Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Mausteinen mutakakku (sokeriton, maidoton, gluteeniton)

24.5.2018

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_E7CD4B76-1BF4-4014-87AA-F895F427082B_600x600.jpeg

En ole mitenkään erityisen syvällisesti perehtynyt erityisruokavalioleivontaan, koska itselläni tai lähipiirissänikään ei ole mitään isompaa terveydellistä syytä tietyn erityisruokavalion noudattamiselle ainakaan toistaiseksi ollut - joitakin yksittäisiä ruoka-aineallergioita lukuunottamatta. 

Minua kuitenkin leivontamielessä kovasti kiinnostaa ihan kaikenlaiset leivonnaiset, ja siksi ihan mielenkiinnosta tykkään kokeilla ja testailla ns. erityisruokavalioleivonnaisiakin. Näistä kokeiluista saa aina vähän uutta näkökulmaa leivontaan: oppii erilaisia tapoja tehdä, tutustuu uusiin raaka-aineisiin ja hyvin todennäköisesti myös löytää uusia herkullisia suosikkileivonnaisia.

 

Yksi osa-alue, mikä minua erityisruokavalioleivonnassa kiinostaa, on miten leipoa maistuvia makeita leivonnaisia ilman sokeria tai muutakaan erikseen lisättyä makeutusta. Tämä mausteinen ja mehevä kakku on yksi parhaista mitä olen tällä saralla maistanut ja aikaan saanut. Pienelle paperin palalle rustaamani ohje meinasi jo kerran kadotakin, joten nyt vihdoin ajattelin naputella ohjeen tänne Kinuskileipomooni parempaan talteen. 😊

 

Ohjeen löysin alunperin kirjasta Parempia herkkuja ilman sokeria, gluteenia ja maitoa (kirj. Ulrika Hoffer). Ensin ajatuksenani oli vain pienentää ohjetta, mutta lopulta muutin myös hieman ainessuhteita ja valmistustapaakin. Tuossa alkuperäisessä ohjeessa vinkattiin, että kakun päälle sopii hyvin avokado-suklaamoussekuorrute. Itse olenkin molemmilla kerroilla tehnyt tuon kuorrutteen, tosin en kirjan ohjeen mukaan, vaan aika suurpiirteisesti itse soveltaen. Ensimmäisellä kerralla kuorrutin koko kakun ja toisella kerralla pursotin vain ruusukkeita. Jos avokado ei tunnu omalta jutulta, niin myös kookoskermavaahto sopisi tämän kanssa erinomaisesti. Mutta missään nimessä kakku ei välttämättä mitään kuorrutetta tai lisuketta kaipaa. Ja makukin vain paranee jääkaapissa säilytyksen aikana. 

Sokerittomuuden lisäksi tämä kakku on myös gluteeniton ja maidoton, mutta maussa ei huomaa muuta erityistä kuin sen, että on äärettömän hyvää. 😋

Mausteinen mutakakku
(n. 17-18 cm:n irtopohjavuokaan tai irtoreunan sisään)

Huom! Tällä ohjeella ei tule kovin suurta kakkua, joten jos haluat isomman, tuplaa annos ja käytä n. 24-senttistä vuokaa. Paistoaika tällöin n. 50 minuuttia.

Taikina:
125 g (reiluhko 1 1/2 dl) kivettömiä taateleita
1 dl vettä (kiehuvana)
1 dl jauhoja (esim. tattari- tai täysjyväriisijauho, glut. talkkunajauho, glut. jauhoseos)
1/2 dl mantelijauhetta
1 1/2 rkl  (raaka)kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/4 tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa
hiven suolaa
1/2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 dl kookosmaitoa
2 kananmunaa

Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen:
kookosöljyä
kaakaojauhetta

Kuorrutus/koristelu:
1 kypsä keskikokoinen avokado
n. 4-5 taatelia
n. 2 rkl kaakaojauhetta
n. 2 rkl kookosmaitoa
1/4 tl vaniljajauhetta/vaniljauutetta
(1/2 – 1 rkl hunajaa)

mantelirouhetta

Pingota irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi sekä voitele reunat kookosöljyllä ja jauhota kaakaojauheella. Jos käytät pelkkää irtoreunaa, voitele ja jauhota reuna ja laita se pellille leivinpaperin päälle.

Mittaa taatelit isohkoon kulhoon. Kiehauta vesi kattilassa tai vedenkeittimessä ja kaada vesi taateleiden päälle. Anna liota noin n. 10 minuutin ajan ja soseuta sauvasekoittimella soseeksi (älä kaada vettä pois).

Mittaa jauhot, mantelijauhe, kaakaojauhe, leivinjauhe, suola ja mausteet toiseen kulhoon ja sekoita keskenään. Sulata kookosöljy juoksevaksi.

Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan ja vatkaa vakuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi.

Lisää taatelisoseeseen sähkövatkaimella sekoittaen (vispilöitä ei tarvitse pestä valkuaisten vaahdottamisen jälkeen) ensin kananmunan keltuaiset, sula kookosöljy ja kookosmaito ja sitten jauhoseos. Sekoita tasaiseksi.

Sekoita valkuaisvaahto varovasti taikinaan esimerkiksi nuolijalla käännellen.

Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteessa noin 35 minuuttia (kokeile tikulla kypsyyttä, mutta varo kuitenkin ylikypsentämistä. Mieluummin saa jäädä hivenen raa’aksi, jotta mehevyys säilyy).

Anna kakun jäähtyä vuoassaan huoneenlämpöiseksi.
Kakkua voi nauttia jo heti tuoreeltaankin, mutta itse tykkään, että maku paranee, kun kakun antaa tekeytyä jääkaapissa hyvin suojattuna vähintään seuraavaan päivään.

Jos haluat, kuorruta jäähtynyt kakku ennen tarjoilua avokado-suklaamoussella:
Laita kaikki ainekset blenderiin tai muuhun vastaavaan tehosekoittimeen, ja sekoita niin kauan kunnes seos on tasaista ja moussemaista. Tarkista makeus ja koostumus, ja lisää tarvittaessa kookosmaitoa, makeutusta tai kaakaojauhetta.
Levitä tai pursota kakun päälle. Koristele mantelirouheella tai -lastuilla.

 

 

 

Ainesosat

HedelmäSuklaa

Erityisruokavaliot

GluteenitonKasvisruokavalioLiivatteetonMaidotonVegaaninen

Kategoriat

Muut juhlapöydän kakut

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (4)

maris
Kinuskileipomo maris
18.10.2019 22:49

Brita: tarkoittaa siis, että soseutat kulhossa olevat taatelit ja veden soseeksi. Eli liotusvettä ei kaadeta pois, vaan se jää taatelisoseeseen. 🙂

Brita Ahola
18.10.2019 15:27

Ohjeessa on ” kaada vesi taateleiden päälle. Anna liota noin n. 10 minuutin ajan ja soseuta sauvasekoittimella soseeksi (älä kaada vettä pois)”. Nyt en ymmärrä, että otetaanko taatelit liotuksen jälkeen vedestä pois ja soseutetaan vai mitä tarkoittaa kun ohjeessa sanotaa, että älä kaada vettä pois? Eikä silmiini osunut mihin se säästetty vesi käytetään?

maris
Kinuskileipomo maris
25.5.2018 22:20

Kiitos ja ole hyvä vaan, soja! 😊 Mukavaa, jos ystäväsi innostuu testaamaan ja saa tästä itselleen uuden sopivan herkun. Ja jos tämän tyyliset sokerittomat, gluteenittomat ja maidottomat leivonnaiset enemmänkin kiinostaa, niin suosittelen kyllä tuota johdannossa mainitsemaani kirjaa. Itselläni oli se kirjastosta lainassa ja tykkäsin kovin. Tämäkin kakku on tosi mehevää ja maukasta, ja ei kyllä mitenkään huomaa, että olisi tehty täysin ilman sokeria. Taatelit ja varmasti myös kookos tuovat oikein hyvin makeutta. 😋

soja
Kinuskileipomo soja
25.5.2018 20:56

onpas mehevän oloinen kakku. Itsekin olen näistä kiinnostunut ns. huvikseni, vaikkei lähipiirissä suuremmin allergioita ole. Tämän aion vinkata kyllä yhdelle ystävälle, kiitos Maris!

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa