23.9.2016
Omenapiirakka
(1 uunipellillinen, noin 20 palaa)
Pohja
4 1/2 dl vehnäjauhoja (laitoin itse osan spelttivehnää)
2 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria (Jos omenat ovat makeampia, niin kannattaa vähentää . Itse laitoin 1 3/4 dl).
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
100 g voita
(laitoin lisäksi 1 1/2 tl kardemummaa)
Täyte
1,7 l omenakuutioita (itsellä oli 1,2 l = 5 keskikokoista omenaa)
2-3 tl kanelia
1 1/2 dl vaniljakreemijauhetta
3 1/2 dl vettä
Murupinta
1 1/2 dl fariinisokeria (osa voi olla myös muscovadoa, kuten tässä
itsellä)
1 1/2 dl vehnäjauhoja
60 g voita
Tee ensin murupinta. Nypi kulhossa fariinisokeri, vahnäjauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Nosta kulho pakastimeen siksi aikaa, kun teet muita työvaiheita.
Vuoraa uunipelti (n. 35 x 35cm) leivinpaperilla ja laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.
Huuhtele ja kuivaa omenat (kotimaisia omenia ei tarvitse kuoria). Poista siemenkodat ja kuutioi omenat n. 1,5 cm:n paloiksi. Laita palat kulhoon ja mausta kanelilla (itse lorautin hieman sitruunamehua joukkoon).
Mittaa pohjaan tulevat jauhot, leivinjauhe ja suola toiseen kulhoon. Sekoita.
Vatkaa kolmannessa kulhossa pohjan munat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi.
Mittaa kerma, maito ja kuutioitu voi kattilaan ja kuumenna. Kun voi on sulanut ja seos on kiehahtanut, nosta kattila liedeltä. Kaada kuuma kerma-maito-voiliemi kananmuna-sokerivaahtoon ohuena nauhana samalla sähkövatkaimella sekoittaen.
Siivilöi jauhoseos taikinapohjan joukkoon (lisää sekaan myös kardemumma tässä vaiheessa, jos sitä haluat käyttää). Sekoita tasaiseksi, mutta vältä vatkaamista, jotta seokseen ei muodostu sitkoa.
Mittaa erilliseen kulhoon vaniljakreemijauhe ja vesi. Vatkaa sähkövatkaimella noin minuutti.
Levitä taikina uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele omenapalat taikinan päälle. Lusikoi omenapalojen päälle vaniljakreemiä kasoihin sinne tänne. Ota muruseos pakastimesta ja jaa muru muiden ainesten pinnalle sinne tänne niin, että joissakin kohdissa sitä on paljon, joissakin kohdissa ei lainkaan.
Nosta pelti 175-asteisen uunin alaosaan ja kypsennä piirakkaa noin 50 minuuttia (itsellä oli hieman vajaat 45 minuuttia).
Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoamista, jotta pehmeä täyte jähmettyy kunnolla.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5599 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1802 tähteä
Britakakku
1521 tähteä
Olipa kivaa lukea, että tykkäsitte! Vaikka perheriidan uhka leijuikin alkuun ilmassa… 😉 Kiitos, kun kävit jättämässä viestiä. Galleriaan laittamasi kuvan jo katsoinkin, ja erittäin hyvältä näytti.
Tästä tuli itsellekin yksi lempparipiirakka. Vaikka tosiaan muutama kippo sotkeentuukin. Mutta onneksi ne saa puhtaaksi. Ja jospa maistuukin sitten kaksinverroin paremmalta, kun on hiki hatussa ensin huseerannut. 🙂