24.5.2018
Mausteinen mutakakku
(n. 17-18 cm:n irtopohjavuokaan tai irtoreunan sisään)
Huom! Tällä ohjeella ei tule kovin suurta kakkua, joten jos haluat isomman, tuplaa annos ja käytä n. 24-senttistä vuokaa. Paistoaika tällöin n. 50 minuuttia.
Taikina:
125 g (reiluhko 1 1/2 dl) kivettömiä taateleita
1 dl vettä (kiehuvana)
1 dl jauhoja (esim. tattari- tai täysjyväriisijauho, glut. talkkunajauho, glut. jauhoseos)
1/2 dl mantelijauhetta
1 1/2 rkl (raaka)kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/4 tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa
hiven suolaa
1/2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 dl kookosmaitoa
2 kananmunaa
Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen:
kookosöljyä
kaakaojauhetta
Kuorrutus/koristelu:
1 kypsä keskikokoinen avokado
n. 4-5 taatelia
n. 2 rkl kaakaojauhetta
n. 2 rkl kookosmaitoa
1/4 tl vaniljajauhetta/vaniljauutetta
(1/2 – 1 rkl hunajaa)
mantelirouhetta
Pingota irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi sekä voitele reunat kookosöljyllä ja jauhota kaakaojauheella. Jos käytät pelkkää irtoreunaa, voitele ja jauhota reuna ja laita se pellille leivinpaperin päälle.
Mittaa taatelit isohkoon kulhoon. Kiehauta vesi kattilassa tai vedenkeittimessä ja kaada vesi taateleiden päälle. Anna liota noin n. 10 minuutin ajan ja soseuta sauvasekoittimella soseeksi (älä kaada vettä pois).
Mittaa jauhot, mantelijauhe, kaakaojauhe, leivinjauhe, suola ja mausteet toiseen kulhoon ja sekoita keskenään. Sulata kookosöljy juoksevaksi.
Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan ja vatkaa vakuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi.
Lisää taatelisoseeseen sähkövatkaimella sekoittaen (vispilöitä ei tarvitse pestä valkuaisten vaahdottamisen jälkeen) ensin kananmunan keltuaiset, sula kookosöljy ja kookosmaito ja sitten jauhoseos. Sekoita tasaiseksi.
Sekoita valkuaisvaahto varovasti taikinaan esimerkiksi nuolijalla käännellen.
Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteessa noin 35 minuuttia (kokeile tikulla kypsyyttä, mutta varo kuitenkin ylikypsentämistä. Mieluummin saa jäädä hivenen raa’aksi, jotta mehevyys säilyy).
Anna kakun jäähtyä vuoassaan huoneenlämpöiseksi.
Kakkua voi nauttia jo heti tuoreeltaankin, mutta itse tykkään, että maku paranee, kun kakun antaa tekeytyä jääkaapissa hyvin suojattuna vähintään seuraavaan päivään.
Jos haluat, kuorruta jäähtynyt kakku ennen tarjoilua avokado-suklaamoussella:
Laita kaikki ainekset blenderiin tai muuhun vastaavaan tehosekoittimeen, ja sekoita niin kauan kunnes seos on tasaista ja moussemaista. Tarkista makeus ja koostumus, ja lisää tarvittaessa kookosmaitoa, makeutusta tai kaakaojauhetta.
Levitä tai pursota kakun päälle. Koristele mantelirouheella tai -lastuilla.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1804 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Brita: tarkoittaa siis, että soseutat kulhossa olevat taatelit ja veden soseeksi. Eli liotusvettä ei kaadeta pois, vaan se jää taatelisoseeseen. 🙂