1.12.2016
Marenkipiparkakut
n. 20 kpl
Ainekset
250 g piparkakkutaikinaa (Joko itse tehtyä tai kaupan valmistaikinaa. Tämän ohjeen lopusta löytyy piparitaikinaohje, jota itse käytin.)
1 kananmunan valkuainen
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria/ripaus vaniljajauhetta
Kauli piparkakkutaikina jauhoja apuna käyttäen suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 30 x 20 cm).
Nosta taikinalevy kaulimen ympärille kääräistynä esim. leikkuulaudalle, jonka päällä on tuorekelmu.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahdottamisen aikana vähitellen sekaan sokerit.
Levitä marenki taikinalevyn päälle (jätä taikinalevyn toiselta pidemmältä reunalta pari senttimetriä ilman marenkia, jotta käärittäessä marenki ei pursua ikävästi saumasta).
Kääri taikinalevy tuorekelmua apuna käyttäen rullalle pidemmän sivun suuntaisesti.
Nosta rulla leikkuulaudan päällä pakastimeen n. 20-30 minuutin ajaksi.
Leikkaa hieman kovettuneesta rullasta reilun senttimetrin paksuisia viipaleita ja nosta ne veitseä apuna käyttäen pellille leivinpaperin päälle.
Paista 175 asteessa n. 15 minuuttia.
Anna jäähtyä hetken aikaa pellillä. Säilytä marenkipiparkakut huoneenlämmössä tiiviissä rasiassa tai vaihtoehtoisesti voit ne halutessasi myös pakastaa.
Paraisten piparkakkutaikina
(n. 1,3 kg)
Vinkki: Taikinan voit myös pakastaa myöhempää käyttöä varten joko pieniin eriin pakattuna tai kokonaan.
250 g voita
2 dl sokeria (korvasin puolet fariinisokerilla)
1 1/2 dl tummaa siirappia
1 rkl kanelia
1 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1/2 tl pomeranssin kuorta
(laitoin myös kardemummaa n. 1 tl)
1-2 rkl konjakkia (laitoin tummaa rommia)
2 kananmunaa
9 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
Mittaa kattilaan voi, sokeri, siirappi, mausteet ja konjakki.
Kiehauta ja anna jäähtyä.
Vatkaa munat jäähtyneeseen seokseen.
Yhdistä jauhot, sooda ja suola. Lisää seos taikinaan vähitellen siivilöiden. Sekoita taikinaa kunnes se on kiinteää.
Peitä kulho ja nosta jääkaappiin yön ajaksi.
Ota taikinaa leivinpöydälle pala kerrallaan ja pidä loput taikinasta jääkaapissa. Kylmän taikinan käsittely on helpompaa.
Ripottele pöydälle jauhoja, pehmitä taikinapala ja kauli se 3-5 mm:n paksuiseksi levyksi. Ota muotilla pipareita leivinpaperin päälle pellille.
Paista 200 asteessa 6-8 minuuttia koosta riippuen.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5594 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1802 tähteä
Britakakku
1521 tähteä
Kiitokset molemmille. 🙂 Samoilla linjoilla olen kanssanne, että vaihtelu virkistää kummasti piparkakkujen kohdalla. Useimmilla kun varmasti tahtoo käydä niin, että ensin tulee vetäistyä ahneuksissaan köntsä taikinaa ja päälle muutama paistettukin pipari. Sitten loppu piparkakkusatsi jää pyörimään purnukoihin juhannukseen asti. Joka on sinänsä valitettavaa, koska hyviähän ne piparkakut ovat. Nykyään on vaan aika tavallista, että tarjolla on niin monenlaista herkkua, että piparit meinaa jäädä jalkoihin. 🙂