Kinuskileipomo maris

Kategoria: Muut juhlapöydän kakut Nähty 4480 kertaa
 
24.05.2018
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Vegaaninen

LUKIJAN RESEPTIMausteinen mutakakku (sokeriton, maidoton, gluteeniton)


En ole mitenkään erityisen syvällisesti perehtynyt erityisruokavalioleivontaan, koska itselläni tai lähipiirissänikään ei ole mitään isompaa terveydellistä syytä tietyn erityisruokavalion noudattamiselle ainakaan toistaiseksi ollut - joitakin yksittäisiä ruoka-aineallergioita lukuunottamatta. 

Minua kuitenkin leivontamielessä kovasti kiinnostaa ihan kaikenlaiset leivonnaiset, ja siksi ihan mielenkiinnosta tykkään kokeilla ja testailla ns. erityisruokavalioleivonnaisiakin. Näistä kokeiluista saa aina vähän uutta näkökulmaa leivontaan: oppii erilaisia tapoja tehdä, tutustuu uusiin raaka-aineisiin ja hyvin todennäköisesti myös löytää uusia herkullisia suosikkileivonnaisia.

 

Yksi osa-alue, mikä minua erityisruokavalioleivonnassa kiinostaa, on miten leipoa maistuvia makeita leivonnaisia ilman sokeria tai muutakaan erikseen lisättyä makeutusta. Tämä mausteinen ja mehevä kakku on yksi parhaista mitä olen tällä saralla maistanut ja aikaan saanut. Pienelle paperin palalle rustaamani ohje meinasi jo kerran kadotakin, joten nyt vihdoin ajattelin naputella ohjeen tänne Kinuskileipomooni parempaan talteen. 😊

 

Ohjeen löysin alunperin kirjasta Parempia herkkuja ilman sokeria, gluteenia ja maitoa (kirj. Ulrika Hoffer). Ensin ajatuksenani oli vain pienentää ohjetta, mutta lopulta muutin myös hieman ainessuhteita ja valmistustapaakin. Tuossa alkuperäisessä ohjeessa vinkattiin, että kakun päälle sopii hyvin avokado-suklaamoussekuorrute. Itse olenkin molemmilla kerroilla tehnyt tuon kuorrutteen, tosin en kirjan ohjeen mukaan, vaan aika suurpiirteisesti itse soveltaen. Ensimmäisellä kerralla kuorrutin koko kakun ja toisella kerralla pursotin vain ruusukkeita. Jos avokado ei tunnu omalta jutulta, niin myös kookoskermavaahto sopisi tämän kanssa erinomaisesti. Mutta missään nimessä kakku ei välttämättä mitään kuorrutetta tai lisuketta kaipaa. Ja makukin vain paranee jääkaapissa säilytyksen aikana. 

Sokerittomuuden lisäksi tämä kakku on myös gluteeniton ja maidoton, mutta maussa ei huomaa muuta erityistä kuin sen, että on äärettömän hyvää. 😋

Mausteinen mutakakku
(n. 17-18 cm:n irtopohjavuokaan tai irtoreunan sisään)

Huom! Tällä ohjeella ei tule kovin suurta kakkua, joten jos haluat isomman, tuplaa annos ja käytä n. 24-senttistä vuokaa. Paistoaika tällöin n. 50 minuuttia.

Taikina:
125 g (reiluhko 1 1/2 dl) kivettömiä taateleita
1 dl vettä (kiehuvana)
1 dl jauhoja (esim. tattari- tai täysjyväriisijauho, glut. talkkunajauho, glut. jauhoseos)
1/2 dl mantelijauhetta
1 1/2 rkl  (raaka)kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/4 tl inkivääriä
1/4 tl neilikkaa
hiven suolaa
1/2 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
1 dl kookosmaitoa
2 kananmunaa

Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen:
kookosöljyä
kaakaojauhetta

Kuorrutus/koristelu:
1 kypsä keskikokoinen avokado
n. 4-5 taatelia
n. 2 rkl kaakaojauhetta
n. 2 rkl kookosmaitoa
1/4 tl vaniljajauhetta/vaniljauutetta
(1/2 – 1 rkl hunajaa)

mantelirouhetta

Pingota irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi sekä voitele reunat kookosöljyllä ja jauhota kaakaojauheella. Jos käytät pelkkää irtoreunaa, voitele ja jauhota reuna ja laita se pellille leivinpaperin päälle.

Mittaa taatelit isohkoon kulhoon. Kiehauta vesi kattilassa tai vedenkeittimessä ja kaada vesi taateleiden päälle. Anna liota noin n. 10 minuutin ajan ja soseuta sauvasekoittimella soseeksi (älä kaada vettä pois).

Mittaa jauhot, mantelijauhe, kaakaojauhe, leivinjauhe, suola ja mausteet toiseen kulhoon ja sekoita keskenään. Sulata kookosöljy juoksevaksi.

Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan ja vatkaa vakuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi.

Lisää taatelisoseeseen sähkövatkaimella sekoittaen (vispilöitä ei tarvitse pestä valkuaisten vaahdottamisen jälkeen) ensin kananmunan keltuaiset, sula kookosöljy ja kookosmaito ja sitten jauhoseos. Sekoita tasaiseksi.

Sekoita valkuaisvaahto varovasti taikinaan esimerkiksi nuolijalla käännellen.

Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteessa noin 35 minuuttia (kokeile tikulla kypsyyttä, mutta varo kuitenkin ylikypsentämistä. Mieluummin saa jäädä hivenen raa’aksi, jotta mehevyys säilyy).

Anna kakun jäähtyä vuoassaan huoneenlämpöiseksi.
Kakkua voi nauttia jo heti tuoreeltaankin, mutta itse tykkään, että maku paranee, kun kakun antaa tekeytyä jääkaapissa hyvin suojattuna vähintään seuraavaan päivään.

Jos haluat, kuorruta jäähtynyt kakku ennen tarjoilua avokado-suklaamoussella:
Laita kaikki ainekset blenderiin tai muuhun vastaavaan tehosekoittimeen, ja sekoita niin kauan kunnes seos on tasaista ja moussemaista. Tarkista makeus ja koostumus, ja lisää tarvittaessa kookosmaitoa, makeutusta tai kaakaojauhetta.
Levitä tai pursota kakun päälle. Koristele mantelirouheella tai -lastuilla.