Kinuskileipomo maris

Kategoria: Klassikot,  Makeat piirakat,  Syksy Nähty 17743 kertaa
 
23.09.2016
 
6 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIMehevä omenapiirakka


Tästä omenapiirakkaohjeesta (HS Torstai-liite 8.9.2016) kiinnostuin, koska ohje vaikutti kivasti erilaiselta. Erityisesti mielenkiintoni kuitenkin herätti piirakan pohjataikina, jonka valmistuksessa käytetään lähes kiehuvaa maito/kerma-voiseosta. Tällä samalla tyylillä valmistettuihin taikinoihin olen itse erityisen tykästynyt (esim. leipomostani löytyvä kuumamaitokakku sekä Kinuskikissan resepteistä löytyvä pitsipiirakka). Eikä tämä taikina pettänyt tälläkään kertaa. Ihanan pehmeää ja suussasulavaa! Ja kun pohjan päällä on runsaasti kotimaisia omenoita, vaniljakreeminokareita ja ihanan isoja, lähes kinuskilta maistuvia murukokkareita, niin makunautinto on taattu. 🙂
Piirakkaan kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää happamia omenalajikkeita. Mutta jos sattuu makempaa lajiketta olemaan, niin silloin voi vähentää pohjataikinasta hieman sokeria. Näin tein myös itse.

Omenapiirakka
(1 uunipellillinen, noin 20 palaa)

Pohja
4 1/2 dl vehnäjauhoja (laitoin itse osan spelttivehnää)
2 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria (Jos omenat ovat makeampia, niin kannattaa vähentää         . Itse laitoin 1 3/4 dl).
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
100 g voita
(laitoin lisäksi 1 1/2 tl kardemummaa)

Täyte
1,7 l omenakuutioita (itsellä oli 1,2 l = 5 keskikokoista omenaa)
2-3 tl kanelia
1 1/2 dl vaniljakreemijauhetta
3 1/2 dl vettä

Murupinta
1 1/2 dl fariinisokeria (osa voi olla myös muscovadoa, kuten tässä
itsellä)
1 1/2 dl vehnäjauhoja
60 g voita

Tee ensin murupinta. Nypi kulhossa fariinisokeri, vahnäjauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Nosta kulho pakastimeen siksi aikaa, kun teet muita työvaiheita.
Vuoraa uunipelti (n. 35 x 35cm) leivinpaperilla ja laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.

Huuhtele ja kuivaa omenat (kotimaisia omenia ei tarvitse kuoria). Poista siemenkodat ja kuutioi omenat n. 1,5 cm:n paloiksi. Laita palat kulhoon ja mausta kanelilla (itse lorautin hieman sitruunamehua joukkoon).

Mittaa pohjaan tulevat jauhot, leivinjauhe ja suola toiseen kulhoon. Sekoita.

Vatkaa kolmannessa kulhossa pohjan munat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi.
Mittaa kerma, maito ja kuutioitu voi kattilaan ja kuumenna. Kun voi on sulanut ja seos on kiehahtanut, nosta kattila liedeltä. Kaada kuuma kerma-maito-voiliemi kananmuna-sokerivaahtoon ohuena nauhana samalla sähkövatkaimella sekoittaen.

Siivilöi jauhoseos taikinapohjan joukkoon (lisää sekaan myös kardemumma tässä vaiheessa, jos sitä haluat käyttää). Sekoita tasaiseksi, mutta vältä vatkaamista, jotta seokseen ei muodostu sitkoa.

Mittaa erilliseen kulhoon vaniljakreemijauhe ja vesi. Vatkaa sähkövatkaimella noin minuutti.

Levitä taikina uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele omenapalat taikinan päälle. Lusikoi omenapalojen päälle vaniljakreemiä kasoihin sinne tänne. Ota muruseos pakastimesta ja jaa muru muiden ainesten pinnalle sinne tänne niin, että joissakin kohdissa sitä on paljon, joissakin kohdissa ei lainkaan.

Nosta pelti 175-asteisen uunin alaosaan ja kypsennä piirakkaa noin 50 minuuttia (itsellä oli hieman vajaat 45 minuuttia).

Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoamista, jotta pehmeä täyte jähmettyy kunnolla.