23.12.2015
Luumu-vaniljaleivokset n. 15 kpl kannellisia leivoksia TAI n. 20 kpl avonaisia leivoksia
Vinkki: Luumutäytettä ohjeella tulee melko iso annos, joten sitä jää yli. Lopun voit käyttää esimerkiksi torttujen täytteeksi tai tehdä siitä jälkiruoaksi esimerkiksi luumurahkaa. Luumutäyte maistuu myös vaikkapa luonnonjogurtin kera.
Pohja:
200 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl piparkakkumaustetta
1 tl leivinjauhetta
Luumutäyte:
400 g kuivattuja luumuja
4 dl vettä
4 rkl hillosokeria (myös tavallinen sokeri käy)
2 rkl perunajauhoja
1/2 dl vettä
Vaniljatäyte:
200 g vaniljatuorejuustoa
200 g vaniljarahkaa
Koristeluun:
piparkakkuja
kookoshiutaleita
tomusokeria
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä jauhot, piparkakkumauste ja leivinjauhe ja lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja laita taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin n. tunnin ajaksi.
Valmista sillä aikaa luumutäyte. Laita luumut, vesi ja sokeri kattilaan ja keitä niin kauan, että luumut rikkoutuvat kunnolla. Sekoita perunajauhot veteen ja kaada luumuseokseen. Sekoita ja anna kiehahtaa. Jos haluat luumutäytteestä sileämpää, niin voit soseuttaa sen esimerkiksi sauvasekoittimella. Anna jäähtyä.
Ota taikinasta 2/3 osaa ja kauli se jauhotetulla alustalla n. puolen sentin paksuiseksi levyksi. Jos et halua tehdä leivoksiin kansia, niin silloin voit kaulia koko taikinan. Ota taikinalevystä muotilla tai lasilla (halkaisija 9-10 cm) pyöreitä palasia ja laita ne kevyesti öljytyn muffinssivuoan koloihin (myös silikonivuoat käyvät hyvin).
Sekoita vaniljatuorejuusto ja -rahka keskenään. Laita vaniljatäytettä reilu ruokalusikallinen jokaisen taikinasyvennyksen pohjalle ja sitten päälle luumutäytettä lähes syvennyksen yläreunohin asti.
Jos teet leivoksille kannet, kauli loppu taikina levyksi ja ota siitä muotilla (halkaisija n. 6 cm) ympyröitä. Nosta ympyrät kansiksi leivoksien päälle ja painele reunoista kevyesti, jottei jää aukkoja. Pistele haarukalla muutama reikä kansien päälle, jotta enimmät höyryt pääsevät paiston aikana ulos.
Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia.
Anna leivosten jäähtyä rauhassa. Laita esimerkiksi tarjotin muffinssipellin päälle ja kiepauta ympäri.
Koristele leivonnaiset piparkakuilla, kookoshiutaleilla ja/tai tomusokerilla.
Säilytä luumu-vaniljaleivokset jääkaapissa tai pakasta.
Tarjoa kermavaahdon kera tai ilman.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5632 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitti mari-johanna! Joo, tälle vuodelle taitaa olla joululeivontakiintiö täynnä. Mutta ensi vuonna sitten taas uudet jutut. 🙂