Kinuskileipomo maris

Kategoria: Muuta makeaa,  Pikkuleivät Nähty 6664 kertaa
 
03.09.2015
 
Ei kommentteja

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIMarenkikeksit eli jitterbugit


Näiden keksien jäljille päädyin ihan vahingossa vuosi sitten, kun hain tietoa marengin valmistuksesta. Kirjotin silloin reseptin lappuselle ylös ja sen jälkeen näitä on tullut tehtyä useammankin kerran. Jotenkin tuo kardemummaisen keksin sekä makean ja rapean marengin yhdistelmä on hurmaava.Taikina on nopea ja helppo tehdä sekä raaka-aineet näiden valmistamiseen löytyy usein jo valmiiksi kotoa, joten näistä saa kivaa ja erilaista tarjottavaa suht nopeasti. Pakastustakin ovat hyvin kestäneet.
Alkuperäisessä ohjeessa näiden keksien toiseksi nimeksi mainittiin jitterbug. Minulle selvisi, että se on yhdysvaltalainen paritanssi ja ollut suosittu 1940 -luvulla Euroopassa. Sitä en tiedä miksi nämä keksit ovat tuon tanssin mukaan nimensä saaneet. Olisiko keksin ulkomuodolla jotain tekemistä asian kanssa, koska jitterbug- tanssiin ilmeisesti kuuluu rajuja, jopa akrobaattisia liikkeitä 🙂
Keksien alkuperäinen ohje on arla.fi sivulta. Omien kokemuksien perusteella olen tehnyt ohjeeseen pieniä lisäyksiä ja muutoksia keksien valmistusta helpottamaan.

Marenkikeksit           n. 15 kpl

Ainekset
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
100 g voita
1 kananmunan keltuainen

Marenki
1 kananmunan valkuainen
1 dl sokeria
(1 tl vaniljasokeria)

Nypi tasaiseksi massaksi jauhot, kardemumma, sokeri ja pehmeä voi.
Lisää keltuainen ja työstä seos taikinaksi. Säästä valkuainen marengin valmistusta varten.
Nosta taikina jauhotetun muovikelmuun päälle (alle kannattaa laittaa esim. leikkuulauta) ja taputtele se suorakulmion muotoiseksi levyksi (n. 15 x 25 cm). Nosta taikinalevy jääkaappiin n. 10 minuutiksi ja valmista sillä aikaa marenki.
Vatkaa valkuainen valkoiseksi vaahdoksi. Kaada joukkoon sokerit vähän kerrallaan lisäten ja vatkaa seos kiinteäksi vaahdoksi. Levitä marenki taikinalevyn päälle, mutta jätä toiselta pidemmältä sivulta n. 2 cm:n matkalta levittämättä. Rullaa levy kuten kääretorttu muovikelmulla rullaamista auttaen (aloita siltä pidemmältä sivulta, missä marenkia on reunaan asti).
Laita rulla jääkaappiin tai jos mahdollista niin mieluiten pakastimeen n. 10- 15 minuutiksi. Leikkaaminen viipaleiksi on helpompaa, kun rulla on päältä hieman kova.
Leikkaa rullasta n. 1 cm paksuisia viipaleita ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle pellille.
Paista 175 asteessa keskitasolla n. 15-20 minuuttia.