevan öljyn ansiosta. Tämä on hyvä juttu erityisesti silloin, jos muffinssit joutuu kuorrutuksen vuoksi säilyttämään jääkaapissa. Voihin leivotut muffinssit kun tahtovat jääkaapissa kovettua. Nämä tosin ovat ilman kuorrutustakin huippuhyviä, mutta jos oikein haluaa herkutella, niin esimerkiksi suklainen kerma sopii päälle hyvin. Itse halusin kokeilla uutta tähtityllaani, joten tein kermaiset pursotukset osaan muffinsseja. Tuolla isolla avoimella tähtityllalla saakin todella muhkeita ja näyttäviä pursotuksia aikaiseksi.

 

Suklaamuffinssit
(12 isoa muffinssia)


Taikina:

4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 dl ruokosokeria (tai tavallista sokeria)
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 kananmunaa
3 dl täysmaitoa (tai 1 dl kermaa ja 2 dl vettä)
hieman vajaa 1 dl rypsiöljyä
1 tl vaniljauutetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
200 g maitosuklaata (itse olen usein laittanut puolet tavallista ja puolet daim-murua sisältävää Maraboun maitosuklaata)

Suklaakermakuorrutus:
2 dl vispikermaa
100 g tummaa suklaata

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja vuoraa muffinssipellin kolot paperisilla muffinssivuoilla. Rouhi suklaa pieniksi kuutioiksi.

Ota esille kaksi kulhoa. Mittaa toiseen kulhoon kuivat aineet (vehnäjauhot, kaakaojauhe, sokeri, leivinjauhe ja suola). Sekoita keskenään.

Mittaa toiseen kuohoon kosteat aineet (kananmunat, rypsiöljy, maito/kerma-vesi ja vaniljauute). Vispaa tasaiseksi.

Kaada kosteat aineet kuivien aineiden sekaan ja sekoita yhteen korkeintaan 10 sekunnin ajan. Seos saa jäädä hieman epätasaiseksi.

Kääntele nuolijan avulla taikinaan 3/4 suklaapaloista.

Lusikoi taikina muffinssivuokiin. Täytä vuoat lähes yläreunaan asti.
Ripottele päälle loput suklaapaloista. (Vaihtoehtoisesti voit ripotella suklaarouheen  valmiiden muffinssien päälle heti uunista ottamisen jälkeen.)

Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia. Varo ylikypsentämistä, jottei mehevyys kärsi!

Anna muffinssien jäähtyä n. 5 minuuttia muffinssipellillä ja nosta ne sitten ritilän päälle jäähtymään.

Jos haluat, voit kuorruttaa muffinssit suklaakermalla.
Sulata suklaa mikroaaltouunissa puolella teholla välillä sekoittaen. Jätä jäähtymään.
Vatka kerma vaahdoksi ja lisää suklaasula kerman joukkoon vatkaimen pienimmällä nopeudella sekoittaen. Pursota suklaakerma jäähtyneiden muffinssien päälle.